неделя, 30 октомври 2016 г.

Тиквено руло



Отново предизвикателство от Танчето: http://tanya-www.blogspot.bg/2016/10/blog-post_24.html 
Много вкусно и лесно руло, даже и злоядите деца ядат от него.


Необходимите продукти:¾ ч ч обикновено бяло брашно, ½ ч л, акпулвер, ¼ ч л сода бикарбонат, ½ ч л индийско орехче, ½ ч л сушен млян джинджифил, 1 с л ванилова захар, ¼ ч л сол, 3 големи яйца, 1 ч ч фина захар, ¾ ч ч тиквено пюре, 1 с л портокалови корички. 
¼ ч ч пудра захар (за поръсване върху кърпата, върху която ще обърнете  блата)
За плънката: 250 грама маскарпоне, на стайна температура,  чаена чаша тиквено пюре, 1 с л портокалови кори, 1 с л ванилова захар, ¼ ч ч пудра захар.


Загрейте фурната до 180⁰С. Постелете с хартия за печене голяма тава с размери 30 на 40 сантиметра. Намажете хартията с разтопено масло и поръсете с брашно. Поръсете и една памучна кухненска кърпа с пудра захар, върху нея ще обърнете блата малко по-късно.


Смесете сухите съставки в малка купа. Разбийте яйцата и захарта с миксер, докато сместа стане гъста и изсветлее, около 5 минути. Прибавете тиквата и портокаловите кори, разбъркайте внимателно. Прибавете към яйчната смес брашното и разбъркайте внимателно с шпатула.
Изсипете тестото в предварително приготвената тавичка и изравнете.
Поставете тавата във фурната. Печете 13 - 15 минути или докато блата при натиск с пръст, връща формата си като дунапрен.
Веднага след като го извадите от фурната го обърнете върху кърпата поръсена с пудра захар. Премахнете внимателно хартията за печене. Навийте блата заедно с кърпата и го оставете да изстива върху метална решетка.


За да направите крема, разбийте маскарпонето с пудрата захар, ваниловата захар и тиквеното пюре, докато получите гладък крем. Внимателно развийте блата и го намажете с крема равномерно. Завийте рулото и го увийте в найлоново фолио. Поставете готовото руло в хладилник за 2 часа минимум. 
Гарнирайте с какао или с пудра захар преди сервиране.
Аз използвах кондензирано мляко вместо пудра захар, за да подсладя маскарпонето. С пудрата винаги усещам захарта, като си хапвам крем и затова я смених. 


Да Ви е сладко!


Ако Ви е харесало това руло споделете го сбутоните под публикацията.

четвъртък, 27 октомври 2016 г.

Къп кейк с тиква и пекмез


Тиква, пекмез, ароматни подправки и малко какао?!? Какво ще кажете за комбинацията? А сега добавете и малко домашен мармалад от сини сливи и аромат на индрише и това не е всичко има и крем от маскарпоне, дулче де лече и препечен кокос за разкош. Ммммм този път съм мноооого доволна :)
 

Необходимите продукти: 3 яйца, 140 гр захар, 100 мл олио, 200 мл прясно мляко, 1 чаша тиквено пюре, 50 мл пекмез, 1 ч л подправки за меденки, 1 ванилия, 3 с л какао, 2 ч ч брашно, 3 ч л бакпулвер.
Мармалад от сини сливи с аромат на индрише.
Атова е петмез или пекмез, незнам дали е едно и също.



За крема: 200 гр дулче де лече, 250 гр маскарпоне, 150 мл млечна сметана.
За сиропа: 100 мл вода, 50 гр захар 1/2 шушулка ванилия.
За украса запечен кокос и шоколадови стърготини.


