петък, 12 юни 2020 г.

Лепкави канелени рулца



Много обичам тези ароматни вкусотии, хапвам и немога да се спра. Ако и вие ги обичате направете си ги не е трудно.


Необходимите продукти: 
за префермента: 
120 мл прясно мляко,
 120 гр брашно, 
120 гр квас,
 20 гр захар.
За основното тесто: 
310 гр брашно,
 30 гр захар,
 60 мл прясно мяко, 
1/2 ч л сол,
ванилия,
портокалово масло за аромат, може и корички 
 1 яйце, 
56 гр масло. 

Необходимите продукти за тесто с мая: 
  490 гр брашно, 
50 гр захар, 
1/2 ч л сол, 240 гр прясно мляко, 
56 гр масло, 
1 яйце, 
ванилия,
портокалово масло за аромат, може и корички 
1 суха мая.

За плънката: 
100 гр масло,
 1 ч л канела, 
1 ч л портокалова кора, 
1-2 чаени лъжички какао, 
1/2 чаша сладко от ябълки, 
3 с л кафява захар, 
1/2 чаша ядки шамфъстък цели или нарязани на едро.

За карамела на дъното: 
3-4 с л кафява захар, 
2 с л масло.


Смесете продуктите за префермента и оставете да се вдигне почти двойно. Смесете продуктите за основното тесто без маслото и оставете за 30 минути. След това добавете и маслото. Месете до пълното му усвояване. Оставете да втаса, разточете и намажете с плънката. Навийте на руло, нарежете на парчета по 4 см и подредете в тава с отрязаното нагоре. След като втаса се намазва с яйце и се пече на 190 градуса. около 35 минути, но ги наглеждайте всички фурни са различни. 

Ако работите с мая всичко е много лесно работи са по познатият начин за работа с мая. Омесва се всичко без маслото на гладко тесто. След това се добавя и маслото, меси се до пълното му усвояване. Оставя се да втаса, разточва се и се намазва с плънката. Навива се на руло и се реже на парчета по 4 см. В тава с хартия на дъното се слага масло и се поръсва с кафява захар, за да се получи карамел. Подреждат се с отрязаното нагоре. Отново се оставя да втаса, маже се с яйце и се пече на 190 градуса.


Да ви е сладко!


Ако ви е харесала рецептата направетес и я и споделете!


Може да следите всички рецепти и на страничката ми във Фейсбук!




вторник, 2 юни 2020 г.

Торта Карпатка



    
Не особено претенциозна и красива, но пък много вкусна торта. Всеки гост в домът ви ще я оцени, а домашните любимци ще искат пак и пак. Напоследък доста често я срещам във Фейсбук, в Пинтерест в Инстаграм и накрая се заприказвах с Марияна Янева, която беше споделила изкушаващо изглеждаща торта Карпатка. Тя сподели, че много са я харесали и взех решение, че ще я правя, няма да и се размине.


Необходимите продукти за платките:
 100 гр мляко, 
100 гр вода, 
80 гр масло, 
140 гр брашно, 
4 яйца L или XL,
 щипка сол.
За крема:
600 мл прясно мляко, 
3 жълтъка,
50 гр нишесте,
160 гр захар, 
ванилия,
200 гр масло.



Пригответе си първо крема, защото той изстива по- бавно. Сварете крема, като обикновен крем с нишесте и оставете да се охлади напълно на стайна температура. През това време си извадете маслото и то да стане на стайна температура. Разбийте го на пухкав крем и добавете лъжица по лъжица вареният крем и разбийте с миксер. Получава се много въздушен и вкусен крем.


Тестото за платките се приготвя, като за еклери. В тенджера се слагат водата, млякото, солта и маслото. След като заври се добавя и брашното и се бърка непрекъснато до получаването на гладко, гъсто тесто. Изсипва се в голяма купа и след две три минути може да почнете с добавянето на яйцата. Едно по едно и разбивате след всяко до пълното му усвояване. 
След като се получи тестото може да разделите на две и да загладите с шпатула или лъжица в две форми с диаметър 18см. Аз нали съм си експериментатор реших да пробвам без форми. С помощта на пош си направих две платки по 18см и ги пекох свободно. Не са от най-прекрасните и равни платки но при тази торта всяка неравност е подходяша.
Пекат се на 190-200 градуса до златно кафяво, около 25-30 минути.
Охлаждат се и се сглобява тортата с готовият крем.


Оставете да се стегне в хладилника. Сервира се поръсена с пудра захар, а защо не и с шоколад, като еклер.


Да ви е сладко!


Ако сте харесали рецептата споделете с бутоните под публикацията.
Може да следите всичките ми публикации и на страничката ми във Фейсбук.