Най-обичах като малка да ходя в пекарната на гарата и да си купя топли варени гевреци. Толкова ги обичах че винаги купувах по много поне 5-6, после естествено не ги изяждах наведнъж, но се е случвало да си хапвам цял ден варени гевреци.
Идеята за тези гевречета е от тук. Видях ги в една от групичките във Фейсбук.
Необходимите продукти: 1 1/2 ч ч хладка вода, 1 с л захар, 2 ч л сол, 20 гр мая, 60 гр много меко масло, около 4 и 1/2 ч ч брашно
1 жълтък за намазване ,едра сол или сусам за поръсване
За врялата баня : 2,5 л вода + 2/3 ч ч сода за хляб за варенето. Може да се направи и сладка баня с 2 с л мед.
Водата, захарта, солта и маята се смесват заедно в купа и се оставя да шупне за около 10 минути. Прибавете маслото и брашното на части до получаването на меко тесто. За хубави и пухкави гевречета тестото трябва да се измеси много хубаво. Може да си помогнете с машина за хляб става най-лесно на програмата за тесто, ако не месете на ръка до получаването на гладко и еластично тесто. Оставете в предварително намазана с олио купа. Покрийте с кърпа и изчакайте да удвои обема си - около час. След като е готово тестото се разделя на 8 части. Всяка една топка оформяме на фитил, след това сгъвате фитила като претцел. Хващате двата края, усуквате и залепвате за средата на фитила. След като са готови ги оставете да втасат още 10 минути.
В тенджерка кипнете водата и содата. Всяко геврече се „къпе“ в содената вода за около 30 секунди от всяка страна.
Вадете с решетъчна лъжица и внимавайте да не ги разглобите. Слагат се на намазнена тавичка. Мажете с яйце и поръсвате с едрата сол или сусам. Пекат се на силна фурна за 12 – 14 минути.
По същата технология може да приготвите и питки за сандвичи.
Това са най – добрите хлебчета за сандвичи. Невероятно хрупава коричка. Направете тестото на фитили и разрежете на желаната дължина, оформете хлебчетата и оставете да втасат 10-15 минути. След това в къкрещата вода за 30 секунди.Намазвате с жълтък и поръсвате с каквото искате, печете в силна фурна.
Да Ви е сладко!
Няма коментари:
Публикуване на коментар