неделя, 24 юли 2016 г.

Сладоледена нуга



Малко по различно, но идеята беше взета от тук ----> http://www.yoli.bg/entry/sladoledena-nuga
Направих малко промяна с идеята да не са сурови яйцата, за да не рискувам с купешки яйца.


Необходимите продукти: 300 мл течна млечна сметана за разбиване, 50 мл прясно мляко, 4 яйца, сок от 1/2 портокал, 1 с.л. коняк или бренди( аз го направих с бейлис), 150 г захар, ванилия, 100 г счукани бадеми и орехи леко запечени предварително, сладко от зелени смокини,
сладко от портокалови корички.


* Сложете в три отделни купи сметаната, белтъците и жълтъците. Към тях разпределете захарта. Разбийте сметаната и белтъците на сняг, а жълтъците на гъст крем. 


* Редуцирайте на половина портокаловия сок и коняка. Добавете млякото и налейте при жълтъците. Оставете на котлона докато достигне 80 градуса, като бъркате непрекъснато.


* В голяма купа с леко бъркане смесете жълтъците и сметаната, а накрая прибавете белтъците. Подправете с ванилия. Изсипете в машината за сладолед и оставете да работи 25-30 минути.  Добавете ядките и нарязаните плодове от двата вида сладко. 


* Покрийте дъното и стените на продълговата форма за кекс с найлоново фолио. Изсипете крема вътре и замразете за 1 ден.

* При сервиране обърнете нугата в подходяща чиния, отстранете фолиото и поръсете с лешници. 


Да Ви е сладко!




Ако Ви е харесала рецептата направете си я и споделете с бутоните под публикацията.

събота, 23 юли 2016 г.

Спаначена торта с портокали


През лятото има толкова зеленчуци и плодове които искам да преобразя в някой сладкиш, че ги измислям едни ей такива торти. Ама тази е много вкусна, чак се чудя дали да не хапна трето парче. 


Необходимите продукти: 4 белтъка, 100 гр захар, 1 ванилия, 3/4 ч ч брашно, 1/2 ч ч пюре от спанак( аз използвах замразен спанак който пасирах) 2 с л олио, 3 с л каймак, 7 гр бакпулвер.
Разбийте белтъците на сняг с 2 с л захар, добавете пюрето, каймака и олиото, след това на части прибавете брашното с бакпулвера.
Изсипете в подходяща форма и печете във фурна загрята на 180 градуса.
Оставете да се охлади


За сиропа: 3 с л сгусчонка, 100 мл прясно мляко.
Загрейте ги на котлона и сиропирайте изстиналият блат.

За крема: 4 жълтъка, 50 гр захар, сока на 2 портокала, 5 с л каймак, 1 ванилия,1 желатин, 100 гр бял шоколад, 250 гр маскарпоне, ако имате био портокал може и коричка от портокал да сложите за разкош.
Загрейте сока на портокал с каймака, захарта и жълтъците. При непрекъснато бъркане варете до 80 градуса на сместа. Махнете от котлона и добавете шоколада на парченца. Разбъркайте добре и добавете на киснатият желатин. Оставете да се охлади на стайна температура. Отделете 150 мл от сместа и към останалата добавете маскарпонето. Разбъркайте до хомогенност.


Сголбяването е супер лесно, поставете блата в тортена чиния и сложете ринг около него. Сиропирайте и изсипете крема с маскарпоне отгоре. Заравнете и оставете да се стегне в хладилник. Залейте с отделената смес от портокали и отново охладете. Украсете по ваше желание.
  

Да Ви е сладко!

Ако ви е харесала моята бърза вкусна тортичка направете си я и споделете с бутоните под публикацията!


неделя, 17 юли 2016 г.

Навита торта с тиква и фурми




Приготвила съм си тиквено пюре, стои си и чака във фризера. Чуди се на какво ли ще стане :) харесах му една рецепта във интернет, но както винаги си я промених малко.



