Тиквеника си е тиквеник! А домашния тиквеник си е баш тиквеник, като му сложим и още нещо става вече неустоимо изкушение.
Получих като подарък няколко тикви и реших да си направя вкусни неща с тях. Сетих се колко хубаво ми беше когато бях малка и ходихме на село всяка събота и неделя. Моята мила баба точеше често и ни посрещаше в топлата малка стая с най-вкусния тиквеник на света. Сигурно всеки ще каже това за неговата баба, но моята беше стрхотна жена и кулинарка. Още от петгодишна ме научи да точа и меся.
Необходимите продукти: 1 тиква, 2 ч ч орехи, 2 ч ч захар, 1/2ч ч грис, 2 ябълки, 1 ч л канела.
За корите: 400 мл вода, 1 щ сол, ~ 800 гр брашно, 1 к л суха мая(това е тайната за едни много нежни кори). Маята не се оставя да втасва тя просто помага на корите да не стоят жилави и сухи, като се припекат.
Замесва се еластично тесто хубаво и гладко. Разделя се на топки, колкото средна ябълка и се покриват с кърпа. Взема се една по една и се разточва на тънка кора, колкото по-тънка толкова по-добре. Навива се на точилката. Постила се кърпа и върху нея се развива кората. Поръсва се с олио, тиква смесена с настъргана ябълка, 3 л орехи смесени с канелата, 5 с л захар, 2 с л грис и с помощта на кърпата се навивана руло. Поставя се внимателно в тава намазана с олио. Така се процедира с всички кори. Тиквеника се намазва с олио или масло и се поръсва с пудра захар. Пече се на 180 градуса за около 40 минути или докато се зачерви и отдолната страна. изважда се от фурната и се покрива с кърпа. След като изстине се реже на парчета и се поднася с чаша чай или домашно мляко.
Ако и на вас ви липсва домашните вкусотии на баба Ви, направете си го и споделете с бутоните под публикацията!