Хляб, черен или бял, пълнозърнест или не щом е приготвен в домашни условия е хубав!
Необходимите продукти: 100 мл газирана вода, 200 мл прясно мляко, 1 ч л сол, 1 с л захар, 50 мл олио, 1/2 кубче мая, 200 гр бяло брашно, 300 гр черно ръжено брашно.
Разтворете маята в хладкото мляко, захарта и малко брашно и оставете да се събуди. Замесете тестото с останалите продукти, оставете да втаса около 1 час. Разточете на дълга елипса и нарежете средата с нож на 12 парчета без да разрязвате от двете крайчета. от средата към края вземайте по едно и промушвайте все едно че плетете с бримки до края. Така и от другата страна. Черното тесто е много крехко и се къса така че внимавайте. Това е плетка подходяща за бяло тесто, но като я видях не се сдържах да я пробвам.
Да Ви е сладко!
Няма коментари:
Публикуване на коментар