сряда, 30 декември 2015 г.

Свинско ала Строганов с картофено пюре


Постъпките на шефовете Манчев и Шишков! Взех си книгата и реших да изпробвам някоя рецепта със свинско месо. Първата изпробвана беше друга получи се много вкусно нещо, но не успях да снимам и да споделя с вас. Сега вече е втори опит и снимах два три кадъра за поста. Признавам си не обичам да снимам много манджи, които не мога много да украся ама то е толкова вкусно, че  трябваше да споделя. Направих и допълнение чисто в мой стил, нямаше да съм аз ако всичко беше по рецепта.
Според мъжа ми  "Свинско ала Строганов" звучи доста помпозно и му прилича повече на нещо, което ще стои на секцията. Трябва да ви кажа, че доста добре си стои в стомаха. Готви се бързо и хич не е сложно. 



Необходимите продукти: 600 гр свинско месо за готвене, 250 гр гъби печурки, 200 мл сметана, 30 гр масло, черен пипер, сол, 2 с л доматено пюре, 100 мл  зеленчуков бульон, 4 с л зехтин.
За Пюрето : 10 големи картофа, 1 пъщарнак, масло, сметана, прясно мляко, сол черен пипер. 
Месото се реже на тънки лентички около 0,5 см и се овкусява със сол и черен пипер. Месото се слага в тигана на порции и се запържва до златисто. Изважда се месото и в същия тиган се слагат зеленчуците и се задушават с бульона докато омекнат. Добавя се доматеното пюре и маслото, разбърква се добре и се оставя да покъкри. Овкусява се със сол и черен пипер и се добавя сметаната. След няколко минути се добавя и месотои отново се оставя за десетина минути на тих огън. Накрая поръсете с магданоз.

Докато приготвяте месото сложете на друг котлон тенджера с вода да заври. Сварете картофите обелени и нарязани на четвъртинки и пащърнака. Аз използвах от този бульон за зеленчуците. След като се сварят отцедете и намачкайте добре с масло, 1 с л сметана и прясно мляко. Подправете на вкус със сол и черен пипер.
Сервирайте месото и гъбите върху канапе от пюрето и залейте със соса. Аз ще си направя повече сос следващият път. Поръсете с мащерка ако имате прясна още по-добре.


Да Ви е сладко! 

Ако Ви е харесала идеята за бърза вечеря направете си я и споделете с бутоните под публикацията.

Погрижихме се за коремчето, а сега може да се погрижите и за кожата си ----->
http://daylong.bg/

неделя, 27 декември 2015 г.

Свинско в тесто


Тази рецепта ми я похвали една колежка и реших да си я направя. Оригинала може да видите тук: http://www.bonapeti.bg/recepti/Svinsko-v-testo/


Необходимите продукти: 4 бр свинско бонфиле (около 1,2кг) аз да си призная не го направих с бон филе и резултата беше много добър, пък ако се направи с бон филе сигурно ще е още по-добре, 500 гр гъби, 4 с л горчица, 1 с л маслинова паста (това беше добавено от мен),  2 с л зехтин, черен пипер, 200 гр прошуто.
За тестото: 100 гр свинска мас, 250 гр брашно, 2 жълтъка, 50 мл студена вода, сол, 1 жълтък за намазване. Тази коричка се получава страхотна може и само нея да си хапне човек.
















Брашното за тестото се слага в купа, към него се добавят солта, свинската мас, водата и жълтъците и се замесва меко тесто. Покрива се с пластик и се оставя в хладилник за 15 минути.
Месото се обезципява. Тънките краища се изрязват, четирите филета трябва да са с еднаква дължина. Гъбите се обелват и шапките им се нарязват на четири, а пънчетата на две. Запържват се в зехтина без да се посоляват. Половината прошуто се подрежда върху пластик, върху него се слагат две филета, предварително подправени със сол и черен пипер и намазани с по 2 с. л. от горчицата. Увиват се. Така се приготвят и останалите две филета свинско.
Тестото се разточва върху набрашнен плот. Краищата се изрязват и се отделят, за да се използват за украса, а тестото се оформя на правоъгълник.Върху него се слага парче месо, отгоре гъби и накрая – другото месо.  С тестото се покрива месото, така че да му се придаде правилна форма. Страничните краища се изрязват. Жълтъка за намазване се смесва със малко вода. С него се намазва тестото, отгоре се подреждат лентичките, така че да се получи решетка. Те също се мажат с жълтък. Пече се в предварително сгорещена фурна на 190 градуса с вентилатор за около 50 минути. 


