Лято пълно с вкусове и аромати, лято пълно с изкушения за всички които искат да свалят накое друго килце. Аз днес се изкуших и след, като бях решила малко да огранича приема на сладко, това просто няма как да стане след, като усетиш аромата на това чудо. Резнах едно парченце още топло докато снимам и веднага го нападнах, няма издържане.
Стига толкова приказки ето как го сътворих.
Необходимите продукти: 150 гр кафява захар, 2 големи яйца, 150 мл разтопено пречистено масло, 150 мл прясно мляко, сока на един лимон, 150 мл течен квас, 1 ч л сода, 1 ч л натурална ванилова захар, 2 с л тахан от шамфъстък, 50 гр ядки шамфъстък, 1/4 ч ч кокосово брашно, 1 3/4 ч ч бяло брашно.
За карамела: 6-7 с л захар, 2 с л вода
За гарниране на дъното 2 банана, 8 сини сливи, шепа кокосови стърготини, шепа ядки шамфъстък.
Поръсете с кокос.
Поръсете с шамфъстък.
Разбийте яйцата и захарта на гъст крем, добавете разстопеното масло, лимоновия сок, млякото и разбъркайте добре. После добавете и кваса и тахана, разбъркайте внимателно. Накрая добавете и сухите съставки смесени предварително. Разбъркайте внимателно и изсипете върху подготвените плодове в тавичката. Сложете във фурната предварително загрята на 180 градуса. Печете докато се зачерви и клечката излиза суха.
Извадете от фурната и внимателно провете дали се отделят крайчетата на сладкиша. Обърнете върху чиния с повдигнати ръбчета, поръсете леко с пудра само за красота.
Може да поднесете с топка сладолед или заквасена сметана, може дори и смалко йогурт разбит с малко маскарпоне, но дори и поднесен така без нищо е уникален.
Ако ви е харесала идеята ми направете си я и споделете рецептата с бутоните под публикацията! Благодаря!
Много обичам сини сливи, но не съм хапвала сливи и банани! Интересна комбинация, Любче! Изглежда чудесно! Усмихната седмица!
ОтговорИзтриване