хрупкаво, с крем, с ядки и франджипан :) ммммм нямам думи!
Леко преработена рецепта за вкусни тарталети. Включих любими съставки, както и да се старая да правя по-диетични, здравословни и тн. десерти, от време на време ми се иска и нещо бомбастично с масло, захар, шоколад и тн. И все пак за тези, които желаят , може да замените бялото брашно с пълнозърнесто.
Необходимите продукти:
1 яйце,
125 гр масло,
230 гр бяло брашно,
1 ч л натурална ванилова захар,
40 гр захар.
За франджипана:
50 гр бадеми,
50 гр марципан,
50 гр бадемов тахан Белун,
100 гр захар,
50 гр масло,
1 яйце.
50 гр бадеми,
50 гр марципан,
50 гр бадемов тахан Белун,
100 гр захар,
50 гр масло,
1 яйце.
За крема:
1/2 ч ч течен шоколадово-лешников крем Nocciolata, 1 с л лешников тахан Белун,
150 гр маскарпоне,
150 мл сметана,
3 с л дулче де лече.
1/2 ч ч течен шоколадово-лешников крем Nocciolata, 1 с л лешников тахан Белун,
150 гр маскарпоне,
150 мл сметана,
3 с л дулче де лече.
За украса: запечени нарязани бадеми, шоколадови стърготини, топчета или гитер.
За тестото сложете в робот брашното захарта и маслото, разбийте докато стане на пясък. Добавете яйцето и ванилията и разбийте отново. Получава се сухо тесто, което се рони. В намазани с масло формички оформете с пръсти тънък слой около 5 мм. и по бордовете.
В кухненски робот сложете бадемите и захарта, разбийте на ситно, но не на крем. Добавете марципана, тахана и отново разбийте. Идва ред на маслото и яйцето. Наколко пулсации и франджипана ала Любка ви е готов.
Сипете франджипана в готовите тарталети и сложете в заграта на 180 градуса фурна да се изпекат до златисто.
През това време си пригответе крема. Смесете в купа маскарпонето, млечния и лешниковия крем. Бъркайте с шпатула, добавете и тахана. След като се получи еднородна смес добавете разбитата сметана и разбъркайте на ръка внимателно. Ако искате да ви е по-лесно после прехвърлете крема в пош с звездовиден накрайник и оставете в хладилника на хладно.
След като са се охладили напълно тарталетите, шприцовайте крема отгоре и украсете по ваше желание.
Да Ви е сладко!
Ако Ви е харесала тази рецепта направете си я и споделете с бутоните под публикацията. Благодаря!