Разбийте яйцата със захарта, добавете олиото, пекмеза и разбъркайте. Добавете тиквеното пюре разбито с прясното мляко. Смесете всички сухи съставки и ги добавете на части към яйчената смес.
Разпределете в хартиени формички и печете на 180 градуса. От това количество смес се получават 12 големи и 12 малки мъфина.
Печете до суха клечка и извадете от фурната. Оставете да се охладят и издълбайте малки дупчици в средата. Напълнете ги с мармалад. Намажете с захарен сироп. Украсете с крема и кокосови стърготини.



Да Ви е сладко!


Ако са Ви харесали тези сладури, споделете ги с бутоните под публикацията. Аз Ви  гарантирам уникален вкус, лесно приготвяне и впечатляващ резултат ако ги направите у дома си.


сряда, 26 октомври 2016 г.

Danish Dough


И така представям ви едно бутер тесто, което видях, че правят в едно предаване и после намерих в нета. Винаги съм си мислела, че това е френско тесто и сега изведнъж разбирам, че е датско. Може да има и два варианта, но аз не виждам разлики и ще се радвам, ако някой ми разясни разликите между френските и датските теста.

https://youtu.be/gIm8uDfII70


Необходимите продукти: 700гр брашно, 10 сол, 80 гр захар, 10 гр мая суха, 2 яйса, 350 мл прясно мляко стайна температура, 60 гр  меко масло.
За пластовете: 500 гр масло.



Меси се 4 минути с  куката за тесто, оставя се да втаса и се разточва на правоъгълник. Оставя се в хладилник за 1 нощ. Разточва се още и се слага маслото, покрива се с половината тесто и се точи още на дълъг правоъгълник. Сгъва се на 3 и се оставя в хладилник за 20 минути. Процедурата се повтаря 3 пъти.


Последно се разточва на кора с дебелина около 5мм и се оформят по начин който на вас ви харесва.
Аз направих такива с локум,


 с мармалад 


и канелена захар,


 като оформих по различен начин всеки вид. Оставете да втасат за около час. Намажете с яйце, поръсете с бадеми орехи или захар и печете на 195-200 градуса до златисто.


Да Ви е сладко!

Ако Ви е харесала идеята за датската закуска, направете си я и споделете с бутоните под публикацията.

А това е втората доза, не се сдържах....тези не са мазани с яйце.





неделя, 23 октомври 2016 г.

Тиквен пай с крем и карамелена коричка




Понякога посещението на някое място ме вдъхновява да направя нещо вкусно, и този сладкиш се появи след еднотакова приятно преживяване. 


Необходимите продукти за тестото: 1 яйце, 150 гр масло, 100 гр захар, 250 гр брашно, 1 ванилия. 
Нарежете маслото на малки парченца и го смесете със захарта и брашното в блендер, докато стане на трохи. Добавете яйцето и ванилията. Омесете тесто то колкото да се оформи топка. Не месете дълго, за да не се оформи глутен и се стопли тестото. Завийте във стреч фолио и оставете в хладилник за 20-25 минути. Разточете на кора 0,5 - 0,6 см и поставете във форма с незалепващо покритие. Притиснете внимателно и оформете борд. Поставете хартия за пачене отгоре и изсипете 1 купа фасул, за да притисне тестото. Печете на 180 градуса, докато крайчетата се зачервят леко . Махнете хартиятя и фасула и оставете основата да се пече 5 минути без него. Извадете от фурната и внимателно извадете от формата. Сложете хартията на дъното на формата и тогава отново сложете тестяната основа. 


За плънката: 1/3 малка тиква цигулка, изпечена на парченца със захар, 350 мл млечна сметана, 4 яйца, 50 гр захар, 1 ванилия.

Смесете яйцата със захарта, ванилията и сметаната. Нарежете тиквата на малки триъгълни парченца и разпилейте по цялата повърхност на основата.  Идеята на тази форма е да стърчат малко от крема. Изсипете яйчената смес и върнете внимателно във фурната. Печете на 140 градуса докато стегне сместа. Извадете и оставете да се охлади. Поръсете с кристална захар и с помощта на горелка разтопете захарта. Трябва да се образува тънка карамелена коричка, която да хрупка.


