петък, 31 октомври 2014 г.

Възглавнички - тиквени истории



Тиквата - царица на есента, какво ли не се приготвя с нея. Представям ви нещо супер лесно за закуска и добавка към кафето. 

Необходимите продукти: 1 ч ч тиквен тахан, 5 чйца, 2 ч ч захар(250 мл), 1 ванилия, 1 ч л лимонова кора, 250 мл вода, 2 ч ч брашно, 1 ч ч тиквено пюре, 4 с л какао, 1 бакпулвер.


Смесете брашното с бакпулвера и ванилията.
Разбийте яйцата със захарта на крем. Добавете тахана. На части, като редувате добавяйте сухите съставки и водата. Изсипете 3/4 от сместа в голяма правоъгълна тава с хартия на дъното. В останалото тесто сложете пюрето и какаото. Прехвърлете в пош и направете шарки, като ромбчета върху тестото. Печете на 180 градуса до суха клечка. 


Извадете и оставете да се охлади, ако можете да устоите на аромата. След това по желание може да поръсите със пудра захар или разтопен шоколад. Аз имам една идейка за крем който е отново с тиква и мисля че ще се получи добре.


За крема: 1 ч ч пюре от тиква, 1/2 ч ч кондензирано мляко, 1 ч ч маскарпоне, 1 к л канела.


Да Ви е сладко!






четвъртък, 30 октомври 2014 г.

Чурос



Тези хрускави чуроси ги гледам от една година. Все подминавам рецептата и се чудя печени ли да пробвам или пържени. Накрая направих и двата варианта. 


Сравнението почва сега! 


Необходимите продукти: 1 ч ч брашно, 250 мл вода , 3 яйца, 1/2 ч ч масло. 

За поръсване: 1 ч ч едра пудра захар, 1 к л канела, 1 к л подправки за меденки, 10 бадема( леко запечени) Разбийте всичко в блендер.




За шоколадовия сос: 200 мл сметана, 200 гр шоколад, 3 с л лешникова паста( Нутела) Загрейте сметаната добавете шоколада и бъркайте до получаването на гладка лъскава смес. Добавете и лешниковата паста и разбъркайте.


Поставете маслото и водата в тенджерка на котлона и ги оставете да заврат. Добавете брашното наведнъж и бъркайте енергично докато се получи топка. Отстранете от котлона и добавяйте яйцата едно по едно. и се бърка до получаването на еднородна смес. Прехвърлете в пош с звездовиден накрайник. Шприцовайте в тенджера с загрято олио и пържете до златисто кафяво. Извадете върху хартия и оваляйте в захарта с подправките. Поднесете с шоколадовия сос.

Сервират се с пудра захар с канела и разтопен шоколад.




Печените се пекат върху хартия до златисто кафяво. Още топли се топят в захарта и се сервират с шоколадовия сос.




И двата варианта трябва да хрускат. При счупване трябва да се чува "Пук"!
Май и двата варианта са добри. По-леки са печените, по- хрускави пак те, по-диетични, по- лесни и двата варианта са лесни. Вие решете как да си ги направите, но не ги пропускайте, защото са интересни и са нещо различно от всичко останало.  


Да Ви е сладко!





сряда, 29 октомври 2014 г.

Торта Наоми



Днес е специален ден и след дъго чудене на коя рецепта да заложа реших, че ще е тази. За хубав човек трябва хубав подарък. Освен подаръка който може всеки да си купи от магазина ми се иска винаги да подаря и нещо направено от мен самата. Сякаш  така се докосвам до моите близки и с цялата си душа им пожелавам, да са живи и здрави и много щастливи.

Да ти изпопадат зъбите от сладко, такава е тази рецепта. Реших да и спестя малко от захарта та да не хванем захарна болест. Стана достатъчно сладка, дори може да се спести още. Но все пак ще ви напиша и оригиналната рецепта.