Необходимите продукти: 6 яйца, 2 ч ч захар, 1 1/3 ч ч пюре от тиква, 2 ч л лимонов сок, 1 12 ч ч брашно, 2 ч л бкпулвер, 2 ч л канела, 1 к л джинджифил, 1 к л индийско орехче, 1 щ сол. 


За крема: 300 гр крема сирене, 1 ч ч фурми, 1 ч ч тиквено пюре, 2 ч л лимонов сок
За намазване на платката: сладко от юбълки и смокини.
За намазване на тортата: мармалад от тиква
За паниране и украса: орехови ядки и бял шоколад.


Загрейте фурната на 180 градуса. Пригответе си две правоъгълни тави с хартия за печене. Ако нямата две пригответе си две хартии като се изпече първата платка бързо я извадете и сложете втората хартия. 
Разбийте яйцата със захарта на крем около 5 минути. Добавете пюрето смесено с лимоновият сок на  части. Добавете сухите съставки на части като бъркате внимателно.
Разделете на две и печете в птавоъгълна тава. до суха клечка. Внимавайте да не се препече. Като го извадите навийте на руло заедно с хартията. Като се охлади нарежете на ленти с широчина на желаната от вас височина на тортата. Всяка лента намажете с много тънък слой сладко и дебел слой крем. Навийте на руло и изправете в тортена чиния. Около първата навивате втората и така докато свършат. Стегнете с ринг и оставете да се охлади за няколко часа. Измажете тортата с мамалад и панирайте с орехови ядки. Украсете по ваше желание.


Да Ви е сладко!


Ако Ви е харесала моята навита торта направете си я и споделете с бутоните под публикацията.

сряда, 13 юли 2016 г.

Хапки с течен шоколад



Супер лесни и много вкусни!


Необходимите продукти: 500 гр бутер тесто,  1 ч течен шоколад, яйце за намазване  и захар за поръсване.








Мажете с яйце и поръсвате със захар. Печете на 220 градуса до златисто.


Поднесете за закуска с мляко, плодов сок или кафе.


Да Ви е сладко!
Ако ви е харесала тази идея, направете си я и споделете сбутоните под публикацията!



неделя, 10 юли 2016 г.

Домашна паста



Все отлагах да си купя машинка за паста, все не ми стегаха парите или си намирах оправдание. Дали е сполучлива? Дали ще успея да я направя с нашите брашна? Дали няма да ми отнема много време? 
След като ми направиха подарък една прилична сума си купих машинка за сладолед и машинка за паста.
Вчера изпробвах за пръв път базовата рецепта за паста и толкова ни хареса, че днес сме отново на паста. Сега реших да изпробвам и малко по-различна цветна паста със спанак и цвекло.


Необходимите продукти: 3 яйца, 2 с л зехтин, 1 щ сол, брашно за твърдо тесто около 3 ч ч , 1/2 ч ч изцеден спанак. 
За червената паста използвах половин глава цвекло, което леко задуших, за да омекне и пасирах с яйцата.
Пасирайте яйцата със спанака и добавете солта и зехтина. Добавете брашното и омесете твърдо тесто. Оставете да почине завито във фолио за поне 20 минути. С помощта на машинката разточете и нарежете пастата. Може веднага да сварите във подсолена вода или да си изсушите за по-късно. 


После ви остава само да решите с какво да комбинирате пастата и да се насладите на произведението си. 

Да Ви есладко! 

Ако харесвате паста и обичате да месите, направете си я и споделете с бутоните под публикацията. 



петък, 8 юли 2016 г.

Пилешко с рас ел ханут


Рас ел ханут, до оня ден не бях помирисвала тези подправки, но сега съм се заразила и всеки ден пробвам нова. 


Необходимите продукти: половин пиле, микс от зеленчуци(лук, грах, чушка, царевица, гъби, чесън, моркови и тн.) 1 пресен домат, 2 ч л рас ел ханут, 1 ч ч булгур, сол, зехтин.



