събота, 29 ноември 2014 г.

Кокосови кексчета


Сутрин рано за малката принцеса на мама! Кексчетата на Йоли с кокос от мен, защото някои хора в нашето семейство направо се разтапят от този аромат.



Необходимите продукти: 4 яйца, 100 мл олио, 100 мл гореща вода, 1 ванилия, 230 гр захар, 3 с л кокосово брашно, 280 гр брашно, 10 гр бакпулвер.

Разбийте белтъците, добавете захарта и бийте до твърди връхчета. Добавете жълтъците и олиото. След това редувайте на части водата и брашното смесено с бакпулвера. Накрая добавете кокоса и ванилията. Разпределете в хартиени формички и поръсете с кокос. Печете на 180 градуса до суха клечка. Внимавайте не препичайте ще станат сухи. Като извадите може да поръсите с пудра захар.



Да Ви е сладко!




сряда, 26 ноември 2014 г.

Торта Меранза



По случай дена на тортите :)
Ей така на майтап сътворена тортичка, пък толкова вкусна се получи. 
Ако обичате леки торти с много крем това ще Ви хареса.


Необходимите продукти: 120 гр брашно, 200 гр захар, 37 гр какао, 3/4 ч л сода, 3/4 ч л бакпулвер, 1 /4 ч л сол, 1 яйце, 120 мл прясно мляко, 60 мл олио, 120 мл кафе, 1 ч л ванилия.

За крема: 1 л прясно мляко, 2 пакета нишесте, 2 ванилии, 4 с л ликьор от цветове на лотус(може да се използва всякакъв ароматен ликьор), 50 гр масло, 200 мл сладкарска сметана, 8 с л захар, 1 желатин.

За глазурата: 100 гр бял шоколад, 50 мл сметана, 20 гр масло, 3 с л захар, 50 мл пюре от тиква, 2/3 ч л канела, 1/2 пак желатин, 1 ч л ликьор от Лотус.


И така за блата смесете всички сухи съставки в купа. Разбийте яйцето в друга и добавете останалите течни съставки. Смесете течните и сухите съставки и ще получите рядка смес, не се притеснявайте всичко е на ред. 
Печете във форма с хартия на дъното на 180 градуса до суха клечка. След като извадите от фурната оставете да се охлади за 15 минути и тогава отстранете формата и хартията.




За крема стоплете млякото и като заври добавете разбитото нишесте с 150 мл вода. Захарта и ванилията сложете в нишестето. Като сварите крема махнете от котлона и добавете маслото, разбъркайте добре. Добавете желатина накиснат в 30 - 40 мл вода и отново разбъркайте. Оставете да се охлади преди да стегне разбийте сметаната и я добавете към крема. 




Сглобяване сложете блата в чиния за торта. Сложете райф стегнете добре и изсипете крема върху блата. Оставете да се охлади за 2 часа. 

За глазурата сложете в малка касерола сметаната маслото и захарта, като се стопи маслото добавете шоколада на парченца. Бъркайте докато се хомогенизира. Добавете пюрето, канелата и ликьора. Накрая прибавете разтопения желатин. Залейте тортата и отново оставете в хладилник.




Да Ви е сладко!



вторник, 25 ноември 2014 г.

Меденките на Ани



Меденките на Ани, много благодаря за рецептата, получиха се супер вкусни меденки.
Част от тях оставих за украсяване с глазура и фондан, а тези слепих с мармалад, за да омекнат и да си ги хапнем по скоро.


Необходимите продукти: 200 гр мед, 100 гр кафява захар, 100 гр бяла захар, 2 яйца, 200 мл олио, 1 бакпулвер, подправки, 650 гр брашно.

За слепване и украса: 1 ч мармалад, захарни топченца и настъргани орехи.


Меда и двата вида захар се разтопяват на слаб огън. Добавя се бакпулвера и подправките и се оставя да кипне. 
Сваля се от котлона и се пресипва в купа за месене охлажда се за 5 минути.
Добавят се едно по едно яйцата и след това олиото. 
Накрая се омесва с брашното.
Оставя се да престои и се разточва на кора с дебелина 5 мм изрязват се фигурки и се пекат на 190 градуса за няколко минути.


Оставете да се охладят и украсете по ваше желание.
Тези са слепените, другите ще ви покажа по- късно.

Да Ви е сладко!



събота, 22 ноември 2014 г.

Медени линцери


Започвам пробването на коледни вкусотии! Номер първи в листата тази година са тези медени линцерчета, които се получиха супер мекички и вкусни.




Необходимите продукти: 2 яйца, 200 гр захар, 5 с л масло, 1 ч л канела, 1 ч л сода, 3 с л мед, брашно за меко тесто което може да се точи (около 3 ч ч). 


Сложете яйцата със захарта на котлона и разбийте докато се стопи захарта. Добавете меда и останалите продукти без брашното. Когато всичко се разтвори махнете от котлона и оставете за пет минути. Добавете брашното и омесете тестото, разделете го на 4 топки. Оставете го за 5-10 минути и разточете върху хартия на много тънка кора около 3-4 мм. избодете фигурки и оберете изрезките. Сложете сладките в загрята фурна и печете до златисто кафяво. През това време разточете втората кора. 
След кат се изпекат внимателно ги отстранете от хартията и като изстинат ги залепете с мармалад. Украсете с шоколад отстрани и потопете в настъргани орехи. 


