събота, 4 май 2013 г.

Козунаците 2013


Тази година изпробвах три различни рецепти за козунаци. Всички станаха много добри, като вкус. Доста хора ще ги опитат така, че ще разбера дали са се харесали, малко по-късно.


Тази рецепта видях някъде в нета и вече не помня точно къде, но ще ви напиша продуктите.


1 кг брашно, 300 мл прясно мляко, 150 гр масло, 50 мл олио, 2 ванилии, 1 кубче мая, 5 яйца, 1 кора от лимон, 250 гр захар, 1 к л сол, от мен добавих стафидки, локум и бадеми . От това количество излезе този който е сплетен на решетка 12 малки във форма за мъфини и един в правоъгълна кексова форма. 


Моята рецепта за миналогодишният козунак също си я направих ето и малко идеи за плетки: http://www.youtube.com/watch?v=8xcmfR-WgWk
http://www.youtube.com/watch?v=gFZaj_7LlFg


Този препеченкият е по рецепта на  Венета поздравления за рецептата, много добре се получиха козунаците. За малко да ги изпусна точно тях, но така е като съм почнала в 6,00ч  сутринта и съм омесила три различни рецепти. Докато меся едните другите се пекат и се улисвам. 


Още не съм приключила с всичко, но стига толкова снимки да не ви досадя. То като се яхна на козуначената вълна и няма спиране, сега си харесах една друга рецепта и ще я изпробвам тя е на Дориана Чукова. Ако станат хубави ще се похваля.

Продукти:

1 кг. брашно (около) "Мела" или "Мелко" по възможност, 6 яйца, 320 гр. захар, 100 гр.
масло (не маргарин) или мас, 150 гр. олио, 250 гр. прясно мляко, настъргана кора от 1
лимон (само най-външната част), 2 прахчета ванилия, 1-2 с.л. ром или коняк за накисване на стафидите, 1 кубче мая, стафиди, бадеми (обелени след накисване за 20 секунди в горещавода)
Кубчето мая се размива в 50 мл. от хладкото млеко ( от горните 250 мл.) с 1-2 с.л. от
захарта и 2-3 с.л. от брашното. Втасва, разбърква се, добавя се още 1 с.л. брашно и
втасва втори път. А може и без второ втасване. Всички продукти са със стайна 
температура, омесва се тесто , като се слага половината от смесената мазнина, като
другата половина се добавя при доомесването. Оставя се да втаса, час-два, зависи от
температурата. След като удвои обема си, тестото се разделя , плете се или му се 
придава желана форма, поставя се в съдовете за печене и се оставя да втаса отново , 
поне 40 мин. Намазват се с четка внимателно с 1 жълтък разбит с малко вода - 1ч.л. 
Слага се в средата на студена фурна , която се включва на 150 градуса С. След 15-20 
мин. се увеличава на 170 градуса С.за още 20-30 мин. или до суха клечка. Ако трябва се
покрива с алумин. фолио. Веднага след изваждане от фурната мажем с четка с вода и 
ръсим със захар по възможност с по-големи кристали. Разбира се ако ще слагаме 
стафиди , сме ги сложили в плитките.


 Весел Великден Ви желая и много здраве и щастие, да Ви е сладко!


Не мога да не споделя и този, който вчера се изпече късно вечерта и днес беше похвален от всички, които го опитаха.
Необходимите продукти: 200 мл прясно мляко, 1 суха мая, 200 гр захар, 2 яйца, 2 ванилии, 2 ч л лимонова кора,750 гр брашно, 150 мл олио, 70 гр масло, 1 есенция цитрон, 1/2 есенция ром,1/2 ч ч  смлени бадеми, бадеми за украса. 
Начина на приготвяне е познатия без нищо специално, може би само натрошените бадеми се слагат накрая като се омеси тестото.  
Ето резултата




Няма коментари:

Публикуване на коментар