Ето така се случват при мен нещата, музата ме връхлита спонтанно и не съм способна да и устоя. Този път беше Лидл
Как да им устои човек, любопитен за нови вкусове и аромати? Аз! не се сдържах, куркумата я познавам, но другите дори не знам как ще приготвя, но затова има чичо Гугъл :)
Първото предизвикателство беше сготвено веднага! Куксус и хумус, ама за хумуса после той е още по-лесен.
Благодаря на Йоана за вкусната рецепта http://www.kulinarno-joana.com/2008/11/vegetable-couscous/ , вечерята се хареса и всичко стана много бързо.
Необходимите продукти: 4 с л зехтин, 1 глава стар лук, 2 скилидки чесън, 300 г патладжан (1 брой среден размер), 250 г тиквички (2 броя малки), 1 червена чушка, , 400 мл консервирани домати, 200 мл зеленчуков бульон, 200 г замразен грах, 2 ч л подправка за кускус (може да започнете с по-малко ако ви се вижда силен аромата), 50 г сушени кайсии (6 броя), 200 г паста кус кус, 2 супени лъжици нарязан пресен кориандър, сол и черен пипер.
Лукът и чесънът се нарязват на ситно. Патладжаните, тиквичките и чушката се нарязват на едри парчета.
Загряват се 3 супени лъжици от зехтина и в него се сотират лукът и чесънът за кратко. Добавят се патладжаните, тиквичките и чушката и се задушават за 5 минути, като се разбъркват периодично. Добавят се всички подправки (без кориандъра) и готвенето продължава още 1 минута.
Към зеленчуците се изсипват доматите, бульона, грахът и нарязаните сушени кайсии и ястието се оставя да заври. След като е завряло температурата се намаля и готвенето продължава за 25 минути, докато зеленчуците станат готови и течността се изпари.
Приготвя се кус кус според упътването на опаковката, този моят не се вари а само се залива с гореща вода. Аз залях 200 грама в купа с подсолена вода за 8 минути и затворих с капак. След това прибавих 1 супена лъжица зехтин.
Зеленчуците се сервират със сварения кус кус и ястието се поръсва с пресен кориандър. За моите мъже трябва да добавя и месце другият път, но и така много им хареса и си го хапнаха.
Да Ви е сладко!
Ако Ви е харесала идеята направете си я и споделете с бутоните под публикацията.
Няма коментари:
Публикуване на коментар