Необходимите продукти:
2 яйца,
200 гр захар,
3 с л мед,
80 гр масло,
500 гр брашно,
1 ч л канела,
1 ч л сода.
За крема:
800 мл заквасена сметана,
250 гр маскарпоне,
1 ч л лимонови корички,
1 ч л портокалови корички.
За гарниране:
1 ч ч замразени или пресни боровинки,
1 бурканче сладко от диви ягоди,
1 ч ч орехи.
Разбийте яйцето и захарта, след това бавно меда, содата и маслото. Прехвърлете тенджерата на котлона и загрейте на бавен огън, като непрекъснато разбърквате. Отдръпнете от котлона и още топла изсипете в нея брашното. Разбъркайте с лъжица, докато получите тесто и го прехвърлете върху леко набрашнен плот. Омесете леко, докато стане на топка. Разделете полученото тесто на 8 топки.
Разточете всяка една топка на кръг с диаметър 25см. направо върху хартията за печене.Трябва да бъде тънък, почти прозрачен, аз ги изрязвам още сурови на този етап с помощта на ринг. От изрезките се получава почти цял блат.
Печете 3-4 минути на 180 градуса. Докато се пече първият блат, оформете втория и така, докато изпечете всичките 8 блата. Оставете ги да се охладят добре, след което сложете в тортена чиния един блат и сложете ринг около него. намажете с крем поръсете с орехи и боровинки и сложете няколко лъжички сладко на места.
Така довършете 5 блата и завършете с крем. Оставете да се стегне и да попие крема в хладилник. Махнете ринга и украсете по желание. Аз приготвих тази за Свети Валентин и реших да е с закачлива украса на сърчица.
Няма коментари:
Публикуване на коментар