Повода за тези хлебчета е посещението ми на едно малко заведение в което поръчахме такава вкусотийка. Дъщеря ми много я хареса и веднага решихме да я изпробваме в домашни условия. Мога да се похвалля че дори стана по-вкусна.
Необходимите продукти: 20 гр мая, 2 с л захар, 1 ч л сол, 500 мл прясно мляко ( може и вода), около 1 кг брашно.
Маята и захарта се смесват с малко мляко и 3 л брашно оставя се да се събуди маята.
Замесва се меко еластично тесто с останалите продукти и готовата мая, оставя се да втаса. Разделя се на 10 еднакви топки. Всяка топка се разточва на кора с дебелина 0, 5 см намазва се с яйце и се поръсва със сусам или други семенца. Пече се да златисто на 230 градуса . Извадете ги и ги завийте с чиста кърпа. По желание може да намажете с масло.
Ако искате да си ги хапвате хрупкави ги оставете малко да покафенеят и не ги мажете, не завивайте с кърпа, като ги извадите.
Да Ви е сладко!
Олеле, толкова лесно звучи, а така апетитно изглеждат, че няма да се поколебая да ги направя още тази вечер!
ОтговорИзтриванеПоздрави и спорен ден!