Да Ви е сладко! 


Ако и на вас ви е харесала идеята за месо в тесто направете си я и споделете с бутоните под публикацията.


петък, 25 декември 2015 г.

Коледни къп кейкчета



Коледа е времето, в което всички си задават въпроси, всички се надяват на едно ново начало. То е време, което аз предпочитам да прекарам със семейството си у дома.
 Да печем курабийки, да правим вкусотийки и цялата къща да ухае на Коледа.
Да се чува детски смях и да подскачат весели дечица радвайки се на подаръците под елхата. 
Тази Коледа ви предлагам тези нежни къп кейкчета и се надявам да си ги направите и да внесете яромата на Коледа в дома си.

Необходимите продукти: 1 ч печена тиква, 2 яйца, 70 мл прясно мляко, 1 ч ч захар, 1 ч л канела, 1/2 ч л подправки за меденки, 2 с л брашно от рожков, 1/2 ч ч олио, 1 ч ч брашно, 1 ч л бакпулвер, 1 ч ч настъргани орехи. 
За крема: 100 гр маскарпоне, 1 ч ч печена тиква, 60 мл сметана, 2 с л пудра захар, 1 ч л портокалова кора.
Ганаш за украса. 
Сложете тиквата с водата в каната на миксера и пасирайте, добавете захарта и яйцата. Разбийте добре и добавете олиото и подправките. Накрая добавете орехите и брашното с бакпулвера. Разпределете в хартийки за мъфини и печете на 180 градуса до суха клечка. След като се охладят ги украсете с крема и ганаш.

За крема Пасирайте тиквата с млечната сметана. Добавете маскарпонето смесено с пудрата захар и разбийте добре, добавете и портокаловата кора.


Да Ви е сладко!
Споделете с бутоните под публикацията, ако са ви харесали тези сладури.




петък, 18 декември 2015 г.

Сладки в буркан за подарък или за удобство


Много дълго исках да приготвя такива подаръци за някоя приятелка и тази година вече се приготвям на време. Харесах си няколко рецепти в нета и започвам с подготовката. Първата е тази : http://diyready.com/cookie-mix-jar-oatmeal-chocolate-chip-cookies/


Необходимите продукти: 3/4 ч ч бяла захар, 1 1/2 ч ч брашно, 1 1/2 ч л бакпулвер, 1/2 ч л сол, 3/4 ч ч кафява захар, 1 ч ч овесени ядки, 1 ч ч шоколадов чипс.
Ще ви трябват още 2 яйца, 3/4 ч ч масло, 1 ч л ванилов екстракт.




Загрейте фурната на 180 градуса. Разбийте яйцата с маслото и ваниловия екстракт. Изсипете буркана със сухите съставки и разбъркайте добре на ръка. Вземайте с лъжица от сместа и поставяйте в тава с хартия на дъното на разстояние поне 2-3 см. Печете за 12-15 минути.



Важно! Тъй като прочетох коментар под рецептата от сайта че е пълна бъркотия и не става редуцирах яйцата до 1 и маслото на 125 грама! Получиха се перфектни!
Да Ви е сладко!


Пригответе бурканите украсете ги по ваше желание и не забравяйте да приготвите и картичка с рецептата, останалите продукти, които трябва да се използват. Начин на приготвяне и всичко което искате да споделите с вашите приятели.






Ако Ви е харесала идеята за такива вкусни подаръци, направете ги и ги подарете. Споделете с бутоните под публикацията, за да стигнат до повече хора до Коледа.

Напукани какаови сладки - изкушения за Коледно настроение




Мирише ли ви вече на Коледа и на пресно изпечени сладкиши?



