вторник, 17 октомври 2023 г.

Гръцко реване




Гръцкото е различно от нашето, по-ронливо, по-сладко, по-богато на аромати, ами различно си е. Който иска да разбере рецептата да прочете надолу.


Необходимите продулти: 

5 яйца,

100 гр захар,

1 ч ч (200мл) брашно,

1 ч ч семолина фина,

1 ч ч семола едра,

2 с л бакпулвер,

1 ч ч олио,

300 гр йогурт,

лимонова кора настъргана,

ванилия.

За сиропа: 

3,5 ч ч вода,

3 ч ч захар,

лимонова кора, 

по желание пръчка канела и 

2 зърна карамфил.

Първо си сварете сиропа и го оставете да се охлади.

Разбийте яйцата със захарта на крем, добавете олиото и разбъркайте на ръка. Добавете йогурта и след него брашното смесено с бакпулвера и семолината. Разбъркайте за кратко на ръка и изсипете в тавичка 25:35 см. Фурната загрята на 180 наблудавайте го на мен ми отне около 35-40минути. Пробвайте със суха клечка. Извадете реването и му дайте 5-10минути да се охлади после го залейте със сироп.

Оставете за една нощ в хладилника и на сутринта имате прекрасна компания за кафето!

Може да сервирате с разбита сметана с маскарпоне, като мен или просто да поръсите кокосови стърготини или шамфъстък.


Да ви е сладко!



вторник, 26 септември 2023 г.

Крем супа от червена леща


За тази леща си мислех, че няма нужда да пиша, но промених мнението си, поради факта, че се готви аламинутно, а в мултикукър е направо за нула време. Не знам дали остана къща без такъв уред, но ако все още не сте си купили помислете си струва си инвестицията. Аз под секрет имам вече три броя, но за кукърите в друг пост ще разкажа.

Всички имат нужда от бързи и вкусни рецепти, а лещата е полезна и трябва да се хапва често.

В Истанбул хапнах такава супа, която беше много вкусна, за съжаление моят стомах не я понесе добре. Та се зарекох да си я направя така, че да не ме дразни.



 Необходимите продукти: 

1 ч ч червена леща, 

1,5л вода, 

1 глава лук, 

1 морков, 

2 с л доматено пюре, 

1/3 ч л черен пипер, 

1 с л червен пипер, 

1 1/2 с л брашно, 

6 с л олио, 

джоджен / мента,

 лимон.


Нарежете на ситно лук и морков. Сложете 3 с л олио в съда на кукъра и пуснете да се задушат леко. Обикновено това е програма "Соте". Измийте лещата и я добавете разбъркайте колкото да се омазни леко и добавете водата. Сложете 1 ч л сол и джоджена. Пуснете кукъра на програма за готвене под налягане на 8 минути и след това оставете да спадне налягането само. През това време направете запръжката. Сложете останалото олио в тиган, добавете брашното и запържете леко, добавете червен и черен пипер, доматеното пюре и разбъркайте да се запържи за много кратко. Добавете 1 ч ч вода и оставете на котлона да се хомогенизира като го бъркате през това време. След това пасирайте лещата и я добавете към запръжката. 

При сервиране гарнирайте с лимон и/или сиренце. 

Да ви е сладко!

 

Тази рецепта е сготвена в Инстантпот дуо крисп това не е платена реклама!