неделя, 22 ноември 2015 г.

Тиквеник с домашни кори и още нещо




Тиквеника си е тиквеник! А домашния тиквеник си е баш тиквеник, като му сложим и още нещо става вече неустоимо изкушение.
 Получих като подарък няколко тикви и реших да си направя вкусни неща с тях. Сетих се колко хубаво ми беше когато бях малка и ходихме на село всяка събота и неделя. Моята мила баба точеше често и ни посрещаше в топлата малка стая с най-вкусния тиквеник на света. Сигурно всеки ще каже това за неговата баба, но моята беше стрхотна жена и кулинарка. Още от петгодишна ме научи да точа и меся. 



Необходимите продукти: 1 тиква, 2 ч ч орехи, 2 ч ч захар, 1/2ч ч грис, 2 ябълки, 1 ч л канела. 
За корите: 400 мл вода, 1 щ сол, ~ 800 гр брашно, 1 к л суха мая(това е тайната за едни много нежни кори). Маята не се оставя да втасва тя просто помага на корите да не стоят жилави и сухи, като се припекат.



Замесва се еластично тесто хубаво и гладко. Разделя се на топки, колкото средна ябълка и се покриват с кърпа. Взема се една по една и се разточва на тънка кора, колкото по-тънка толкова по-добре. Навива се на точилката.  Постила се кърпа и върху нея се развива кората. Поръсва се с олио, тиква смесена с настъргана ябълка, 3 л орехи смесени с канелата, 5 с л захар, 2 с л грис и с помощта на кърпата се навивана руло. Поставя се внимателно в тава намазана с олио. Така се процедира с всички кори. Тиквеника се намазва с олио или масло и се поръсва с пудра захар. Пече се на 180 градуса за около 40 минути или докато се зачерви и отдолната страна. изважда се от фурната и се покрива с кърпа. След като изстине се реже на парчета и се поднася с чаша чай или домашно мляко.


Да Ви е сладко! 



Ако и на вас ви липсва домашните вкусотии на баба Ви, направете си го и споделете с бутоните под публикацията!

 

събота, 7 ноември 2015 г.

Есенна приказка




Така реших да си кръстя новото сладко творение. След като се бях отдала на работата си и нямах време за сладкиши почти три седмици сега се завръщам с пълна сила и удовлетворение.



Необходимите продукти: 2 яйца, 1 ч ч захар, 3 с л мед, 1 ч л сода, 1 ч л канела, 80 гр масло, 500 гр брашно.
В тенджера се разбиват яйцата и захарта, добавят се и другите продукти без брашното. Бърка се и се загрява докато започне да променя леко цвета. Свалете от котлона и добавете брашното. Бъркайте с бъркалка и като стане много гъсто омесете на ръка. Внимавайте да не се опарите, ако е още горещо. 
Разделете на 8 топки и разточете върху хартия за печене. Корите трябва да са с дебелина около 2-3 мм. Печете на 200 градуса до златисто, внимавайте че са тънки и лесно изгарят. За да ми е по лесно и бързо точа върху две хартийки които непрекъснато сменям във фурната. Оставям ги една върху друга за да се охладят.
За тази торта ви са необходими 3-4 блатчета.

За крема: 800 мл прясно мляко, 1/2 ч ч брашно, 8 с л захар, 1 бял шоколад , 1 ч ч пюре от печена тиква, 1 желатин , 60 гр масло, 1 шушулка ванилия. 

Сварете крема както се вари нишесте. Добавете маслото, накиснатият предварително желатин и шоколада нарязан на парченца. Разбъркайте добре и добавете тиквеното пюре и семенцата от ванилената шушулка. Не изхвърляйте шушулката тя ви трябва за ябълките. 


Орехи за гарнитура. Карамелени ябълки: 3 ябълки, 1 ч ч захар, шушулката 

ванилията.

За ганаша: 100 гр шоколад, 80 гр млечна сметана.



Сглобете тортата като поставите блат във форма за торта с подвижен борд, предварително облечена с фолио. Залейте с 1/3 от крема, поръсете с орехи и карамелизирани ябълки. Отгоре отново блат,, крем, орехи и ябълки....
Завършете тортата с крем. Оставете в хладилник за една нощ и украсете по желание с ганаш.



Да Ви е сладко!

Ако Ви е харесала моята импровизация моля споделете ис бутоните под публикацията.