Тортата е с шоколадови блатове, сладко от праскови, череши и малини, ванилов крем и шоколадов ганаш.
понеделник, 24 август 2015 г.
Торта - Миньони
Тортата е с шоколадови блатове, сладко от праскови, череши и малини, ванилов крем и шоколадов ганаш.
неделя, 23 август 2015 г.
Сладки фунийки с крем
Детството ни имаше само домашни сладки и торти , но пък какви сладки бяха......
За тестото: 2 яйца, 1 ч.ч. захар, 1 ч.ч. кисело мляко, 1 равна ч.л. сода бикарбонат, 1/2 ч.ч. олио, 1 ванилия, около 700 г брашно, щипка сол
За крема: 1 л. прясно мляко, 4 яйца, 1 ч.ч. захар, 1 ч.ч. брашно, 50 г краве масло, 1 капсула ванилия.
Използвам чаена чаша с вместимост 200 мл.
Започваме с приготвянето на крема, и да споделя този крем е достатъчен почти за две дози фунуйки. Отделете чаша и половина от прясното мляко. Яйцата разбийте със захарта, прибавете постепенно брашното и отделеното мляко. Разбъркайте се до получаване на гладка смес.
Останалото мляко се сложете да заври, отместете от котлона и в него се изсипете сместа с яйцата. Разбъркайте хубаво и върнете на котлона до завиране, като бъркате непрекъснато. След като заври докато е топъл прибавете маслото. Отново бъркайте и оставете да се охлади напълно.
Брашното пресейте и изсипете яйцата в него. Прибавете киселото мляко с разтворената в него сода и останалите продукти. Замесете и меко тесто. Не слагайте всичкото брашно в началото и добавяйте постепенно, за да не се получи прекалено твърдо тесто. Оставя се за 20 минути покрито с чиста кърпа, да почине.
Вземете половината от него и разточете на правоъгълник с дебелина около 4 мм и дължина около 25 см , нарежете ленти широки около 1,5-2 см. Формичките се намазват с олио. Навийте тестото на фунийките, като застъпвате леко и нежно притиснете, сложете в тава, застлана с хартия за печене.
Пекат се в загрята на 180 градуса фурна до златисто.
Да Ви е сладко!
Ако и Вие харесвате фунийки не се колебайте да си направите,аз цял живот се каних да си направя и сега не съжалявам. Споделете ги с бутоните под публикацията и дано накарам някой да ги пробва.
Ето и една друга рецепта която ще изпробвам другият път:
http://www.kulinarno-joana.com/2013/08/sladkish-bukli-ili-funiiki-s-krem/
И след като ги опитаха всички си поръчаха фунийки на мига!
И след като ги опитаха всички си поръчаха фунийки на мига!
Така че в почивният ден се заех да навивам и това е резултата.
петък, 21 август 2015 г.
Африканска маргарита
Необходими продукти за форма с диаметър 26 см, (при мен 26 см форма се получи не много дебел блат който реших че няма да режа на два отделни).
За блатовете: 5 яйца, 1.5 чаша фино бяло брашно, 1 чаша захар, 4 с л с връх какао, 1 чаша кисело мляко, 1/2 чаша олио, 1 ч л сода + 2/3 ч л лимонтозу
За крема: 900 мл прясно мляко, 1 пакет (60 гр) пудинг - ванилия, 3 жълтъка, 1 чаша захар, 200 гр масло, 2 пак. желатин. Сочни круши, малини и боровинки. Поръска от кокосови стърготини по желание.
Фурната загряваме на 180 градуса.
Яйцата и захарта разбиваме крем. Добавяме последователно олиото и
киселото мляко разбиваме с миксера. След това добавяме пресятото брашно с какаото, лимоновата киселина и содата разбъркваме. Получава се средно гъсто какаово тесто. Сипваме 2/3 от тестото във форма със свалящи се бордове и диаметър 26 см на дъното на която се сложили хартия за печене. Печем блата на 180 градуса до суха клечка. Готовия блат изваждаме внимателно и оставяме върху решетка да се охлади. Другата 1/3 от тестото изсипваме в по-малка форма постлана с хартия и печем заедно във фурната на две нива. Ако е необходимо разменяме местата на формите по време на печенето.
Загряваме 800 мл от прясното мляко. Другите 100 мл мляко със захарта и трите жълтъка разбиваме добре и добавяме нишестето. Отстранете за минутка млякото и добавете разбитото нишесте при непрекъснато бъркане. Върнете на котлона и бъркайте до 1-2 минути всичко ще е готово. Отстранете от котлона и добавете накиснатия желатин. На края добавяме студеното масло, предварително нарязано на малки парченца и бъркаме до пълното му разтопяване.
