петък, 1 март 2013 г.

Сметанов хяб


 
Хляб пухкав като памук, от многото рецепти които съм изпробвала тази заслужава едно от челните места по пухкавост.



Необходимите продукти :  250 гр заквасена сметана, 20 гр прясна мая, 1 с л захар, 1/2 с л сол, 50 мл олио, 1 яйце, 150 мл вода, 1/2  ч л сода,1 с л оцет,  500 гр брашно.



Разтворете маята във водата, 1 ч брашно и захарта . Оставете за да се събуди маята. Замесете меко еластично тесто с готовата закваска и останалите продукти. Оставете да втаса, аз го оставям на водна баня в по-голям съд с топла вода, за да втаса по-бързо. Можете да постигнете това и във фурна загрята на 50 градуса . Когато тестото е готово го разделете на топки и оформете фитили, сплетете по желание и отново оставете да се навдигне. Намажете с белтък и поръсете със сусам по желание. Печете на 180 градуса за около 35-40 минути.



Да Ви е сладко!

Няма коментари:

Публикуване на коментар