Любимите ми черни франзелки! Малко по-мекички от другите и много подходящи за сандвичи на следващият ден.
Необходимите продукти: 100 мл вода, 1 суха мая, 1 ч л сол, 1 с л мед, 5 с л олио, 200 мл прясно мляко, 1 с л смляно ленено семе, 400 гр пълнозърнесто брашно, 200гр бяло брашно.
Сложете маята във водата и меда и я разтворете добре, добавете малко брашно и оставете да се активира маята. Омесете еластично тесто с останалите продукти и готовата закваска, като олиото прибавяте накрая. Отново оставете да втаса. Като си удвои обема само леко прегънете няколко пъти и оставете пак, второто втасване става бързо. Разделете на 4 топки и оформете гладки топчета. След 10 минути оформете като леко притискате с пръсти да се получи сплескана питка, започнете да завивате от горната страна към вас , накрая притиснете с длан за да се залепи тестото. Потъркаляйте го като фитил и готово, франзелката е готова отново оставете покрито с кърпа, като се надуят правите разрез с ножица под наклон, хващате и завивате към другият край. Така се получава тази сладка шарка.
Печете на 180 градуса докато се зачервят леко.
Да Ви е сладко!
Няма коментари:
Публикуване на коментар