неделя, 21 февруари 2021 г.

Торта с шам фъстък и сладък картоф

Един експеримент се превърна в нова, много любима торта. Реших да използвам пюре от сладък картоф в блат за торта. И тъй като напоследък се заглеждам постоянно в буркана с шам фъстък, реших че това ще е новата ми комбинация. Да ама и трябваше и аромат, а това е много много важно за един десерт. И хоп мисълта за Коледа ме връхлетя със портокалов, канелен и карамелен спомен. Тааа така се раждат тортите в главата ми .... а тръгнах от един картоф. 







 Необходимите продукти: 

130 гр пюре от сладък картоф( печен),

130 гр шам фъстък суров,

130 гр кафява захар,

130 гр олио,

130 гр брашно,

130 гр прясно мляко,

1 ч л бакпулвер,

1 ч л сода,

1/2 ч л канела,

1/4 ч л подправки за меденки,

3 яйца.

Форма за торта с диаметър 20 см намазана с масло и с хартия на дъното.

Фурната се загрява на 160 градуса. Пече се до суха клечка.

За крема: 1 бурканче млечен крем на Лидл,

100 гр маскарпоне, 

100 мл течна сметана,

100 гр бял шоколад,

5-6 гр желатин.

За сиропиране: 

3 с л сладко от портокалови корички,

1 с л коантро,

5-6 с л вода.


Ако ви е харесала публикацията споделете я с бутоните под нея! Можете да следите за нови публикации и на страничката ми във Фейбук.


Няма коментари:

Публикуване на коментар