понеделник, 28 ноември 2016 г.

Бисквитки с меласа и овесени ядки - един по-различен коледен подарък



Какво предпочитате кутия с готови бисквитки или буркан със съставки?!?



Обичам да правя подаръци, повече от колкото да ги получавам дори. Тази година си мисля да изненадам дамите около мен с нещо много забавно. Какво ще кажете за буркани пълни с ароматни съставки за различни сладки изкушения. 
Те ще получат също и рецепта и указания, по която ще си приготвят бисквитките сами и ще поканят аромата на Коледа в домовете си без изкусвени ароматизатори. Само да запретнат ръкави и след 30 минути ще имат най-вкусните сладки на трапезата. 


Представям ви една много сполучлива рецепта, която ме впечатли и цялата работа ми отне точно 35 минути. 

Необходимите продукти: 1 яйце, 110 гр масло, 50 мл меласа. 
Сухите съставки в буркана: 1 3/4 ч ч брашно, 1 ч л бакпулвер, 1/4 ч л сол, 1 ч л сода, 2 с л какао, 1 ч л канела, 1 ч ч фини овесени ядки, 100 гр захар, 100 гр кафява захар, шепа леко запечени нарязани бадеми.


Смесете вскички сухи съставки. Разтопете маслото с меласата в купа отстранете от котлона и след 5 минути добавете яйцето. Разбийте добре и добавете сухит съставки. получава се на пръв поглед мека и лепкава смес. Не се притеснявайте след като се охлади 5-10 минути се стяха и не лепи. Оформете топчета и ги подредете на разстояние едно от друго. Оставете в хладилник за 5 минути. Печете на 180 градуса за кратко като ги наблюдавате да не прегорят. Може би за около 8 минути, но зависи от фурната.


Оставете ги да се охладят преди да ги преместите върху решетка за да изстинат напълно.


Ако сте харесали идеята ми за подарък изненадайте близките си с тях, а ако пък сте нетърпеливи направо си ги направете и им се насладете. Споделете с бутоните под публоикацията ;)

Да Ви е сладко!


събота, 12 ноември 2016 г.

Сладкиш с компот от праскови




Стара рецепта в нов вариант. Смалко крем и какао в сместа, този сладкиш от нашето детство става неузнаваем. На мен ми допадна много побвайте и вие. 


Необходимите продукти: 1 компот от праскови, 50 гр масло, 5 яйца, 1 ч ч захар, 1 ч ч брашно, 1 ванилия, 10 гр бакпулвер, 2 с л какао.
За крема 100 гр маскарпоне, 3-4с л кондензирано мляко, 100 мл сметана.


Разбийте яйцата със захарта на крем. Добавете сухите съставки и внимателно разбъркайте. Разтопете маслото в тавичката и подредете прасковите. Изсипете внимателно сместа върху плода и печете на 180 градуса до суха клечка.
След като извадите от фурната сиропирайте със сока от компота. Оставете да се охлади напълно и намажете с крема. Поръсете с какао или Несткуик.


Да Ви е сладко! 

Ако сте си спомнили за сладкишите на баба Ви, направете си този и му се насладете. 
Споделете с бутоните под публикацията, за да зарадваме повече хора.



Какаови топчета



Започнахте ли и вие да се оглеждате за Коледни рецепти?


Едни много какаови топчета, които са подходящи за всякакъв празник и за Коледа.
Намерих идеята за тези сладки в блога на Мирена и и благодаря от сърце за споделената рецепта.


Необходимите продукти: 300 гp бpaшнo, 50 гр ĸaĸao ,150 гp зaxap, 1 яйцe, 50 мл пpяcнo мляĸo, 100 гp ĸpaвe мacлo, 1/2 cyпeнa лъжицa бaĸпyлвep,  1/2 чaeнa лъжичĸa coдa,  1 вaнилия нa пpax, щипĸa coл 

  За крема: 100 гp cиpeнe мacĸapпoнe, 3 cyпeни лъжици пpяcнo мляĸo, 50 гp „Hyтeлa“,1 вaнилия нa пpax.


