По случай дена на тортите :)
Ей така на майтап сътворена тортичка, пък толкова вкусна се получи.
Ако обичате леки торти с много крем това ще Ви хареса.
Необходимите продукти: 120 гр брашно, 200 гр захар, 37 гр какао, 3/4 ч л сода, 3/4 ч л бакпулвер, 1 /4 ч л сол, 1 яйце, 120 мл прясно мляко, 60 мл олио, 120 мл кафе, 1 ч л ванилия.
За крема: 1 л прясно мляко, 2 пакета нишесте, 2 ванилии, 4 с л ликьор от цветове на лотус(може да се използва всякакъв ароматен ликьор), 50 гр масло, 200 мл сладкарска сметана, 8 с л захар, 1 желатин.
За глазурата: 100 гр бял шоколад, 50 мл сметана, 20 гр масло, 3 с л захар, 50 мл пюре от тиква, 2/3 ч л канела, 1/2 пак желатин, 1 ч л ликьор от Лотус.
И така за блата смесете всички сухи съставки в купа. Разбийте яйцето в друга и добавете останалите течни съставки. Смесете течните и сухите съставки и ще получите рядка смес, не се притеснявайте всичко е на ред.
Печете във форма с хартия на дъното на 180 градуса до суха клечка. След като извадите от фурната оставете да се охлади за 15 минути и тогава отстранете формата и хартията.
За крема стоплете млякото и като заври добавете разбитото нишесте с 150 мл вода. Захарта и ванилията сложете в нишестето. Като сварите крема махнете от котлона и добавете маслото, разбъркайте добре. Добавете желатина накиснат в 30 - 40 мл вода и отново разбъркайте. Оставете да се охлади преди да стегне разбийте сметаната и я добавете към крема.
Сглобяване сложете блата в чиния за торта. Сложете райф стегнете добре и изсипете крема върху блата. Оставете да се охлади за 2 часа.
За глазурата сложете в малка касерола сметаната маслото и захарта, като се стопи маслото добавете шоколада на парченца. Бъркайте докато се хомогенизира. Добавете пюрето, канелата и ликьора. Накрая прибавете разтопения желатин. Залейте тортата и отново оставете в хладилник.
Да Ви е сладко!