петък, 27 април 2018 г.

Рожден ден Юлиан



Едно прекрасно момченца става на годинка, а майка му се довери на мен да на правя тортата и кексчетата за партито и питката за кръщенката. Това е голяма отговорност за мен и давам всичко от себе се да останат доволни.



 Не съм голям спец на тортите с фондан, а тази е първата двуетажна, която правя у нас и много се притеснявах заради мястото в хладилника (може само някой любител сладкар да ме разбере). 


След партито моята приятелка се обади и каза, че са останали много доволни от вкусните мои творби, а аз съм много щастлива, защото наистина исках да се получат добре, та това е първи рожден ден плюс кръщене!


Толкова много бързах да си издам нещата и всичко да се получи навреме и питката да е топла и изпечена в последният момент, че забравих да я снимам. 



На малкия Юлиан пожелавам прекрасно детство изпълнено с усмивки и игри. Нека расте здрав и много щастлив с мама и тати!


сряда, 25 април 2018 г.

Хляб с маслини, див лук и соев сос



Хлаб Кико, не ви ли прилича на Кико? Прилича, не прилича така го кръстих.


Необходимите продукти: 350 мл вода, 400 гр бяло брашно, 100 гр пълнозърнесто пшенично брашно, 1 яйце, 100 гр активен бял квас, 3 с л сос Кикоман, 1 ч л кафява захар, 1/2 ч нарязан див лук, 1/3 ч маслини без костилки.


Процеса за създаване на хляб с квас е доста дълъг но накрая всичко се отплаща със уникален хляб.

Сложете водата и брашната в купа и размесете колкото да се намокри всичкото брашно и се получи топка. Оставете за 1 час. Добавете кваса и захарта и омесете добре. Оставете за 30 минути. След това добавете соса и размесете добре. 


Оставете за 30 минути. Общо се правят 3 разпъвания през 30 минути за да се развие глутена добре. На езика на хлебарите това се нарича "стреч енд фолд". На последното разпъване се добавят лука и маслините.


Тук добавих и третата лъжица от соса.

След третото разпъване се оставя на стайна температура да втаса. Изважда се на плота сгъва се на плик и се оставя за 10 минути.  Оформят се два хляба и се оставт в ратан да втасат окончателно. Пече се на 240 градуса в затворен с капак съд за 20 минути и още 10 на 180 градуса без капак. Може да се напръска с вода като се махне капака. 


Втасването при хляб с квас зависи от много неща и трябва да се наблюдава. Няма ка да се каже точно време, но със сигурност е доста по-дълго от тва с мая. При по-студено време може и 24 часа да втасва.

Дано дългата процедура не откаже всички от този ароматен хляб.


Да Ви е сладко!


Ако Ви е харесала идеята за ароматен хляб с квас, направете си го и споделете с бутоните под публикацията.


За всички, 
които не са чели предните ми постове :) 

Трябва да ви се похваля и аз като малките деца... ама много съм щастлива, отново съм номинирана тази година за наградите на Блоговодител. Номинирана съм в четири категории, което прави още по-голямо моето щастие,"Топло от кухнята", "Сладко удоволствие", "Жител на света" и "С аромат на ванилия". Сега ако желаете може да се включите в гласуването за наградите на публиката, и да гласувате за "САМО ЗА ГЛАДНИ", за един от вас ще има и награда! Гласувайте ТУК:https://kulinarninagradi.com/ Благодаря Ви предварително!

  


И моето хлебче се пребори в конкурса на Кикоман, спечели си почетното първо място.
https://www.facebook.com/OishiiSanCuisine/posts/1644207888960722


   

Торта - Сбъдната мечта






Така реших да си кръстя тази торта, защото е свързана тясно със сбъдването на една моя мечта. Получих прекрасен подарък от KENWOOD България, за което немога да спра да им благодаря и сега ще го направя отново. Благодаря ви отново мили хора от KENWOOD България затова, че направихте реална моята мечта.


Този уред е страхотен има всичко, за което можете да си мечтаете в кухнята. Миксер, месомелачка, сокоизтисквачка, цитрус преса, рендета, блендер, и шейкер кана. Какво повече от това ви трябва освен малко продукти и желание да поизцапате кухнята? 

Мисля да споделя в няколко поредни поста различните функции на машината. Първо да спомена, че има такива сладурски вакумчета, че не мърда хич от плота.


Ще започна с миксера, защото той стана повод да получа и този подарък. Започвам с може би най-използваната функция от мен, като един луд сладкар, който бърка постоянно, миксера няма спокойствие у нас.

Прави ми впечатление, че бъркането започва бавно, което не позволява на брашното да ви направи, като Макс и Мориц (целите в брашно). Не е шумен, като някои други уреди, които съм използвала до сега. 


Необходимите продукти: 2 яйца, 300 гр захар, 1/2 ч ч кокосови стърготини, 1 ч л натурална ванилова захар, 200 мл олио, 200 мл прясно мляко, 2 ч ч брашно, 1 1/2 ч л сода, 200 мл бял квас( течен активен), 2 с л портокалови корички, 1 щепа шоколадови капки за печене на IRCA.

За крема: 200 мл сметана 30%, 100 гр бяла захар, 100 гр кокосова захар, 3 жълтъка, 1 ч л ванилова захар натурална, 100 гр масло. 1 ч ч кокосови стърготини, 2/3 ч ч орехи.
За гарниране: 2 банана, 6 с л лешников крем по възможност тъмен. 
За украса: 1 шепа печени кокосови стърготини, цели ядки орехи, малко ядлив златен прах,100 гр тъмен шоколад IRCA.