Да Ви е сладко!



сряда, 19 ноември 2014 г.

Торта с овесени платки



Сега съм на тема торти с точени кори, ще си приготвя няколко варианта, които съм си набелязала. На ред е тази на Христинка Колева 
взех само идеята за блатовете, а крема си е моя измишльотина.


Необходимите продукти: 50 гр кафява захар, 50 гр бяла захар, 100 мл олио, 1 ч ч фини овесени ядки, 1 яйце, 1 ч ч топло прясно мляко, 1 ч л бакпулвер, 1 ч л канела, около 3 ч ч брашно. 



За крема: 1 л прясно мляко, 1 и 1/2 п нишесте ванилия, 8 с л захар, 3 с л мед, 2 ч ч пюре от тиква, 1 к л канела, 1 желатин.
За украса: 1/2 ч ч настъргани орехи, 100 гр шоколад, 100 мл сладкарска сметана.



Към прясното мляко се прибавят олиото и двата вида захар. Разбърква се с лъжица докато захарта се стопи. Добавете овесените ядки, канелата, бакпулвера и яйцето. Постепенно прибавете и брашното и омесете. Разделете тестото на 6 части и оставете да престои 30 минути. Разточете върху хартия на много тънко и печете до златисто на 180 градуса.
За крема сварете пудинга и добавете желатина предварително разтворен в студена вода. Оставете да се охлади. Пасирайте печената тиква и добавете меда и пудинга към нея.



Сглобете тортата като редувате блат-крем; блат крем и накрая покрийте тортата с крем и оставете да се стегне в хладилник. Освободете от ринга и украсете с глазура.
Панирайте отстрани с орехови ядки .


Да Ви е сладко! 


петък, 14 ноември 2014 г.

Кейк без яйца - Eggless cake


И отново семпла рецепта за хората, които не могат да хапват яйца.

Необходимите продукти: 1и 3/4 ч ч брашно, 1ч л сода, 2 ч л бакпулвер, 1 и 1/4 ч ч кисело мляко, 1 /2 ч ч захар, лимонова кора, 3 с л лимонов сок, 1/4 ч ч олио, 3 с л кокосови стърготини, 3 с л мед.



Смесете всички сухи съставки в купа, добавете млякото и олиото. Разбъркайте до хомогенност и добавете меда. Печете в формичка за кекс на 180 градуса до суха клечка.


Да Ви е сладко!


сряда, 12 ноември 2014 г.

Кралска медена торта




Срещнах преди време във Фейсбук " Кралска медена торта", но не си запазих точната рецепта и сега, като реших да я направя, отворих блога на Йоли, и си намерих почти същата рецепта.


 

Необходимите продукти: 
2 яйца, 
1 ч ч захар, 
3 с л мед, 
1 ч л сода,
1 ч л канела, 
80 гр масло, 
500 гр брашно плюс малко за точенето.

 

В тенджера се разбиват яйцата и захарта, добавят се и другите продукти без брашното. Бърка се и се загрява докато започне да променя леко цвета. Свалете от котлона и добавете брашното. Бъркайте с бъркалка и като стане много гъсто омесете на ръка. Внимавайте да не се опарите, ако е още горещо.
Разделете на 8 топки и разточете върху хартия за печене. Корите трябва да са с дебелина около 3 мм. Печете на 200 градуса до златисто внимавайте, че са тънки и лесно изгарят. За да ми е по лесно и бързо точа върху две хартийки, които непрекъснато сменям във фурната. Оставям ги една върху друга за да се охладят. След като се охладят леко ги изрязвам с ринг, за да са идеално кръглички. Изрезките ползвам за украса или за чашки с крем.



Крем: 
4 жълтъка, 
1 л прясно мляко, 
8 с л (с връх) брашно, 
2 ванилии, 
6 с л захар, 
1 ч ч сметана разбита на крем.


Разбиват се жълтъците със захарта и се прибавя 200 мл мляко. Добавете брашното и ванилията. Сместта се сгъстява след това по малко се прибавя и от останалото мляко и се разбърква до пълното му усвояване.

Хомогенната смес се слага на котлона и до сваряване на крема се бърка с дървена лъжица без прекъсване. Оставя се да се охлади. Смесва се с разбитата сметана.


Сглобете тортата, като редувате блат - крем; блат - крем докато свършат. Оставете я в хладилник да стегне. Добавете 6-7 с л лешников крем Нутела към останалия крем и измажете тортата отвън. Украсете по ваше желание. Аз използвах изрезките нарязани на ситно и шоколад.

 

Да Ви е сладко!

 




Приготвена още няколко пъти в различни варианти и допълнения !
С банани, шоколад и домашен специален мармалад по средата. 

 





С банани, шоколад и домашен специален мармалад по средата. 

 



С добавен 300 гр шоколад в крема и сметаната.