сряда, 29 април 2020 г.

Квасен хляб с брашно от пурпурна царевица




Да знаете какво вкусно, нежно хлебче се получи!


А цветът му е просто уникален лилавичък и прекрасен.


И всичко това заради пуппурната царевица. Направих това хлебче по идея на Яна Имреова. И преди съм виждала че има такава царевица, но незнаех, че има брашно от нея и то е толкова хубавко и лилавко.


Необходимите продукти:

за кашата:
50 гр брашно от пурпурна царевица аз използвах на Dragon Superfoods,
100 мл гореща вода.

за тестото:
400 гр вода,
400 гр бяло брашно,
340 гр брашно от спелта Т630 може и Т700,
15 гр сол,
160 гр квас течен,
3 с л зехтин,
още 20 мл вода ако е необходимо при влагането на солта.



За кашата смесете брашното и горещата вода и оставете да се охлади.



За автолизата смесете двата вида брашно за тестото и водата и оставете за 30 минути. След това добавете кваса и месете 10 минути с миксер. Оставете за 30 минути и добавете солта. Месете около 10 минути. Оставете да почива 30 минути и добавете зехтина, сега вече ви трябва една минута да го завърти с миксера и край с месенето. Оставяте за 30 минути и правите 3 разтягания през 30 минути. 



Оставяте за насипна ферментация за няколко часа може и за една нощ, ако е много горещо над 28-30градуса може и в хладилник. След това извадете тестото на плота и сгънете на плик, оставете за 15 минути да си почине и оформете.  Оставете да втасва за няколко часа.



 Печете в предварително загрята фурна на 240 градуса за около 15 минути с капак и още 10 минути без капак.

Оставете да се охлади напълно преди да разрежете. От това тесто стават две хлебчета. Аз ги пека в чугунена тенджера защото така ми се отварят по-добре разрезите. Ако искате може да печете и на открито.



Да ви е сладко!



Може да следите всичките ми рецепти и на страничката ми в Фейсбук или на профила ми в Инстаграм gechevalubka





вторник, 28 април 2020 г.

Тарт с нежен крем от банани и авокадо



Вчера за моя рожден ден, моето прекрасно момиче ме изненада с вкусен десерт. Освен че го сготви и го снима лошото е че беше късно и снима на лампа. Спокойно мога да абдикирам от кухнята.  Запрятайте ръкави и си го направете, удоволсввието е гарантирано!


Необходимите продукти:
1 ч ч печени лешници, 
1 ч ч брашно, 
1 ванилия, 
1/2 ч ч разтопено масло
3 с л кокосова захар.

Шоколадов крем: 
2 банана,
2 авокадо,
1/3 ч ч бадемово мляко,
4 с л какао,
2 с л сироп от агаве,
1 с л течен шоколад.

Ганаш:
 180 мл млечна сметана,
180 гр черен шоколад минимум 70% какао.

За намазване на основат: 70 гр разтопен и темпериран шоколад


Предполагам всички се сещате колко е лесна за приготвяне. Накратко всички продукти за основата се смесват в блендера. Поставете ги във форма за тарт и притиснете за да се изравни сместа и да се получи борд. Сложете хартия отгоре и изсипете тежест за да се пече насляпо. Може да използвате стар фасул или ориз. Ползва се многократно не се изхвърля так, че не съжалявайте. След 15 минути на 180 градуса махнете тежеста заедно с хартията и допечете основата. Охладете напълно и намажете с шоколад.

Продуктите за крема отново се разбиват в блендер на нежен крем. Оставете ги в хладилник, да си чака реда. Когато шоколада стегне изсипете крема отгоре, заравнете и залейте с ганаш.

За ганаша загрейте сметаната и пуснете шоколада да се разтопи, бъркайте до гладка лъскава смес. Оставете да се охлади и чак след това залейте тарта. 
Украсете с резенчета банани и ягоди, лешникови ядки черен шоколад.


Да ви е сладко!