За Блата: 5 яйца, 5 с л брашно, 5 с л захар, 10 гр бакпулвер, 2 с л какао, 100 гр шоколад.
Шоколадов сос: 500 мл сметана, 500 гр шоколад, 200 гр захар, 125 масло. Много ми се видя това количество за шоколадовия сос.
аз го направих с (250 сметана, 250 шоколад, 110 масло, 110 захар)

Карамелен сос: 500 гр захар, 200 мл сметана, 2 с л масло,
(300 захар, 200 сметана, 1 с л масло)

Орехови ядки за поръсване 200 гр


В касарола кипваме сметаната и захарта, добавяме натрошения шоколадов кувертюр и маслото. Оставяме заливката да се охлади.
*
 В тенджера карамелизираме захарта, прибавяме сметаната и маслото.
*
Приготвяме пандишпановия блат. Разделяме жълтъците и белтъците на 5 яйца. Разбиваме белтъците на сняг. Разбиваме жълтъците с захарта, докато станат на пяна. Смесваме жълтъците и белтъците при непрекъснато разбъркване. Смесваме какаото и брашното и добавяме към яйчената смес, като бавно разбъркваме. Прибавяме разтопения шоколадов кувертюр. Изсипваме приготвената смес в тава (35х25 см), на дъното на която сме сложили намаслена хартия. 
Печем около 10-15 минути във фурна, загрята на 180-190 градуса. Оставяме блатът да изстине и отлепваме хартията.
*
 Разрязваме блата на две части. 
Едната нарязваме на кубчета. Другата намазваме с шоколад и аранжираме с кубчета блат и орехови ядки. 
Заливаме тортата с карамел и оставяме в хладилник за 1-2 часа, за да стегне.


Да знаете аз се поизхитрих малко и направих тортата по по-лесен начин. Изпекох блата, като платка вместо в форма за торта. После изрязах кръгла платка и останалата част от платката нарязах на кубчета. Тъй като тортата е за рожден ден ми се искаше да е по шоколадова отгоре. Наредих ореховите ядки и кубчетата върху платката и ги оформих като купчинка. Залях с карамеления сос оставих го да поеме и след това залях с шоколадовия ганаш. Украсих с нарязани бадеми и малко цветя нали все пак е празник.

Да Ви е сладко!


Пюре от дюли с канела



Нали не сте си помислили, че спирам до тук с дюлите?


 Днешната рецепта не е по-лоша от другите, даже май е най-хубава. Прочетете до долу поста и помислете.


Необходимите продукти: 4 дюли, 350 гр захар, 500 мл вода, 1 ч л канела, щ лимонена киселина,


Обелете и почистете дюлите от семките.
Сварете ги и пасирайте. Може да го прекарате през сито, ако не искате да усещате зрънцата. Трудоемко е, но пък резултата е велик. Добавете захарта, оставете да поври и да се сгъсти, но не много като мармалад. Добавете канелата и лимонената киселина. Напълнете в бурканчета и затворете веднага.


Да Ви е сладко!


Лесно, бързо, вкусно! 

вторник, 28 октомври 2014 г.

Сладки с шоколад и ароматно масло - Рудолф


Трябваше да се изпробва и тази рецепта. При толкова много купени такива сладки и толкова харесвани от всички у дома, приех предизвикателството да си докажа, че мога и аз да ги направя.


Предстои нещо страшно, предстои нещо адски вкусно, предстои нещо уникално ароматно! Не съдете по вида, защото вкуса и аромата не могат да се усетят от снимката  просто си ги направете!


Необходимите продукти: 300 гр брашно, 200 гр масло, 100 гр кафява захар, 1 чйце, 1 жълтък, 1 ванилия, 1 ч л бакпулвер, 40 гр млечен шоколад, 60 гр черен шоколад, 5 с л лешникова паста (Нутела или друга) 



Разтопете маслото в касерола и оставете да се запържи леко и замирише на лешниково масло. Оставете го да се охлади.
Пресейте брашното с бакпулвера и добавете захарта и ванилията. Добавете яйцата и маслото и омесете тесто. Получава се ронливо тесто добавете и начупения шоколад. и завийте в стреч фолио. Оставете да се охлади в хладилник оформено като салам. След като се охлади го нарежете на 24 парчета. Оформете топчета и печете по 12 върху хартия на 180 градуса. Втория вариант направих в хартийки за мъфини и поставих по 1 к л Нутела в средата на всяка топка.


И двата варианта са супер! Аз изчезвам, стискайте палци!

