сряда, 13 март 2013 г.

Домашен хляб "Черно и бяло"




Когато почивам и не ми се ходи на пазар предпочитам сама да си омеся хляб, вместо да ходя до магазина. И децата са по-доволни, като си хапнат топличко хлебче.


Необходимите продукти: 600 мл вода, 1 кубче мая, 1 ч л сол, 1 с захар, 100 мл олио или зехтин, 500 гр бяло брашно, 400 гр черно (пшеничено-ръжено пълнозърнесто), чубрица по желание.


Разтворете маята във водата и добавете захарта и черното брашно. оставете да се навдигне. Омесете тестото като добавите бялото брашно, солта и олиото накрая. Месете продължително докато олиото се усвои съвсем. Отново оставете да втаса. Разделете на две и оформете дълги хлебчета ,тук е момента за чубрицата, докато ги оформяте може да я добавите. Сложете ги в тава с хартия без мазнина и оставете на топло, за 30 минути завити.
За да направите дупчиците използвайте вилица или назъбена шпатула за торта. Печете на 180-190 градуса до готовност,около 30-40 мин .


Да ви е сладко!

2 коментара:

  1. Много интересна техника за декорация на хляб!
    Съгласна съм с теб за домашния хляб,няма по-вкусен от него!

    ОтговорИзтриване
  2. Ами вместо с виличка :) или клечици, става лесно и ефектно.

    ОтговорИзтриване