Сварете пилето и го обезкостете. Задушете зеленчуците в тиган със зехтин, добавете подправката и разбъркайте. Добавете бульон и оставете на котлона да омекнат зеленчуците. 
***Междувременно сложете булгура с две чаши вода в тенджера и оставете да заври. Щом заври захлупете и оставете така 7-8 минути.***
Когато са готови добавете 1 домат нарязан на ситно, оставете за няколко минути и добавете месото. Две минути и сте готови. 
Сипете булгура в подходяща чиния и  изсипете сместа от зеленчуци и месо върху него, поръсете с пресен магданоз.


Да Ви е слкадко!


Ако Ви е харесала тази моя идея, направете си я и споделете с бутоните под публикацията.

вторник, 5 юли 2016 г.

Пилешки таджин с маслини и разядка с нахут и извара



Това е то, като ме хване любопитството, трябва да изпробвам всичко, което си напазарувах. Новите и непознзти подправки са истинско вдъхновение за мен.

Необходимите продукти: 400гр пилешко месо, сока на половин лимон, 1 голяма глава лук, маслини без костилки, 1 патладжан, 1 ч л подправка за таджин, зехтин, 1 ч ч болгур.


Направете си марината, нарежете пилешкото на големи хапки.
Мариновайте месото в гготовата марината от сухите подправки, лимонов сок, чесън и зехтин. Оставете няколко часа в хладилник. 
Запържете месото в тиган със зехтин. Извадете го и в същият тиган сложете лука на полумесеци и го задушете с малко зехтин. Като поомекне добавете и патладжана на тънки лентички. Оставете да се запържи и добавете 1 кафяна лъжичка от подправката за таджин. добавете 1 ч вода и оставете на средна степен да се задушат под капак. когато са готови добавете маслините и месото. Разбъркайте и оставете още две минути на слаб огън.
За булгура сложете 1 ч булгур и 2 ч вода в тенджера. Когато заври намалете котлона на 2 и захлупете оставете за 8 минути и булгура става перфектен.

Сервирайте върху канапе от булгур, аз си поиграх с ринговете да си направя малко по-различно представяне на ястието. 


За разядката: 1 ч ч нахут, 100 гр извара, 4 с л майонеза, 4 с л зехтин, сока на 1 лимон, сусамови семена, кимион, чесън по желание .
Запечете сусама и кимиона в сух тиган. Оставете си 1 ч л от тях за поръсване а другите начукайте в хаванче. 
Пасирайте всички останали продукти заедно добавете сол по ваш вкус. Сервирайте поръсена със семенца и струйка зехтин.


Да Ви е сладко!

Ако са Ви харесали моите педложения вдъхновени от ориента, направете си ги и споделете с бутоните под публикацита.



Хумус


Рецептата за вкусен хумус си открих тук


Необходимите продукти: 1 1/2 ч.ч. сварен нахут (може и от консерва), 1 1/4 ч.л. сусамов тахан, 1/4 ч.ч. прясно изстискан лимонов сок, 4 скилидки чесън, обелени и смачкани, 1 ч.л. кимион(леко запечен в сух тиган) 2 ч л сусам (леко запечен в сух тиган), 1/2 ч.ч. зехтин екстра върджин, сол.

Изцедете нахута и го обелете, люспичките не са приятни ако останат. Сложете в блендер или кухненски робот сусама, чесъна, лимоновия сок и кимиона и разбийте като добавяте по малко вода до получаването на кремообразен сос. Добавете нахута и разбивайте до мека паста. Накрая налейте част от зехтина или вода, сол и разбъркайте. Прехвърлете в чиния, залейте с останалата част от зехтина и поръсете с щипка червен пипер и запечени семенца. За повече свежест, поръсете с пресен магданоз.

Да Ви е сладко!
Ако ви се експериментира, направете и споделете с бутоните под публикацията.