Шрек?! Да, да мили читатели представям ви моето ново творение, кекс Шрек. Кръстница му стана Пепи Стоева веднага след като публикувах снимка на кекса, тя си го кръсти 😊 затова обещавам да я черпя за да го опита, ако не ме изпревари и да си го направи.
Да ви разкажа малко и за това от къде ми дойде на акъла да гоправя. Тия дни все се заглеждам по тахани и търся тахан от шам фъстък заради една торта с малини и шам фъстък, която съм наумила да правя. Никъде не откривам паста или тахан от шам фъстък и вече се бях отчаяла. Но ние си имаме в Пловдив "Капана фест" Няма как да ви покажа какво чудо на чудесата е това.
Пълно е с народ който е тръгнал да се весели, няма къде да се стъпи. Първия ден случайно минавах и още преди да се е претъпкало минах по щандовете на някои производители, открих уникални неща. Открих вкусовекоито си мислех, че са безвъзвратно изчезнали в детството ми.
А две малки маси с тахани направо ме залепиха като магнит. Приятната и мила дама на щанда на Белун, ми предложи да опитам от който тахан искам. Няма как да не експериментирам с нещо което не съм опитвала до сега. Не че не съм купувала тахан от тиквени семки, но техния е с уникален зелен цвят който ти крещи- "Хапни от мен!"
Тук на снимката е много слаб цвета за съжаление.
Опитах го и вече си бях похарчила последните пари в портмонето. После се върнах и си купих и Шам фъстък.
Та тези тахани ми врътнаха мисълта в главата за зелен кекс със заливка от матча и тук там червенко поръсено за разкош. Помислих си дали да не сложа и вътре малини, но бързо се отказах, за да не проваля цвета.
Стига толкова предисловия сега за кекса с подробности.
Необходимите продукти: 4 яйца, 400 гр захар, 2 ч ч брашно, 1 ч л сода, 1/2 ч л бакпулвер( може и без него), 200 мл олио, 200 мл светло пиво Столично, 1/2 ч ч бял квас, ванилия, 4 ч л тахан от тиквени семки. Тук всеки може да добави ако желае нарязани семки, но аз реших да направя нежен кекс, който да се топи в устата, затова ги оставих за друг експеримент.
За глазура с бял шоколад: 100 гр бял шоколад, 100 мл сметана, 1 ч л чай матча.
За глазура с пудра захар: 6 с л пудра захар, 1 ч л матча, сметана до получаването на желаната косистенция.
Може да изберете глазура по ваш вкус и двете се получават добре, но тази с пудрата повече попива в кекса и го прави още по сочен и мек.
От тези продукти може да направите голям кекс във форма с подвижно дъно и диаметър 25 см, или два по малки. Аз направих два, за да занеса единия, като подарък.
Печете в загрята фурна на 170 градуса до суха клечка. След като изстине залейте с глазурата. Поръсете с малини и настъргани семки или смлени шам фъстъци.
Следващите експерименти ще са свързани отново с таханите така, че ще е вкусно и ароматно на макс. Следва сладолед с тахан 😉
Да Ви е сладко!
Ако сте харесали публикацията, споделете с бутоните под нея!
Бихте ли пояснили какво се разбира под бял квас - това като набухвател ли сe изпозлва или се изчаква тестото да втаса.
ОтговорИзтриванеКвас за хляб е това захванат от брашно и вода, аз си поддържам такъв и си меся хляб вместо с мая. Слагам го, защото се променя структурата и вкуса на изделието и може да се замести бакпулвера с него. В други рецепти съм слагала само квас и содичка, тук реших да се застраховам и сложих и малко бакпулвер. Кекса е уникално нежен като структура. Ако нямате квас може лесно да си захванете или да го пропуснете. Тук съм обяснила най-лесния начин за захващане на квас с плодове: http://samozagladni.blogspot.com/2017/10/blog-post_22.html Дано ви хареса!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ви. Аз също ползвам квас за хляб, вместо мая, но в мaяни теста. Нямам опит в използването на квас като набухвател. А изчаквате ли кексовото тесто да втаса преди печене?
ИзтриванеНе не се чака, пече се веднага както ако ползвате бакпулвер.
ОтговорИзтриване