неделя, 31 август 2014 г.

Плодова торта с карамелен топинг


Много лесна, лека и подходяща за лятото тортичка. Трябват ви плодове по избор малко пандишпан и сметана. Залавайте се и си я направете, докато се усетят домашните ще сте спретнали десерт за чудо и приказ.


Необходимите продукти: 2 бр пандишпанови платки( може да използвате такива като тези без какао), 300 мл сматана, 2 праскови, 2/3 ч ч захар, 50 мл вода, 1/2 ч ч  боровинки, 1 желатин, 100 мл  подсладено кондензирано мляко, 2 с л сладко от ябълка с джинджифил

Сложете прасковите със 2/3 ч ч захар, сладкото и 50 мл вода на котлона да се разтопи захарта. оставете да поври 2-3 минути . Махнете от котлона и добавете разтворения желатин, бъркайте да се разтвори добре. Оставете да се охлади.  


За карамеления сос: 1 ч ч захар, 1/4 ч ч вода, 4 с л масло, 3/4 ч ч сметана, 1 с л ванилов есктракт. 

Сложете водата със захарта на котлона в касерола и пуснете на средна степен. Около 10- 15 минути и карамела ще ви е готов. Отдръпнете го от котлона и сложете 1/3 от сметаната, бъркайте докато се усвои, след това сложете останалата сметана и маслото. разбъркайте добре и накрая добавете ванилията. Вече имате супер карамелен сос. За тортата ще ви трябват 6-7 големи лъжици. Другия сложете в бурканче и съхранявайте с хладилник до 2 седмици.


За украса: Пресни или замръзени плодове, листенца мента.


Облечете купа с домакинско фолио за свежо съхранение, облепете стените и дъното с платки. Намажете ги със соса от плодове. След като изстине плодовата смес и вземе да се желира я смесете с кондензираното мляко и разбитата сметана. 


 Намажете дебел слой сметана с плодове, поръсете с боровинките и отново наредете платки, отгоре пак сметана и накрая завършете с платка. Завийте с фолиото и оставете за една нощ в хладилник.


На сутринта измажете с чиста сметана и залейте с карамеления сос. Украсете по желание и поднесете с кафето и усмивка! 


Да Ви е сладко!


И втори номер на същата тортичка.


петък, 29 август 2014 г.

Кейк с меласа и лавандулова глазура



Интересна рецепта с различни аромати на меласа и лавандула. Аз отдавна се каня да направя нещо с лавандула и благодарение на една приятелка имам китка лавандула. Благодаря ти Гери, веднага се отзова на молбата ми. Благодаря и на Йоана за рецептата, мисля че всеки трябва да я изпробва.


Необходимите продукти: 100 гр меко масло, 100 гр захар, 1/4 ч л сол, 1ч л сода, 320 гр меласа, 3 яйца, 350 гр брашно, 120 мл течна сметана.

За глазурата: 100 захар, 60 мл прясно мляко, 1 с л масло, 100 гр пресята пудра захар, 1 с л мед, 1 капка виолетова боя, 1 ч л сушени лавандулови цветове.


Маслото се разбърква със солта и содата. Постепенно се добавя захарта и разбъркването продължава докато маслото стане леко и пухкаво. Добавя се меласата и 60 гр. от брашното. Сместа се разбърква хубаво. Слагат се яйцата едно по едно в сместа и се разбъркват докато се усвоят добре. Накрая се добавя на части останалото брашно, като се редува със сметаната. Трябва да се получи гладко и гъсто тесто. Форма за кейк се намазва с масло. Тестото се изсипва във формата и се заглажда на повърхността. Кейка се пече 40 минути в предварително нагрята фурна на 160°C. След като се извади от фурната се оставя във формата за 15-20 минути. Изважда се от формата и се оставя да изстине напълно.

Кейка се покрива с лавандуловата глазура: Захарта, млякото и маслото се слагат на котлона да заврат. Щом се разтопи захарта, сиропа се маха от котлона и в него се добавя медът и лавандуловите цветове. Оставя се да изстине за няколко минути. Добавя се пудрата захар и боята. Глазурата се разбърква хубаво и се оставя да охлади напълно. Когато изстине се сгъстява. Ако остане прекалено течна се добавя още пудра захар до желаната гъстота.

Да Ви е сладко!

четвъртък, 28 август 2014 г.

Немска шоколадова торта - German cake




Тази торта избрах за рождения ден на баща ми. Много се чудих дали да е толкова шоколадова, че в тази жега е малко тежичка, но шоколадовото в мен надделя. Започнах и да ви кажа не съжалявам. Рецептата която използвах е тази  дано и на вас ви хареса. Правих подобна преди време и се надявам да бъде още по-добра все пак е за рожден ден и то не на някой друг ами на баща ми, най-големия ми критик. 