 Cлoжeтe маслото в ĸyпa, дoбaвeтe зaxapтa и щипĸa coл и paзбийтe c миĸcep дo xoмoгeннa cмec. Πpибaвeтe яйцeтo, ĸaтo пpoдължaвaтe дa paзбивaтe. B дpyгa ĸyпa paзбъpĸaйтe бpaшнoтo c ĸaĸaoтo, бaĸпyлвepa, вaнилиятa и coдaтa. Πpeceйтe cyxaтa cмec въpxy мacлeнaтa, paзбийтe и дoбaвeтe мляĸoтo.Омесете тестото, на мен ми се получи доста сухо, но реших да не добавям нищо, за да видя дали ще се получат сладките. Πoĸpийтe ĸyпaтa cъc cвeжo фoлиo и ocтaвeтe в xлaдилниĸa зa 1 чac. 


Oт тecтoтo нaпpaвeтe eднaĸви пo гoлeминa тoпчeтa, нapeдeтe ги в тaвa въpxy xapтия зa пeчeнe. Πeчeтe ĸaĸaoвитe cлaдĸи в пpeдвapитeлнo зaгpятa фypнa нa 180 гpaдyca зa oĸoлo 10 –12 минyти. Щoм зaпoчнaт дa ce нaпyĸвaт e дoбpe дa ги извaдитe. Ocтaвeтe cлaдĸитe дa изcтинaт зa мaлĸo в тaвитe и пpибepeтe в зaтвopeни ĸyтии. 


Aĸo избepeтe втopия вapиaнт oxлaдeнитe cлaдĸи cлeпeтe cъc cлeднитe ĸpeмoвe.
Paзбийтe мacĸapпoнeтo c пpяcнoтo мляĸo и paздeлeтe нa двe. Kъм eднaтa пoлoвинa пpибaвeтe вaнилиятa и oтнoвo paзбийтe, a ĸъм дpyгaтa тeчния шoĸoлaд „Hyтeлa“. Haнaceтe ĸpeмoвeтe c пoмoщтa нa шпpиц и cлeпeтe cлaдĸитe пo двe. Щe пoлyчитe двa видa cлaдĸи – c бял и c тъмeн ĸpeм. Cъxpaнявaйтe ĸaĸaoвитe cлaдĸи c пълнeж в зaтвopeнa ĸyтия. Cлeд двa -тpи дни ca oщe пo – вĸycни !

С тези сладки започва тестовият период за Коледни изкушения :) заслужават си! 


Да Ви е сладко!


Ако са ви харесали и навас направете си ги и споделете с бутоните под публикацията!

понеделник, 7 ноември 2016 г.

Паста Индиана



Това се казва калсика, един много лесен десерт, който научих от най-готините учители в сладкарска работилница на Новотел Пловдив. Аз както винаги променям нещо в рецептата, но се надявам да ми се доверите и да пробвате тези сладкишчета, уникални са.


Необходимите продукти: 3 яйца, 150 гр захар, 200 гр брашно, 1 ванилия. 
За крема: 250 гр маскарпоне, 100 мл кондензирано мляко, 100 мл сметана, 4 с л Нутела. 
За украса : ганаш от шоколад и сметана 1:1.
Захарен сироп: 100 мл вода, 60 гр захар


Разбийте белтъците със захарта на сняг. Добавете жълтъците и разбийте за кратко. Добавете брашното с ванилията на части и разбърквайте с шпатула.
Поставете сместа в пош  с кръгъл накрайник, направете малки топчета колкото половин орех на разстояние едно от друго. Поръсете леко с брашно и печете на 180 градуса до леко златисто.
Извадете и оставете да се охладят. Сиропирайте долната страна на бисквитките, шприцовайте крем и поставете втората половинка. Украсете с малка розичка от ганаш или полейте с разтопен шоколад. 




Това е бързо лесно и много вкусно.

Да Ви е сладко!


Ако Ви е харесало моето предложение, направете си го и споделете с бутоните под публикацията.