неделя, 15 септември 2019 г.

Пухкави кифлички с махлеб





Отдавна не съм правила кифлички и реших да изненадам моите любимци с едни пухкавелки тази неделя. Получиха се много хубави и сега ще ви разкажа как ги направих, а вие, ако искате да си хапнете такива просто следвайте инструкциите.



Необходимите продукти за префермента: 
180 гр опреснен силен твърд квас, 
40 гр захар, 
200 гр прясно мляко, 
200 гр силно бяло брашно.
За основното тесто: 
префермента, 
60 мл прясно мляко, 
1 ч л лимонова кора, 
1 ч л махлеб, 
1 ч л внилия, 
щипка сол, 
130 гр захар, 
200 гр брашно, 
50 гр масло, 
3 с л илио.  
За плънката:  
1ч мармалад от сини сливи или друг по ваше желание важно е да е гъст, 
1/2 ч ч смлени лешници.


Замесете префермента и оставете да втаса. Добавете останалите продукти без мазнините и омесете добре, може и в миксер на бавна скорост. След като се е развил глутена се добавят първо маслото, а след това и олиото.

Готовото тесто се разтяга и сгъва няколко пъти намазано леко с олио. Оставя се да втаса, аз го оставих на стайна температура около 20 градуса за една нощ. Ставам рано в 6ч, така че е втасвало не повече от 7-8часа. 


На леко набрашнена повърхност извадете тестото внимателно и разточете без да натискате зверски, трябва да се получи кръг с диаметър поне 55см. Намажете средата на тестото с масло, трябва да остане поне 5 см по края ненамазана повърхност. Изрежете триъгълници и в края на всеки триъгълник сложете по 1 л от плънката. Завийте внимателно за да не излезе мармалада при печенето. Оставете ги леко намазани с олио да втасат. Намажете с разбито яйце и поръсете с маково семе или счукани лешници.
Печете на 180 градуса с вентилатор и купичка вода на дъното на фурната.



Да Ви е сладко!


Важните моменти в приготвянето са: 
Силен квас!
Силно брашно!
Силно желание!



Намеретеме и тук https://www.instagram.com/gechevalubka/ следете за новости и рецепти.







събота, 7 септември 2019 г.

Лазаня с гъби и пъдпъдъче яйце




Здравейте мили приятели, искам да ви разкажа, как се роди идеята за тези вкусни малки лазани. Това е нещо, което ме усени, като идея в мига, в който видях едни малки пъдпъдъчи яйчица. Веднага си ги представих върху нещо малко симпатично и вкусно. Гушнати между други неустоими вкусотии, като домашни кори, гъбки и любими сирена.


Няколко дни отлежаваше идеята в главата ми, докато я доизмислих и намерих време за вихрене в кухнята.


Сега ви казвам не се колебайте да пробвате това изкушение, става лесно и ако си имате помощник в кухнята всичко се случва за нула време. Моят помощник е един красавец, който вече две-три седмици мърка у нас и ми помага за всичко, торти, целувки, сладки, и какво ли не още. Днес ще го пробвам и за лазанята, или по-точно, ще го накарам да ми разточи корите, тънички и красивички.



Необходимите продукти за тестото:
2 яйца, 
200 гр семола
За гъбения сос: 
1 бурканче шийтаке,
1 бурканче пачи крак, 
50 гр масло, 
3 с л брашно с връх, 
черен пипер, 
сол на вкус,
3 триъгълничета топено сирене
вода.

За доматения сос:

400 мл доматен сок,
250 гр кайма,
 босилек,
1 ч л захар, 
сол на вкус, 
2 скилидки чесън,

Допълнително:

По 150 грама сирене пармезан, чедър и кашкавал. Можете да ползвате и други любими сирена.




Сложете гъбите в тиган с маслото и ги задушете да останат на масло. 
Добавете брашното и разбъркайте добре да се запържи.
Добавете водата от гъбите и вода, за да се получи хубав гладък сос. Добавете топеното сирене и разбъркайте.

Предполагам всички са правили, доматен сос за спагети с кайма, така че няма да се впускам в подробности по приготвянето му.



От омесеното и отпочинало тесто разточете кори с дебелина около милиметър. Аз направих това с помощта на приставката за паста на Kenwood. Можете да видите това във видеото тук. Няма такъв кеф казвам ви, само за няколко минути всичко беше разточено фино и равномерно, едва ли някой би си купил готова паста, ако има този помощник в къщи. Разликата между прясната паста и готовата, която купуваме от магазина е голяма.



След това изрежете кръгчета и ги сварете в подсолена вода. Изрезките се замесват отново и се разточват до последното парченце. 
Подреждането е ясно, сос, кора, сирене и отново, сос, кора, сирене докато ви се напълнят купичките. Завършете с доматен сос с кайма.


Запечете ги и когато са готови, чукнете по едно яйчице отгоре. Сложете малко настърган кашкавал и оставете на изключена фурна, да се разтопи кашкавала и да се сготви яйцето.


Поднесете, като предястие или като ястие, за мен си е ястие-вкусотия, а сина каза, че ще хапне поне две - три купички.



Да ви е сладко!



Ако ви е харесала тази рецепта направете си я и споделете с бутоните под публикацията.




Можете да следите всичките ми рецепти  и на страничката ми във Фейсбук. Намеретеме и тук https://www.instagram.com/gechevalubka/ следете за новости и рецепти.





Толкова ми е вкусно, че реших да ви сложа повечко снимки та дано ви убедя да си я направите.