Отдавна не съм правила кифлички и реших да изненадам моите любимци с едни пухкавелки тази неделя. Получиха се много хубави и сега ще ви разкажа как ги направих, а вие, ако искате да си хапнете такива просто следвайте инструкциите.
Необходимите продукти за префермента:
180 гр опреснен силен твърд квас,
40 гр захар,
200 гр прясно мляко,
200 гр силно бяло брашно.
За основното тесто:
префермента,
60 мл прясно мляко,
1 ч л лимонова кора,
1 ч л махлеб,
1 ч л внилия,
щипка сол,
130 гр захар,
200 гр брашно,
50 гр масло,
3 с л илио.
За плънката:
1ч мармалад от сини сливи или друг по ваше желание важно е да е гъст,
1/2 ч ч смлени лешници.
Замесете префермента и оставете да втаса. Добавете останалите продукти без мазнините и омесете добре, може и в миксер на бавна скорост. След като се е развил глутена се добавят първо маслото, а след това и олиото.
Готовото тесто се разтяга и сгъва няколко пъти намазано леко с олио. Оставя се да втаса, аз го оставих на стайна температура около 20 градуса за една нощ. Ставам рано в 6ч, така че е втасвало не повече от 7-8часа.
На леко набрашнена повърхност извадете тестото внимателно и разточете без да натискате зверски, трябва да се получи кръг с диаметър поне 55см. Намажете средата на тестото с масло, трябва да остане поне 5 см по края ненамазана повърхност. Изрежете триъгълници и в края на всеки триъгълник сложете по 1 л от плънката. Завийте внимателно за да не излезе мармалада при печенето. Оставете ги леко намазани с олио да втасат. Намажете с разбито яйце и поръсете с маково семе или счукани лешници.
Печете на 180 градуса с вентилатор и купичка вода на дъното на фурната.
Важните моменти в приготвянето са:
Силен квас!
Силно брашно!
Силно желание!