Аз направих малко по-различно сглобяване защото блата не стана много дебел така че да го разрежа на половина. Плодовете нарязваме на малки парченца. На дъното на форма с подвижен борд слагаме подложка за торта за лесно изваждане на готовата торта.
Стените на формата обвиваме с фолио за свежо съхранение, което ще премахнем след като тортата стегне и я освободим от формата.
Сложете големият блат на дъното на формата и го покрийте с плодове.
Върху блата и плодовете изсипваме крема, върху него подреждаме парченцата от малкият блат.
* Точно в средата на по-малкият блат изрязваме с помощта на чашка кръгла формичка с подходящ диаметър дупка. Малкото кръгло парченце блат внимателно изваждаме и поставяме в средата на крема това са тичинките на маргаритката.
С помощта на резачка за тесто или остър нож разрязваме кръга на 4 равни части, а след това всяка четвъртинка на още 3 части. Трябва да получим 12 приблизително еднакви по размери "листца". Подредете и тях като маргаритка. Готовата торта оставете в хладилник за няколко часа, за да се стегне и напои.
Може да украсите "листцата" с шоколадова глазура.
Да ви е сладко!
Ако Ви е харесала моята африканска маргаритка може да споделите с бутоните под публикацията.
четвъртък, 20 август 2015 г.
Руло с шоколадов крем .... и още нещо
Необходимите продукти: 7-8 белтъка, 120 гр брашно, 300 гр захар, 8 с л олио, 1 щ сол, 1 ч л бакпулвер.
Крем : 1/2 л прясно мляко, 4 с л нишесте, 100 гр шоколад, 50-60 гр масло, 6 с л захар, 1 яйце, 1 ч л ванилов екстракт.
За намазване мармалад от био круши.
Глазура: 100 мл сметана,100 гр черен шоколад.
Глазура: 100 мл сметана,100 гр черен шоколад.
Разбийте белтъците на сняг добавете захарта на части като не спирате бъркането с миксера. когато се усвои всичкото количество захар и стане гъст сняг добавете олиото и разбъркайте добре. Добавете и брашното пресято с бакпулвера. Изсипете в тавичката на печката постлана с хартия за печене. Печете на 180 градуса до златисто. Не препичайте блата защото ще се изсуши и няма да се навие. След като извадите навийте на руло с хартията и една кърпа. След 5-10 минути развийте и махнете хартията. Намажете с мармалада и оствете да попие хубаво. Намажете дебел слой крем и отново завийте на руло. може да увиете в стреч фолио и така да оставите в хладилник. След като стегне залейте с глазура и украсете по желание.
Да Ви е сладко!
Ако ви е харесала моята лятна вкусотия споделете я с бутоните под публикацията.
понеделник, 17 август 2015 г.
Пърленки с вълшебно тесто 2 вид
Много мекички и много вкусни. Може да си ги замразите или да си ги хапнете веднага. У нас не се задържат такива работи, всичко се умита за нула време.
Необходимите продукти: 200 гр картофено пюре, 200 мл кисело мляко, 200 мл вода, 1 яйце, 80 гр масло, 2 ч л сол, 2 ч л захар, 20 гр мая, брашно като за хлебно тесто около килограм.
Сложете продуктите в хлебопекарната и пуснете на програма за тесто. Може да омесите и на ръка, но аз вече съм с помощник в кухнята и не се моря. Разделете втасалото тесто на 16 равни топчета и ги оформете добре.
Покрийте ги с кърпа и разточвайте едно след друго на не много тънко около 8 мм. Изтупвайте добре и печете в сух тиган, на средна степен. Моят котлон има 9 степени пекох ги на 5. Ако засилите котлона ще прегорят отвън, а вътре ща са сурови.
Вадете ги и ги мажете веднага с масло ако ще ги хапвате веднага. Ако ще ги хапвате по-късно ги слагайте в кърпа и в найлонова торбичка. Така се задушават и не изсъхват.
После когато решите да си хапнете ги затоплете в тостер- тип преса или парти грил, а може и на скара, намажете с масло овкусено с чесън или див лук, по ваш вкус. Всеки може да си хапне с каквото си поиска, на мен любимото ми е със сирене и кашкавал и пресен домат. А тази вече съм решила да ги направя като домашен дюнер.
Покрийте ги с кърпа и разточвайте едно след друго на не много тънко около 8 мм. Изтупвайте добре и печете в сух тиган, на средна степен. Моят котлон има 9 степени пекох ги на 5. Ако засилите котлона ще прегорят отвън, а вътре ща са сурови.
