сряда, 21 декември 2016 г.

Маслени бисквитки






http://conazucaryalgodon.com/2014/10/24/galletas-de-mantequilla-perfectas-y-lisas/



Необходими продукти : 250 гр безсолно меко масло, 125 гр пудра захар, 1 голямо яйце, (ако нямате голямо ползвайте едно яйце и един жълтък), 1 ч л ванилова есенция, 480 гр нормално бяло брашно и още 20 гр брашно за замесване.



Замесете тесто на ръка или с миксер, както Вие искате. Оставете го в хладилник да се охлади. Разточете и изрежете сладките. Печете на 180 градуса до леко златни крайчета.




Можете да урасите по ваше желание с шоколад, айсинг или друго.

Да Ви е сладко!
Ако са Ви харесали лесните маслени бисквитки, споделете с бутоните под публикацията!


неделя, 18 декември 2016 г.

Kruidnoten ( Холандски коледни сладки )




След публикацията на Йоли ми трябваха няколко минути да се захвана и да ги забъркам. http://yoli.bg/entry/kruidnoten Много съм доволна от резултата и се надявам и други да се престрашат и да сложат пипер в сладки.


Необходимите продукти: 140 г брашно, 1/4 ч.л. бакпулвер, 1 ч.л. канела, 1/2 ч.л. звезден анасон, 1/2 ч.л. бял пипер, 1/2 ч.л. джинджифил, 1/4 ч.л. сол, 120 г кафява захар, 40 г студено масло, 4 с.л. прясно мляко.


В купа смесете и разбъркайте добре брашното заедно с бакпулвера, всички подправки и захарта. Върху него нарежете маслото на кубчета и стрийте всичко с пръсти докато получите фини трохи. Може да направите това и с кухненски робот. 
Към маслените трохи сипете млякото и омесете тесто. Непременно пригответе тестото от предния ден и го оставете в хладилника за да може кафявата захар да се стопи и ароматите да се споят. 
Нарежете тестото на филийки, а от тях оформете фитили. Нарежете фитилите на малки парченца и с длани направете топчета с големината на малък лешник. Подредете топчетата в тава, покрита с хартия за печене.

Загрейте фурната на 170градуса и изпечете бисквитките за около 8 - 10 минути. Ако желаете, след като изстинат ги потопете в различни видове шоколад. 



Уверявам Ви, тези дребосъци ще Ви завладеят!


Да ви е сладко!


Споделете с бутоните под публикацията нека повече хора се докоснат до интересните съчетания на аромати и вкусове!


PS След като опитах и оригинални, купени вече определено знам, че домашните са по-хубави.


четвъртък, 15 декември 2016 г.

Меденки с шоколад





Благодаря на Жанета за споделената рецепта http://ve-gea.blogspot.bg/2014/01/blog-post.html



Продукти: 
2 яйца, 
1 к ч захар = 90 гр, 
1 к ч мед= 140 гр, 
1 к ч зехтин = 60 гр, 
1 к ч олио= 60 гр, 
7 к ч брашно= 360 гр, 
10 гр. бакпулвер, 
1/2 ч л канела= 2,5 гр
от мен сложих и малко подправка за меденки.
Глазура: 
250 гр шоколад, 2 с л олио.

Приготвяне: 
Разбиваме яйцата със захарта на пухкав крем. Добавяме меда на тънка струйка, като продължаваме да разбиваме сместа. 
Прибавяме постепенно олиото и зехтина, разбиваме докато го поеме. 
Прибавяме канелата, а след това брашното, смесено заедно с бакпулвера, като бъркаме с лъжица докато се получи еднородна смес. 
Оставяме да почине 10 минути и включваме фурната да загрее на 170С с вентлатор.

Аз поствих сместа в пош и ги оформих много лено, станаха еднакви и много бързо. В тава с хартия на дъното и на разстояние една от друга.





Изпечените и охладени меденки можете да слепите с мармалад получава се много добре, защото не са толкова сухи. Съхранявайте в кутия.



Да Ви е сладко!



Ако сте харесали идеята споделете с бутоните под публикацията!

сряда, 14 декември 2016 г.

Какаови таханки


Много лесни и бързи, с приятен аромат на тахан и какао. За Коледните празници у нас се приготвят минимум 15 вида слдкотевици и глезотии. Тези ги пробвах за пръв път тази година и със сигурност ще си ги правя вече, ще останат в тефтера с любими.

Необходимите продукти: 70 гр масло, 1 ч ч кафява захар, 1 яйце, 1 бакпулвер, 2 с л какао, 2 с л сусамов тахан, 1 ванилия, 1 2/3 ч ч брашно, 40-50 мл вода.


Разбийте маслото със захарта на крем, добавете яйцето и отново разбийте. добавете какаото разтворено във водата и сусамовият тахан. Накрая добавете брашното на части пресято с бакпулвера и ванилията. Получава се меко тесто. Оставя се за 10 минути в хладилник. Оформят се топчета колкото големи черешки, всяко топче се топва в сусамено семе и се подреждат в тава с хартия на дъното. Пекат се на 180 градуса за около 12 минути. Може и с вентилатор.


*За шокохолиците, можете да направите и с шоколадов чипс вместо сусам.

Да Ви е сладко!

Ако са ви харесали тези сладки, споделете ги с бутоните под публикацията в любимата ви мрежа, нека си ги направят повече хора и им се насладят за Коледа!