Страхотно предложение за вкусни какаови сладки си намерих тук. Такива напукани сладки не съм правила до сега и за мен е истинско предизвикателство дали ще се получат такива красивички и предизвикателни. Като ги гледах на снимки си мислех, че са хрупкави и ронливи а те се оказаха мекички и сочни, както е написала авторката в оригиналната рецепта. Изненадахаме много а сина ми ги оприличи на бисквитено кексче или на каексова бисквитка.  


Необходимите продукти: 1 ч ч какао, 1 1/2 ч ч бяла захар, 1/2 ч ч кафява захар мусковадо, 2 ч ч брашно, 2 ч л бакпулвер, 2 ч л екстракт ванилия или 1 шушулка, 1 щ сол, 4 яйца, 1/2 ч ч олио, за овалване 1 ч ч пудра захар.  



Пресейте бращното с бакпулвера и го оставете на страна. Смесете
 всички сухи съставки в миксера и добавете олиото.




Вече си имам този страхотен помощник и бъркането и печенето става по- лесно бързо и често у нас. Благодарение на промоциите в LIDL ще съм супер бърза мама. 



 След това продължете да разбивате, като добавяте яйцата едно по едно. 



Накрая добавете брашното и разбъркайте до гладка хомогенна текстура. Оставете сместа покрите с фолио в хладилник за 4 часа или 1 нощ.



Оформете топчета с големината на малък орех и ги оваляйте в пудрата. Аз ги направих по големички, но нищо другият път ще ги направя по-малки. Подредете ги в тава на  2-3 см разстояние едно от друго, порастват доста и ако нямат разстояние ще се слеят. 


 Печете ги на 180 градуса за 10-12 мин. Оставете ги в тавата за 2-4 минути и тогава ги извадете върху решетка.
*Много е важно да внимавате при печенето, тъй като ако ги препечете, сладките ще се втвърдят. След като изстинат, поради меката им консистенция, те се топят в устата. 


Да Ви е сладко!
Ако и на Вас са допаднали тези прекрасни сладки направете си ги и ги споделете с буроните под публикацията.


Още едно предложение, което смятам да си приготвя веднага щом си набавя нужните продукти.
http://www.kulinarno-joana.com/2015/12/kuchidati-sicilianski-koledni-sladki/


събота, 12 декември 2015 г.

Коледни меденки


Идва, идва Коледа, а Вие  приготвихте ли се? Направихте ли си меденки, щолен или нещо друго вкусно за похапване?  


Залепени с мармалад или украсени с Фондан винаги са супер!


Подходящи са за подарък и могат да се съхраняват доста дълго време! Само ги вижте:






Дааа,
на мен меденките са ми любими за Коледа, толкова аромат се носи в кухнята, че всички идват и питат, кога ще са готови да си хапнат. 
Направете си повече, иначе рискувате да не останат до Коледа. Аз поне ще направя няколко дози, защото докато пека още първите се изяждат. Като ги слепя с мармалад изчезват още и накрая нищо не остава. 


Необходимите продукти: 3 яйца, 1 чаена чаша захар, 2 супени лъжици мед, 1 ч л канела, 1 ч л сода бикарбонат, 1 ч л подправки за меденки, 1/2 чаша олио, около 3 чаши и половина брашно.
За слепване използвам специалният си мармалад, който приготвям всяка есен за меденките по Коледа! Тази година добавих и тиква в мармалада и резултата е страхотен, Вие може да използвате вашият любим мармалад.




Разбиват се яйцата
 със захарта, прибавя се медът, олиото, канелата, карамфилът

(експериментално добавих и 3 с л брашно от рожков). Содата се разбърква с част

от брашното и добавят постепенно към останалите съставки, докато стане

средно твърдо тесто. Омесва се и се оставя за няколко часа в хладилник. Разточва се кора с дебелина около 1/2

см. Нарязва се с формички. Нареждат се в тава с 
хартия за печене  на разстояние. Пекат се за кратко в
предварително затоплена на 190-200 градуса фурна. Отгоре трябва да са меки, затова трябва да се внимава да не станат кафяви.


Да Ви е сладко и ароматно!
Ако си Ви харесали меденките споделете ги сбутоните под публикацията!



Ако са Ви харесали споделете ги с бутоните под публикацията!



И си поканете приятел на чай с меденки!