Да Ви е сладко!


Triple butter (pupmkin, quince, apple) - Масло от тиква, дюля и ябълка


Няма грам масло, но е като масло! 
Разглеждах рецепти с тиква, тук там и попаднах на рецепта с тиква, която ми се загнезди в главата. А това означава, че докато не я направя не мирясвам. Реших и я обогатих според моя вкус, резултата е супер.   


Необходимите продукти: 2 ч ч печена тиква, 1- 2 ябълки, 4 дюли, 600 гр захар, 1/2 ч л канела, 2 листенца индрише, 1/2 ч ч глюкоза.


Дюлите се почистват от семките и се обелват. Слагат се в купа с вода да не потъмняват. Обелките и семките се варят в 1 л вода докато омекнат. Прецеждат се и сокът се използва за да се сварят дюлите и ябълките в него. Трябва да се варят докато останат почти без вода. Пасират се, добавя се захарта, глюкозата и пюрето от тиква. Бърка се непрекъснато на тих огън, накрая се добавят и канелата и индришето. След още 3 минути се налива се в бурканчета и се затваря.  


Можете да сварите бурканчетата за капак, ако го налеете горещо може да  прескочите тази стъпка.


Да Ви е сладко!

А сега и една идея за това как да го използвате, освен за мазане на филийки. Пай с хрупкаво маслено тесто и това масло е нещо което ще ви впечатли.


Рачел от тиква




Така да обичам това вълшебно сладко. Обикновено всяка събота и неделя почивахме всички дружно, не като сега и ходехме още от петък вечер на село. Баба ми правеше всяка есен рачел и всеки път когато приготвяхме домашна закуска имаше и избор на сладка. Когато надушех с детското си носле, което се навираше навсякъде, че има от вкусотийката не издържах до закуска и обикновено го почвах от вечерта. С виличка си вземах от бурканчето хрупкавите тиквени парченца и се наслаждавах на всяко. Но баба си имаше и тайни добавки и сега ще ви ги споделя.

Необходимите продукти: 1 кг тиква, 1 кг захар, 500 мл вода, 1 дюля, 1 ябълка, 1 ч л лимонена киселина, 1 ч ч глюкоза, 1 пръчка канела. Баба слагаше и листенце индрише освен дюлята и ябълката, пробвайте и ще видите резултата в аромата е невероятен.
За варната вода: 3 л вода, 90 гр гасена вар

Пригответе си варното мляко, като смесите водата и вата. Прецедете след 3 часа и внимавайте да не размътвате водата.
Сложете нарязаната на парченца тиква и нарязаните плодове във варната вода и оставете да поседят 3-4 часа. Колкото повече стоят стават по-хрупкави.
Пригответе си сиропа от водата и захарта. Оставете да се готви докато започне да се сгъстява.
Измийте добре тиквените парченца и ги сложете в тенджера с сиропа. 
Варете сладкото до като тиквичките станат прозрачни и сиропа се сгъсти. Проверявайте го с малко количество върху чинийка ако се сгъстява като изстине значи е готово. Не преварявайте, защото много лесно се захаросва.

Рецептата на Тилия ползвах, за да си припомня как се правеше варната вода. 


Да Ви е сладко!


понеделник, 27 октомври 2014 г.

Сладкиш с ябълки на Дончи


Ето отново попадам на бърза и лесна рецепта благодарение на приятел. Благодаря на Дончи за рецептата, така както е тръгнало ще си направя рубрика "От тефтерите на Дончи"





Необходимите продукти: 2 ябълки, 4 яйца, 1 1/2 ч ч захар, 2 ч ч брашно, 1 ванилия, 1 ч л бакпулвер, 1 ч ч орехи, 1/2 ч л канела по желание.


Разбийте на крем яйцата със захарта. Смесете брашното с бакпулвера и ванилията го, като бъркате с шпатула. Добавете ябъките на кубчета и ореховите ядки на едро.   



Сипете получената смес в форма за печена добре намазана с масло и поръсена с брашно, за да не залепне. Това може да стане и с хартия, но ще загубите страхотния аромат на масло.
Печете на 180 градуса около 40 минути или до суха клечка.


Да Ви е сладко!