вторник, 11 септември 2012 г.

Спомен от миналото


Това беше първата кексова форма която си купих преди мнооооого години по време на режим в който нямаше много голям избор.


А рецептата също е стара и изпробвана стотици пъти, аз си я украсявам всеки път различно за да не ми омръзне .


Винаги се харесва и става неустоим за домашните любимци.


А ето и нужните продукти: 4яйца , 100мл олио, 250мл горещо прясно мляко, 2ч ч захар, 
3 ч ч брашно, 2 ванилии, 3 с л какао, 1 бакпулвер .


Яйцата и захарта се разбиват на гъст крем , добавят се млякото и брашното като се редуват на порции, след това се добавя олиото и последната порция брашно с ванилия и бакпулвер.


Пече се в загрята на 180 градуса фурна за около 40-45 минути . От тези продукти стават две правоъгълни форми от средните. 


Аз си направих кафявият със стафиди накиснати в ром , а шареният с бадеми. 


Но с каквото и да ги направите гарантирам ви че бързо след изпичането ще изчезне и ще ви остане сладък спомен.




сряда, 5 септември 2012 г.

Руло и половина


Кръстих  го така, защото и на вкус и на размер стана руло и половина!


Искаше ми се да си направя нещо сладичко и както винаги реших да се поогледам за рецептичка . Не търсих дълго защото като се потопих в блога на Йоли и веднага ме грабна рецепта с интересен изглед и вкусни съставки . Точно след 10 минути проверката на хладилника беше направена и продуктите заредени на работният плот.


 Сега аз си изменям винаги по нещо но рецептите търпят по една две промени . Ето това е рецептата на Йоли     http://yoli-www.blogspot.com/2009/04/blog-post_21.html  Аз промених само ядките и ги сложих отгоре . Моето руло стана Лешниково - бадемово защото използвах бадеми и Нутела.

Реших да му направя чертичките на обратно но нещо се забавих с бялата смес , та стана като на петънца, а не на чертички. Отгоре реших да го намажа с малко ганаш, за да ми се залепят бадемите.


Но пък вкуса е направо невероятен и няма да сгрешите ако го направите за вас или по някой специален случай за гости.

Ето и нужните продукти : За блата -3яйца , 2/3ч ч захар, 2/3ч ч брашно, 2 ванилии, 2 с л какао.
За крема - 300мл сметана, 200гр шоколад, 100 гр лешникова нуга или нутела.

Обяснявам кратко- Яйца +захар= крем+брашно и ванилия в 1/2  тесто добавете- 2с л какао. В тавичка  с хартия се пече на 180 градуса като се внимава да не се прегори.
Крем - 150 Сметана ---->загрява се+ шоколада= ганаш---->150 разбита  сметана----> като изстине се добавя нутелата. Така го направих аз и имах възможност да си отделя за отгоре малко ганаш.
Наръсено с голяма доза белени и леко запечени бадеми.

Да Ви е сладко!