Много пъти правих лилави хлебчета, но това стана много тъмно лилаво. Явно морковите си бяха много лилави и чак ми боядисаха пръстите докато ги белих.
Сварих ги в малко вода и след това пасирах. Започнах това хлебче с идята за меко и пухкаво хлебче и то стана точно такова. Ползвах идеята на Николай за 1 грам мая, която добави още мекота и крехкост. Който иска може да го направи и без нея.
Необходимите продукти: 350 гр семола, 330 гр бяло брашно, 10 гр сол, 1 гр мая, 2 с л зехтин, 200 гр пюре от сварени моркови, 200 гр вода, 110 гр квас течен.
Една доста дълга процедура която се отплаща в вкус и великолепие.
*Смесете за автолиза брашното, семолата водата и пюрето от моркови. Оставете една нощ на студено. *Направете си и предфермент от 20 гр квас, 40 гр вода и 50 гр брашно.
*На сутринта добавете предфермента и омесете добре, оставете за 30 минути.
*Добавете солта и оставете за 30 минути.
*Добавете маята в 20 мл вода и омесете добре. Оставете за 30 минути.
*Добавете зехтина и омесете, оставете за 30 минути.
*Извадете върху плота загънете на плик и оставете за 15 минути.
*Оформете и оставете в банетон да втаса околнчателно.
Печете на 240 градуса за 20 минути с капак и още 10 без капак на изключена фурна.
Аз установих, че като намаля на 180 градуса фурната ми изобщо не се включва за 10-те минути, които още трябва да се пече. Така че вече я изключвам и допичам без капак.
Да Ви е сладко!
Ако ви е харесала идеята за лилаво хлебче, направете си го и споделете с бутоните под публикацията!
Жалко че на снимките не се вижда колко е лилав всъщност!
Направих много кадри, но с телефон не е като с фотоапарат .....
Последвайте страничката миhttps://www.facebook.com/