За блатовете: 120 гр черен шоколад, 6 с л вода, 1 ч ч масло, 1 1/4 ч ч +1/4 ч ч захар, 4 яйца ( разделени белтъци от жълтъци), 2 ч ч брашно, 1 ч л сода, 1 чл бакпулвер, 1/2  ч л сол, 1ч ч мътеница, 1 ч л ванилов екстакт.

За пълнежа: 1 ч ч сметана, 1 ч ч захар, 3 жълтъка, 6 с л масло, 1/2 ч л сол, 1 ч ч орехи (леко запечени и натрошени), 1 1/3 ч ч кокосови стърготини (леко запечени).

За ромовия сироп: 2/3 ч вода, 1/2 ч ч захар, 4 ч л тъмен ром.

За шоколадовия айсинг: 200 гр тъмен шоколад, 2 с л светъл царевичен сироп, 3 ч л масло, 1 ч ч сметана.



*Загрейте фурната на 175 градуса. пригответе си две форми около 25 см с хартия на дъното. 
*Пресейте брашното заедно със солта, бакпулвера и содата. 
Разтопете шоколада с водата и оставете настрани, за да се охлади до стайна температура. 
Разбийте маслото 1 1/4 ч ч захар около 5 минути, добавете разтопения шоколад и разбийте докато се хомогенизира. Добавяйте жълтъците един по един, като разбърквате след всеки.
Намалете скоростта на миксера и добавете половината от брашното. Добавете мътеницата и разбъркайте. След това и останалото брашно.
Разбийте белтъците до меки връхчета и бавно добавете 1/4 ч ч захар, разбивайте до лъскави връхчета. Сложете 1/3 от белтъците при другата смес разбъркайте внимателно с шпатула. След това добавете и останалите белтъци.
Разделете тестото в двете приготвени форми, печете за 45 минути до суха клечка. Оставете да се охлади напълно.


*Пълнежа се приготвя, като разбъркате сметаната, жълтъците, захарта на средна степен с миксера. Започнете да загрявате сместа като бъркате непрекъснато докато се сгъсти. В друга купа смесете ядките маслото, солта и кокоса. Залейте с горещия крем и бъркайте докато се разтопи маслото. Изстудете напълно до стайна температура, след това сложете в хладилник.
*За сиропа е необходимо да загреете водата и захарта докато се разтопи, махнете от котлона и добавете рома.


*За шоколадовия айсинг  сложете начупения шоколад, царевичния сироп и маслото в купа. Загрейте сметаната и залейте шоколада. Оставете за минута и след това разбъркайте добре.Оставете да се охлади и сложете в хладилник за 1 час.


*Охладените блатове разрежете на две  за да се оформят 4 еднакви блата. Сложете първия в чиния и сиропирайте леко. Сложете 1/4 от пълнежа, разпределете добре до крайчетата сложете отгоре втория блат и така до горе. Измажете тортата отстрани с шоколадов айсинг. След това шприцовайте борд отстрани на пълнежа най-отгоре. Доукрасете с тънки струйки разтопен шоколад. 




Честит рожден ден тате, да си ми жив и здрав още много години!
Да Ви е сладко!



Някои от тези досадно еднакви снимки ще бъдат заменени с кадри от празника :)

Шоколадови топки



Направени на две на три за бързо, продуктите са моя измишльотина.... няма да казвам колко са вкусни за да не си ги хваля. Направете си ги  и сами се убедете.


Голяма шоколадова мазаница настава в домашни условия, но резултата е .... супер як. Пък и какво лошо има да се поомажете с шоколад?


Необходимите продукти: пандишпанов блат или натрошени платки, 2 черни шоколада, 1 кутия бонбони "Сезони" с ром, ром или друг ароматен ликьор, 100 мл сметана. 

за поръсване : запечен кокос, захарни точици, какао, ядки или каквото ви се иска на вас. 


Начупете блата на парченца приблизително 1:1см поставете го в голяма купа и го поръсете леко с ром. 
Сложете сметаната в касерола, и я загрейте. Добавете бонбоните и разбъркайте добре докато се разтопят напълно, добавете 50 грама шоколад и разбъркайте.



Залейте блата и разбъркайте, не мачкайте силно за да останат парченцата видими. Оформете топчета колкото орех и ги подредете на малка тавичка. Пъхнете във фризера за 15 минути.



Пригответе шоколада, пазтопете го на водна баня и го темперирайте. Можете да го темперирате, като сложите равно на една трета от това количество неразтопен шоколад и бъркате докато се разтопи. Другият начин е да го изсипете върху студена повърхност и да разстилате и събирате докато вземе да стяга.



