След дълго умуване най-после реших да се пробвам и аз с приготвянето на домашен квас. Прочетох много рецепти и начини и ето какво направих.
В голям буркан две супени лъжици с връх брашно ги размесих с малко вода, до гъстотата на кексово тесто. Покрих с тензух за 24 часа и оставих на стайна температура.
На втория ден изглеждаше така,
добавих една чаена лъжичка брашно и отново малко вода, за да се получи същата гъстота.След като реших да се поровя отново, за да прочета туй онуй, реших, че правя големи глупости, защото бъркам с метална лъжица и нямам трици. Та веднага махнах лъжицата и сложих друга и по мое решение добавих 1 ч л фини овесени ядки и 1/2 ч л житен зародиш с малко вода. Това вместо трици..... какво ще се получи ?!?!, само господ знае, но реших, че няма да изхвърлям всичко и да започвам отначало.
Отново покрих с тензух и оставих на стайна температура. Резултата на третия ден е:
Разбъркайте леко и трябва да чуете леко пукане като при газирана напитка.
Процедурата по добавяне на брашно и вода се повтаря седем дни, докато закваската е готова за използване.
Четвърти ден: За малко да взема да го изхвъля! За четвърти ден ми се стори, че няма толкова балончета и не шуми, но пък имаше специфичен кисел аромат, който беше описан в рецептите на другите кулинарки. Та, тъпо и упорито продължих добавих една лъжица брашно и отново покрих с тензух.
Пети ден: лекичко шумене се чуваше и след, като добавих брашно и вода, отнова се разбълбука по-силно.
Шести ден:
Седми ден: на седмия ден шуплите са същите аз вече имам квас, с който може да си замеся хляб.
След седмия ден можете да съхраните от кваса в хладилник издържа с месеци. Само трябва да се подхранва от време на време.
И сега селския хляб с квас. Реших да направя малки хлебчета, а не голям хляб.
Необходимите продукти: квас, брашно, вода, сол, олио, семена по желание.
Разбъркайте леко и трябва да чуете леко пукане като при газирана напитка.
Процедурата по добавяне на брашно и вода се повтаря седем дни, докато закваската е готова за използване.
Четвърти ден: За малко да взема да го изхвъля! За четвърти ден ми се стори, че няма толкова балончета и не шуми, но пък имаше специфичен кисел аромат, който беше описан в рецептите на другите кулинарки. Та, тъпо и упорито продължих добавих една лъжица брашно и отново покрих с тензух.
Шести ден:
Седми ден: на седмия ден шуплите са същите аз вече имам квас, с който може да си замеся хляб.
След седмия ден можете да съхраните от кваса в хладилник издържа с месеци. Само трябва да се подхранва от време на време.
И сега селския хляб с квас. Реших да направя малки хлебчета, а не голям хляб.
Необходимите продукти: квас, брашно, вода, сол, олио, семена по желание.
В купа пресях 3 чаши брашно добавих 1/2 ч ч квас и 1 1/2 ч ч вода , 1 ч л сол. Разбърквам добре до получаването на гладко, но все още много меко тесто, което не държи форма. Намазах с 3 с л олио и оставих да втасва цяла нощ. Това е резултата на сутринта.
След второто втасване на тестото го разделих на 6 топчета и ги оформих, като малки багетки. Сложих ги да втасват в тези формички за мъфини и намазах с малко вода и поръсих с мак и сусам. След това изпекох в загрята на 200 градуса фурна за 10 минути, после намалих на 180 градуса до готвност.
Ех ако знаете, колко съм щастлива, успях да си направя сама квас и да стане на хляб след това. Даже става и за ядене, много ми хареса това приключение, веднага ще опитам и други рецепти с домашен квас, нали вече си имам в хладилника.
Пробвайте, не е трудно и е вкусно, и здравословно!
Да Ви е сладко!
Пробвайте, не е трудно и е вкусно, и здравословно!
Да Ви е сладко!
Вкусно и здравословно! Какво брашно използва за закваската?
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Използвах София мел екстра и мислех че няма да се получи но с овесените ядки и зародиша стана супер сега си имам и в хладилника. Поздрави и успешно квасене :)
ИзтриванеБлагодаря!
ОтговорИзтриване