Много обичам тези ароматни вкусотии, хапвам и немога да се спра. Ако и вие ги обичате направете си ги не е трудно.
Необходимите продукти:
за префермента:
120 мл прясно мляко,
120 гр брашно,
120 гр квас,
20 гр захар.
За основното тесто:
310 гр брашно,
30 гр захар,
60 мл прясно мяко,
1/2 ч л сол,
ванилия,
портокалово масло за аромат, може и корички
1 яйце,
56 гр масло.
Необходимите продукти за тесто с мая:
490 гр брашно,
50 гр захар,
1/2 ч л сол, 240 гр прясно мляко,
56 гр масло,
1 яйце,
ванилия,
портокалово масло за аромат, може и корички
1 суха мая.
За плънката:
100 гр масло,
1 ч л канела,
1 ч л портокалова кора,
1-2 чаени лъжички какао,
1/2 чаша сладко от ябълки,
3 с л кафява захар,
1/2 чаша ядки шамфъстък цели или нарязани на едро.
За карамела на дъното:
3-4 с л кафява захар,
2 с л масло.
Смесете продуктите за префермента и оставете да се вдигне почти двойно. Смесете продуктите за основното тесто без маслото и оставете за 30 минути. След това добавете и маслото. Месете до пълното му усвояване. Оставете да втаса, разточете и намажете с плънката. Навийте на руло, нарежете на парчета по 4 см и подредете в тава с отрязаното нагоре. След като втаса се намазва с яйце и се пече на 190 градуса. около 35 минути, но ги наглеждайте всички фурни са различни.
Ако работите с мая всичко е много лесно работи са по познатият начин за работа с мая. Омесва се всичко без маслото на гладко тесто. След това се добавя и маслото, меси се до пълното му усвояване. Оставя се да втаса, разточва се и се намазва с плънката. Навива се на руло и се реже на парчета по 4 см. В тава с хартия на дъното се слага масло и се поръсва с кафява захар, за да се получи карамел. Подреждат се с отрязаното нагоре. Отново се оставя да втаса, маже се с яйце и се пече на 190 градуса.
Да ви е сладко!
Ако ви е харесала рецептата направетес и я и споделете!
Може да следите всички рецепти и на страничката ми във Фейсбук!