Вадете ги и ги мажете веднага с масло ако ще ги хапвате веднага. Ако ще ги хапвате по-късно ги слагайте в кърпа и в найлонова торбичка. Така се задушават и не изсъхват.
Да Ви е сладко!
Споделете ако ви е харесала идеята с бутоните под публикацията, благодаря Ви!
Споделете ако ви е харесала идеята с бутоните под публикацията, благодаря Ви!
петък, 14 август 2015 г.
Желе от френско грозде
Друго си е селото, има си всичко и плодове и зеленчуци и животинки. Само дето ние вече нямаме време много да си ходим по селата. Един съсед има хубаво храстче френско грозде, предложи ни да си съберем и да си направим сладко. Аз нали съм си експериментатор реших веднага да пробвам, до сега не съм си правила такова. Получи се бързо и като се охлади се желира много хубаво. Сега мога да снимам само в бурканче не ми се иска да го отварям но и това ще направя и ще допълня снимковият материал.
Необходимите продукти: 1 кг плодове, 800 гр захар, 1/5 ч л лимонова киселина, 1-2 листенца индрише.
Сложете плодовете в тенджера и ги намачкайте с прибор за картофено пюре.
Сварете плодчетата и изстискайте добре. Добавете захарта към сока и варете още 10 -15 минути. Добавете лимоновата киселина и разбъркайте. Сипете в сухи бурканчета, затворете с чисти капачки.
Така за нула време си направих страхотно желе вкусно и ароматно.
Да Ви е сладко!
четвъртък, 13 август 2015 г.
Бутер торта с карамелени круши
Вече съм Ви представяла една бутер торта, но сега в сезона на крушите се изкуших да я разкрася малко тази рецепта.
Добавих малко карамелизирани круши и направих малко по-различен крем.
Необходимите продукти: 1 пак бутер тесто Кауфланд, 1 нишесте ванилия, 1 л прясно мляко, 1 бял шоколад, 5 с л препечен кокос, 2 големи круши, 5 с л захар за крема, и 5 с л захар за крушите, 1 ч л лимонова захаросана кора.
Карамелизирайте захарта и добавете крушите нарязани на тънки парченца (осминки) оставете да се карамелизират и да се разтвори хубаво карамела.
Изпечете тестото на парчета, както си е нарязано, не точете и не режете на по-малки парчета. След като се изпекат парчетата много лесно се делят по средата. Разтворете нишестето в малко мляко, добавете лимоновата кора. Сварете останалото мляко и добавете разтвореното нишесте и захарта. Върнете на котлона и бъркайте докато се сгъсти. В горещия крем добавете шоколада начупен на парченца. Бъркайте докато се разтопи добре. Сложете на дъното на формата бутер тесто залейте го с круши, кокос и крем. Повторете това докато свършат бутер тестото и крема. Накрая завършете с хубави капачета. Завийте с фолио и оставете да се охлади. Преди сервиране поръсете с пудра захар.
вторник, 11 август 2015 г.
Картофени хлебчета
Правила съм и понички с картофено пюре и много ми хареса идеята за питки. като видях рецептата:
http://ladyandpups.com/2013/06/03/rockn-potato-roll-eng/
не се замислих и си я запазих, сега и дойде времето.
Необходимите продукти: 8 гр суха мая, 1 1/4 ч ч прясно мляко, 1 ч ч картофено пюре, 2 1/2 ч ч брашно тип 500, 2 ч ч брашно за хляб, 70 гр кафява захар, 1 1/2 ч л сол, 1 яйце, 6 с л масло.
1 яйце за намазване, мащерка свежа и морска сол за поръсване.
Затоплете леко млякото и разтворете маята в него.Смачкайте сварените картофи. Смесете с маята и брашното захарта, солта и яйцето. След като се меси тестото добавяйте по лъжица масло и изчаквайте да се абсорбира преди да добавите отново. Като добавите цялото масло оставете да се меси още няколко минути. Оставете тестото да удвои обема си. Върху набрашнена площ разточете тестото и навийте на руло. Повторете това още веднъж и разделете на 12 равни топчета. Оформете по желание във форма която ви харесва. Оставете да втасат отново, намажете с яйце и поръсете с морска сол и мащерка. Печете на 200ºC. Можете да оставите питките да се охладят малко и да ги напълните с масло и сирене или друга плънка.
Да Ви е сладко!
Ако Ви е харесала идеята споделете я с бутоните под публикацията, различна е и много сполучлива. Благодаря Ви предварително!