Здравейте мили мои читетели! Пак се вихря аз в кухнята и се чудя, какво да си забъркам. Малко се почудих само, не много. Избрах си да изпробвам рецептата на Павел Павлов със сладки картофи. Смених крема, но обещавам ще го направя и с лайм стига да си намеря нетретирани кори. Сега ви предлагам един по-различен, но също много харесван крем. Може да се добавии лимонов сок в него.
Необходимите продукти: 225 гр брашно , 3 яйца, 375 гр захар, 100 мл олио, 13 гр бакпулвер, 7 гр канела, 350 сладки картофи настъргани на едро, 1 щ сол, 1/2 ч л ванилена захар.
Крема по рецепта на Павел Павлов: 175 гр крема сирене, 2 лайма, кората и сока, 175 гр пудра захар, 175 гр масло.
Моя крем: 200 гр маскарпоне, 100 гр бял шоколад, 200 мл течна сметана, 2 капки натурално протокалово масло за аромат.
От тази доза може да се направи торта с диаметър 23-24 см около (8-9см висока с крема), ако е квадратна 22см е добър вариант.
*Сложете 100 грама от захарта в касерола и оставете да се разтопи, когато се получи карамел сложете настърганите картофи и разбъркайте.
*Смесете брашното канелата, ваниловата захар и солта. Пресейте ги и оставете на страна.
*Разбийте яйцата с останалата захар на крем. Добавете олиото и брашното, разбъркайте внимателно с шпатула. Добавете картофите и внимателно разбъркайте.
Изсипете в подготвена форма за печене с хартия и намазана с масло.
Печете на 175 градуса до суха клечка, около 30 минути.
Охладения блат нарежете на 2 или на три в зависимост от височината му. Аз сиропирах леко с моите любими ванилови ябълки намазах с крем и поръсих малко ягоди и малини между блатовете. Както виждате на разреза има и един по тъмен блат в тортичката, той беше ябълков и с брашно от рошков, за него в друга публикация. Не е задължителен аз просто експериментирах.
Украсете по желание, в оригиналната рецепта Павел направи чипс от сладки картофи:
"За да приготвите чипс от сладки картофи, сварете останалите ви сладки картофи. След това ги пюрирайте и ги разбъркайте с белтъци. На 150 г картофи са нужни 15 г белтъци. Разстелете сместа на тънък слой върху силиконов килим и сложете във фурна, загрята на 80-90 градуса (с вентилатор) за 30-40 минути. След това охладете, начупете и ползвайте за декорация."
Аз реших да заложа на още намиращите се на пазара ягоди и малко макарончета. Със сигурност ще я повторя с оригиналната рецепта за крем и украса.
Ако Ви е харесала идеята за тази тортичка, направете си я и споделете с бутоните под публикацията.
Последвайте страничката миhttps://www.facebook.com/ Само-за-гладни-633849050027 639/ и блога https:// samozagladni.blogspot.com/ , за да виждате всички нови и стари предложения.
Последвайте страничката миhttps://www.facebook.com/