Залейте топчетата и поръсете с каквото сте си приготвили и ги оставете да стегнат. Поставете ги в хартиени кошнички и ги поднесете без съмнение ще се харесат от всички гости и домашни.     



Да Ви е сладко!

Kарамелени бутерки с локум


Супер бърза закуска от изрезки бутер тесто. Като правите кръгли формички за бутер банички или .... ви остават изрезки от бутер тесто не го премесвайте и мачкайте просто си направете мини бутерки с локум. Стават супер вкусни и с карамелена коричка. 


Необходимите продукти: бутер тесто, локум, захар на кристали.
Сложете във всяко парченце парче локум и завийте, прещипете крайчетата и топнете едната страна в захар на кристали. Подредете втавичка с хартия на дъното и печете при 200 градуса на средата на фурната. Когато са почти готови ги вдигнете по-нагоре, за да се получи карамелената коричка. Внимавайте, много бързо може да изгорят.  


Да Ви е сладко!


сряда, 27 август 2014 г.

Мариновани пилешки филенца с трохи


Когато сте на работа по цял ден ви трябват идеи за бърза вечеря, ето аз ви предлагам една.


Необходимите продукти: филето на едно пиле, 2 бр земелки, подправки според вкуса аз сложих къри черен пипер, кимион, сол, лимонов сок, 1/3 ч ч сусам, 1/2 ч ч зехтин.


Филето се нарязва на тънки парченца, и се маринова за няколо часа. През това време сложете питките в блендер и ги натрошете. Топват се в белтък и се поръсват с трохи и сусам. подреждат се в тавичка с хартия на дъното и се наръсват със зехтин. Пекат се за 15 минути на 200 градуса.
Имате вечеря аламинут със страхотен вкус. Поднесете с пресни зеленчуци и подлучено гъсто кисело мляко.
  

Да Ви е сладко!



понеделник, 25 август 2014 г.

Запечени патладжани с доматен сос и кашкавал



Лятото е време за по-леки ястия, аз предпочитам зеленчукови не пържени, а печени на грил или фурна.

Необходимите продукти: 3 патладжана, 2-3 тиквички, 2 скилидки чесън, 350 мл гъст доматен сок, 1 с л сух босилек, сол, 1ч л кафява захар, 1 глава  лук, олио или зехтин. 


Около 1 литър суров доматен сок се редуцира до 350-400 мл. Задушава се леко лука и чесъна и се добавя доматения сос. Добавя се сол, захар, и босилек, запържва се като се бърка непрекъснато. 


Почистете патладжаните и ги нарежете на филийки с дебелина половин сантиметър. Посолете ги и ги оставете да се отцедят малко. Намажете ги леко със зехтин и ги запечете на грил тиган за кратко. Предварително приготвеният сос разделете на две и изсипете половината в малка тавичка за печене. Подредете патладжаните отгоре и отново залейте със сос. Отгоре подредете тиквичките и запечете за 10-15 минути. Поръсете с кашкавал и запечете за още 3 минути, докато се разтопи и леко запече кашкавала. Поднесете с домашно приготвен хляб, аз заложих на типови хлебчета. Комбинацията се оказа сполучлива. 


Да Ви е сладко!



петък, 22 август 2014 г.

Мега шоколадов кейк - Chocolate Sour Cream Bundt Cake



Кекс кекс и пак кекс, не ни омръзва никак. Ами как да ти омръзне то има милиони начини, вкусове, аромати. За днес избрах тази рецепта дано и на вас ви хареса.




За формата: 1 с л какао, 1 с л разтопено масло.
Необходимите продукти: 3/4 ч ч какао, 170 гр тъмен шоколад, 1 с л разтворимо кафе, 3/4 ч ч вряла вода, 1 ч ч заквасена сметана, 1 3/4 ч ч брашно, 1 щ сол, 1 ч л сода, 12 с л масло, 2 ч ч кафява захар, 1 ч л ванилов екстракт, 5 яйца.



Смесете разтопеното масло с какаото и намажете добре формата за кекс. 
Сложете първите три съставки в купа и залейте с гореща вода. Разбъркайте добре и оставете да се охлади за 20 минути. Като стигне стайна температура добавете сметаната и разбъркайте.



Смесете сухите съставки в друга купа и ги разбъркайте. Разбийте маслото, ванилията и захарта с миксер за 3 минути. Добавете яйцата едно по едно. Добавете 1/3 от сухите съставки и 1/2 от шоколадовата смес. Разбийте и отново добавете 1/3 сухи и 1/2 шоколадова смес. Последната част от сухите съставки се добавя и разбъркава внимателно. Изсипете в приготвената форма и печете за около 40-50 минути на 175 градуса. Охладете в формата за 10 минути и извадете. След това охладете напълно. Украсете и поднесете с чаша ароматно кафе или чай.




Да Ви е сладко!