По случай посрещането на новата 2014 година, изпробвам нова рецепта и се надявам да стане много хубава и вкусна както изглежда при Ева.
Ще ви предложа и ароматна, сладка и безвредна боя за вашите кремове и глазури. Става за сметанови кремове, за захарна и белтъчна глазура и за каквото си поискате дори за украса на сладкиши. Като почивам повече от два дни и се чудя, какво да направя така се получава, измислям щуротии.
Необходимите продукти за боята: 1/2 глава червено цвекло нарязано на ситно, 1 ч ч захар, 2/3 ч ч вода , 1 ч л лимонова кора, 1- 2 парченца джинджифил колкото лешник.
Сложете цвеклото с водата и захарта в тенджерка, и оставете да заври. След 5 минути добавете и лимоновата кора и джинджифила. Варете докато започне да се сгъстява като сладко. Прецедете направо в сухо бурканче и затворете. Когато изстине може да я добавите към разбита сметана или да добавите в нея пудра захар и да си приготвите захарна глазура. Идеи много, сега ще ви покажа, какво направих аз.
Рецептите
на Ева ми се струват много привлкателни и затова реших да изпробвам
една тортичка. Рецептата в оригинал можете да видите тук.
125 мл кисело мляко
Продукти за блатовете:
250 гр черен шоколад 70% какао
250 гр краве масло
1 ч.л. разтворимо кафе
190 мл вода
325 гр брашно
30 гр какао на прах
1/2 ч.л. сода
550 гр захар
4 яйца
40 мл растителна мазнина
1 ч.л. ванилов екстракт
125 мл кисело мляко
Продукти за муса:
225 гр бял шоколад
500 мл сметана 30%
300 гр захар
140 гр вода
4 белтъка
5 гр лимонтозу
20 гр желатин, накиснат във вода
За декорация на тортата:
400 мл сметана
1-2 с.л. пудра захар - See more at: http://www.evatoneva.com/index.php?option=com_content&view=article&id=363:chocolatemudcake&catid=13:desertiinapitki&Itemid=13#sthash.GhpbcDbi.d
250 гр черен шоколад 70% какао
250 гр краве масло
1 ч.л. разтворимо кафе
190 мл вода
325 гр брашно
30 гр какао на прах
1/2 ч.л. сода
550 гр захар
4 яйца
40 мл растителна мазнина
1 ч.л. ванилов екстракт
125 мл кисело мляко
Продукти за муса:
225 гр бял шоколад
500 мл сметана 30%
300 гр захар
140 гр вода
4 белтъка
5 гр лимонтозу
20 гр желатин, накиснат във вода
За декорация на тортата:
400 мл сметана
1-2 с.л. пудра захар - See more at: http://www.evatoneva.com/index.php?option=com_content&view=article&id=363:chocolatemudcake&catid=13:desertiinapitki&Itemid=13#sthash.GhpbcDbi.d
Необходимите продукти: 250 гр масло, 250 гр черен шоколад,
1 ч л разтворимо кафе, 190 мл вода, 325 гр брашно, 30 гр какао, 1/2 ч л
сода, 550 гр захар, 4 яйца, 40 мл растителна мазнина, 1 ч л ванилов
екстракт, 125 мл кисело мляко.
Загрейте маслото, шоколада, водата и кафето. Разбърквайте и оставете да се охлади, като стане хомогенно.
Пресейте брашното с какаото и содата, добавете захарта и разбъркайте.
В
друга купа смесете яйцата с киселото мляко, олиото и ваниловият
екстракт. Смесете със сухите съставки и бъркайте до еднородна смес.
Смесете шоколадовата и яйчената смес постепенно и изсипете сместа в предварително приготвената форма.
Печете
на 160 градуса, около 1 час и 15 минути. Охладете покрит с кърпа без да вадите от формата.
Нарежете хоризонтално на 3 блата след като е напълно изстинал.
Сега можете да сглобите тортата.
За крема: 400 мл сладкарска сметана, 200 гр бял шоколад, 3 белтъка, 200 гр захар, 40 м л вода, 4 гр лимонена киселина, 16 гр желатин накиснат във вода, 100 мл моята био боя.
Загрейте сметаната до кипване и
веднага залейте шоколада. бъркайте докато се получи еднородна смес.
Оставете да се охлади и след това приберете в хладилник поне за 6 часа.
Разбийте сметаната до твърди връхчета.
Кипнете
водата и захарта и оставете да се охлади добавете желатина. Разбийте
белтъците на пяна и добавете сиропа на тънка струйка. Разбивайте на
максимална скорост. Прибавете разтвореното лимонтозу и продължете
разбиването докато се охлади сместа. Смесете в голяма купа белтъците и
сметаната.
Малини, сметана, шоколад и листенца мента за украса. Това е уникална торта, торта мечта, затова я нарекох така. И да не забравя направих и малко желе за украсата, 1/2 ч био боя, 1/2 ч ч захар, 1/2ч ч вода, 10 гр желатин разтворен във вода. Загрейте захарта водата и боята и като се разтопи захарта добавете желатина, ароматизирайте по желание с портокалова или малинова есенция.
Стига толкова че стана 2 км пост отивайте да празнувате. Парченце ще ви покажа догодина! Да Ви е сладко и много празнично през новата година!