Сложете в купата на миксера яйцата и захарта, разбийте на крем. Добавете олиото, кваса, портокаловите корички и млякото. Може да пуснете на бавна скорост миксера без проблем няма да ви се развали обема, иначе трябва да бъркате с шпатула от тук на сетне. Смесете сухите съставки в купа и ги добавете на части към течните.

Изсипете във форма за торта с диаметър 23 см. Да ви се похваля имам си и нова форма от серията на Джейми Оливър, и съм доволна от покупката. 



Възползвайте се ако искате от по-ниската цена в Била в момента. Поръсете с шоколадовите капки.


Печете на 170 градуса до суха клечка, отнема минимум 50 минути. Оставете да се охлади добре, аз винаги правя блата ден преди да сглобявам тортата.

За плънката сложете всички продукти в касерола (без кокоса и орехите) и разбийте. Загрейте до сгъстяване и махнете от котлона. Добавете ядките и кокоса. Разбъркайте и оставете, за да се охлади. Взаимствала съм идеята от немска торта.


За да сглобите тортата, разрежете блата така че надутото капаче да остане цяло. Останалата част я разрежете на две рвни части.

Сложете дъното на блата в тортена чиния и поставете ринг около него.


Намажете с 3 с л лешников крем, подредете един нарязан банан и залейте с 2/5 от крема. 




Сложете втория блат и повторете процедурта. Завършете с капака върху който изсипете останала та 1/5 от крема. Оставете в хладилник да се охлади. Поръсете с препечени кокосови стърготини и украсете с разтопен шоколад.

Ако искате може да сиропирате леко тази торта, аз лично исках да си остане по-суха този път.


Да Ви е сладко!


Мечтайте! Мечтите се сбъдват!


За всички, 
които не са чели предните ми постове :) 

Трябва да ви се похваля и аз като малките деца... ама много съм щастлива, отново съм номинирана тази година за наградите на Блоговодител. Номинирана съм в четири категории, което прави още по-голямо моето щастие,"Топло от кухнята", "Сладко удоволствие", "Жител на света" и "С аромат на ванилия". Сега ако желаете може да се включите в гласуването за наградите на публиката, и да гласувате за "САМО ЗА ГЛАДНИ", за един от вас ще има и награда! Гласувайте ТУК:https://kulinarninagradi.com/ Благодаря Ви предварително!

понеделник, 2 април 2018 г.

Козуначена екзотика




Аз този път много ще си похваля творението ама то е защото се получи уникално. Уникално даже ми се струва слабо като дума. Вчера като си мислех за козунаци нали сега това е тема номер едно преди Великден, ми хрумна да направя козунак с плънка от фурми. И като се замислих искаше ми се по-различен аромат да не е с ром, и какво ще си отива с фурми, мислих си за нещо плодово после ми хрумна да е кокос. 



Кокос ама силно да си мирише, че много го обичаме, и като почнах да вадя кокосовия арсенал от продукти накрая ги вложих всички. Изобщо не е натрапчив аромата. Всичко е био еко и тн. получи се нещо което може да не спираш да ядеш. Нежно, мекичко с фина коричка.....


Необходимите продкти: 3 яйца, 200 мл кокосово мляко, 180 гр кокосова захар, портокалови корички, щипка сол, 150 гр квас, 600 гр бяло брашно, 50 гр масло, 40 гр кокосово масло, 1 ч л натурална ванилова захар.


За плънката 120 гр фурми, 120 гр пюре от сладък картоф, 20 гр кокосово масло, 20 гр краве масло, 40 гр кокосово брашно, 50 гр орехи, 40 гр пудра захар ако имате кафява.


Сложете яйцата със захарта в купата на миксера и разбийте добре. Добавете прясното мляко и брашното омесете докато се поеме брашното, оставете да постои 30 минути. Добавете кваса и портокаловите корички. Омесете и оставете за 30 минути. Добавете солта и омесете добре, сложете маслото на парченца докато се меси тестото. Като се усвои отново оставете да постои 30 минути. Направете 3 разпъвания през 30 минути. Оставете да втасва на стайна температура за 2-3 часа според температурата в стаята може и повече. 


Извадете тестото и го разточете на кора с дебелина около 7мм. Направете 4 дълги ленти ако искате да направите 2 козунака. В средата на всяка лента сложете плънка и завийтетака че да не се отваря. Сплетете получените фитили два подва и оставете във форма за кекс да втасат. Когато са готови трябва да са удвоили обема си . Намажете с яйце и поръсете с бадеми и захар. Печете на 170 градуса за около 30 минути. 


Ако искате малки мъфинчета половината от кората нарежете на триъгълници и навийте като кифлички с плънка в средата. Сложете във форма за мъфини и оставете да втасат. Пекат се по същия начин като козунака.


Да Ви е сладко!


За всички, 


които не са чели предните ми постове :) 


Трябва да ви се похваля и аз като малките деца... ама много съм щастлива, отново съм номинирана тази година за наградите на Блоговодител. Номинирана съм в четири категории, което прави още по-голямо моето щастие,"Топло от кухнята", "Сладко удоволствие", "Жител на света" и "С аромат на ванилия". Сега ако желаете може да се включите в гласуването за наградите на публиката, и да гласувате за "САМО ЗА ГЛАДНИ", за един от вас ще има и награда! Гласувайте ТУК:https://kulinarninagradi.com/ Благодаря Ви предварително!


Нищо особено на вид, но много многo специално на вкус!


За резултата гарантирам, че е вълшебен! Може да залеете с малко карамелена глазура, много му отива.


Нападнах ги топли още като ги снимах, но не се издържа на аромата.