Може да следите всички рецепти и на страничката ми във Фейсбук или на профила ми в Инстаграм gechevalubka.




Барчета с черен сусамов тахан



От началото на тази ситуация със стоенето вкъщи, така се обездвижих, че вече започвам да трупам килца. Моята щерка като един спортист не спря да бърка разни здравословни закуски всеки ден. Аз отначало я гледах малко сърдито че не иска да яде от моите, но сега просто спрях да правя други закуски. И чакам да се събуди и да почне да бърка в бурканите с ядки. 
Трябва да ви кажа че досега каквото и да съм опитала все е супер вкусно. Та ето ви едно от нейните здравословни предложения.


Необходимите продукти: 
10 обелени фурми,
 1 с л кленов сироп,
 2 с л тахан от черен сусам Белун,
 1 ч ч орехи, 
1/4 ч ч бадеми, 
1/4 ч ч сушени череши( може и с червени боровинки), 
1/4 ч ч тиквени семки,
 1 к л канела. 


Блендирайте за кратко ядките, след това добавете и фурмите и черешите. Стават за секунди, добавете и канелата, разбъркайте. Изсипете сместа върху стреч фолио и го загънете така че да получите правоъгълна форма. Оставете за 1 час във фризера да се стегне. 



 Може да се насладите на това вълшебно десертче с чиста съвест че хапвате здравословно!
   

 Да ви е сладко!


Следващото чудо сътворено от моята щерка е още по-вълнуващо вкусно, очаквайте и следете страничката ми във Фейсбук и профила ми в Инстаграм gechevalubka.


събота, 25 април 2020 г.

Сладки с орехово и кокосово брашно


Сладки аламинутки. Забърках ги докато яденето се допичаше във фурната. Всички продукти се слагат в купа с телена бъркалка се разбъркват. Набързо ги наредих в тавичка с хартия на дъното с помощта на лъжица за сладолед. Пекох на 180 градуса докато леко се зачерви дънцето на сладката. 



Необходимите продукти: 
1/2 ч ч орехово брашно, 
1/2 ч ч кокосово брашно, 
2 яйца,
 200 гр кафява захар, 
1 ч л ванилов екстрат,
 1 ч ч течен квас, 
1 ч л амонячна сода,
2 ч ч брашно, 
70 гр масло.
По желание може да добавите капки шоколад за печене. Друг вариант е слад изпичането да поръсите с шоколадов гитер.


Получиха се много леки пухкави сладки с приятен аромат на ядки и кокос.
Идеална компания на кафето.


Да ви е сладко!


Можете да следите всички рецепти и на страничката ми във Фейсбук и в Инстаграм.



четвъртък, 9 април 2020 г.

Сиренки с квас



Тези сиренки реших да направя от една рецепта за сладки кифлички. Махнах и захарта почти на цяло, махнах и ароматите и добавих малко сол. Готово тестото вече е за солени печива.


Необходимите продукти за префермента:
180 гр твърд активен квас,
200 гр брашно, 
200 гр прясно мляко
30 гр захар.
За основното тесто:
целият префермент,
5-6 гр сол,
200 гр брашно, 
1 яйце, 
50 гр масло,
3 с л олио.
За плънката:
 200 гр сирене,
1 яйце, 
1 ч л черен кимион.
За намазване: 
1 яйце,
сусам за поръсване.


За префермента продуктите се смесват и се оставят да шупне като мая. След това се добавят останалите продукти без маслото и олиото. Омесва се добре и се оставя за 15 минути да почине. Добавя се маслото постепенно и накрая се добавя и олиото. Оставя се да удвои обема си. Разточва се на правоъгълник и се реже на првоъгълници или квадрати. Слага се по 1 с л плънка и се сгъват на триъгълници или на по-тесни правоъгълници. Оставят се да бухнат и се мажат с яйце. Поръсват се със сусам и се пекат на 180 градуса с вентилатор.


Да ви е сладко!


Можете да следите всички рецепти на страничката ми във Фейсбук или в Инстаграм.