Да Ви е сладко!


Ако Ви е харесало моето сладкишче, направете си го и го споделете с бутоните под публикацията влюбимата си мрежа.

четвъртък, 20 октомври 2016 г.

Прясна паста с червени чушки





Като съчетание на вкусове, много обичам чушки с яйца и сирене, може и малко домат....на какво Ви прилича това? Миш маш!?! Вкусът на това ястие трябва да е познат, български и да е любим на всички за да си оближат чинийките. 
Това е то моето предложение, нов прочит на вкуса на миш маш, в италиански стил това е и третата ми рецепта в So into food. 

За добявка на пастата мисля да приготвя малко сметанов сос с лек вкус на домат сирене и малко подправки.


Необходимите продукти: 2 яйца, 1 щ сол, 2 с л олио, 2 1/2 ч ч брашно, 3 печени червени чушки. 


За да се получи хубаво тесто използвайте качествено брашно за паста. Сложете почистените чушки в гвегир да се отседят от сока си. Изтича доста голямо количество сок от тях който би разводнил тестото. Пасирайте чушките със яйцата и солта. Накрая добавете и олиото. Омесете твърдо тесто с брашното и оставете завито във фолио за около 20 минути. 


Разделете на 4 части и разточете всяка част леко с точилка. Прекарайте го през машинка за паста ако имате такава ако не разточете голяма тънка кора, която нанарежете желаната от вас паста.



Пастата може да сварите веднага в подсолена вода или да изсушите и да използвате когато Ви потрябва. Ако си направите равиоли като мен може да замразите, но аз ги предпочитам пресни.

За соса: сметана, доматен сок, зехтин с босилек, щипка сол, скилидка чесън.

За плънката: 5 чушки,100гр краве сирене, кимион, черен пипер.

Кашкавал за поръсване.


От същотото тесто можете да направите и спагети и талятели и каквото си поискате. Мечтайте в кухнята, и ще получите най-добрата паста.


Да Ви е сладко!

Ако Ви е харесала моята щура идея, направете си я и споделете с бутоните под публикацията.


Кадаиф и още нещо



Това е втората рецепта от моето участие в So into food


Ако и вие като мен мислите, че кадаифа ви е доста сладък, а в същото време искате да си хапнете повече защото го обичате, направете си тази добавка и хапвайте с удоволствие. 

Намерете си пресен кадаиф, няма нищо общо с този който е готов за поливане от супермаркетите. 


Необходимите продукти: 250 гр кадаиф, 100 гр масло, 100 гр орехи.

За сиропа: 3 ч ч вода, 2,5 ч ч захар, 1 с л лимонов сок.

За крема: 600 мл прясно мляко, 3 яйца, 100 гр захар, 200 мл тиквено пюре, 3/4 ч ч брашно, шушулка ванилия, 1 желатин.


За да си направите малки спретнати кръгли кадаифчета си помогнете с форма за мъфини. Аз го оформих на кълбо, в средата сложих орехови ядки и го притиснах леко във формата. На всяка формичка сложих по 2 с л разтопено масло. Изпича се на 180 градуса до златисто и се оставя да се охлади. Сварете сиропа и залейте с горещ сироп вече изстиналият кадаиф. Оставете да се охлади и приберете в хладилник. 
За крема сложете млякото да заври, добавете ванилията. Разбийте яйцата със захарта и добавете брашното. Добавете мляко в яйцата за да се темперират и след това върнете всичко в тенджерата и сварете крема на котлона. Отстранете и добавете тиквеното пюре и желатина. Разбъркайте добре и оставете да се охлади. Приберете в хладилник. Преди сервиране сложете от крема в пош и шприцовайте поставете едно кадаифче отгоре. Импровизирайте с всичко, можете да поднесете в чаша или в чиния, както на вас ви харесва.


Да Ви е сладко! 

Ако Ви е харесала идеята, сподете с бутоните под публикацията.