Времето не е много за печене, но рано сутрин докато е хладно се търпи. А аз имах идея която ми се върти в главата да изпробвам един уникален мед от Балкана, защото вторият буркан драстично намаля и ще вземе да свърши докато се натуткам. И да не забравя, да благодаря на братовчедката за този елексир, много хубав мед, браво на "работничките", както нарича тя своите пчелички. Събрали са най-сладкият прашец и са го превърнали във вълшебен елексир.
Необходимите продукти за тестото:
1 яйце,
1 к ч захар,
1 к ч олио,
2 с л кисело мляко,
2 с л мед,
1 1/2 ч л бакпулвер,
1 ч л ванилов екстракт,
1 ч л подправки за меденки (канела, индийско орехче, анасон,карамфил),
брашно за меко тесто, което може да се разточиили да се оформи с пръсти на дъното на тавичка
за пай.
Плънка: 4-5 ябълки,
1 ч ч орехи,
100 гр захар,
50 гр масло.
За приготвянето на плънката нарежете ябълките на тънки резени. Сложете ги в касерола и добавете захарта. Оставете да се разтопи захарта и се образува светъл карамел. Добавете маслото и оставете да се хомогенизира. Оставетелеко да се охлади.
От продуктите за тестото се омесва тесто, което се разточва на кора дебела около 7мм. Внимателно се поставя на дъното на тавичка с диаметър около 24-25см и се оформя борд. Покрива се с плънката и се пече, на 180 градуса до златисто.
Може да поднесете с топка сладолед докато е топъл или да си хапнете вече охладен.
Да ви е сладко!
Ако ви харесва тази рецепта направете си я и споделете с бутоните под публикацията.
Ако и вие искате вкусен медец, ще ви кажа от къде да си го вземете!