неделя, 18 октомври 2015 г.

Ябълков меренге сладкиш - Apple Meringue Cake Recipe



Няма как след тиквената инвазия в блога ми трябва да обърна внимание и на ябълките. Харесала съм си тази рецепта от доста време и сега като съм тръгнала да правя черновите дето чакат, стигнах и до нея.



Необходимите продукти:   4 жълтъка, 150 гр захар, 250 гр брашно 113 гр масло, 1 ч л лимонова кора, 1/4 ч л сол, 60 гр заквасена сметана, ванилия, .

За плънката: 5 ябълки, 1 /2 ч л канела, сока на 1/2 лимон, 4 с л брашно. Обелете ябълките и ги нарежете на лентички. Полейте ги с лимонов сок и размесете с брашното и канелата.

За меренга: 4 белтъка, 3/4 ч ч захар.




Разбийте маслото със захарта на крем. Добавете жълтъците един по един и разбивайте след всеки. Добавете сметаната и разбъркайте отново. Добавете сухите съставки предварително пресяти. Изсипете в тортена форма с подвижен борд и разпределете ябълките отгоре. Печете на 180 градуса 30 минути. През това време разбийте белтъците със захарта до твърди връхчета. Добавете меренга и печете още 20 минути.


Да Ви е сладко! 
Ако Ви е харесало новото ми предложение споделете го с бутоните под публикацията.



  Нещо интересно  http://taste.md/1LjbDag  

събота, 17 октомври 2015 г.

Печени понички


От много време ме чака тази рецептичка в черновите и ето тази сутрин дойде и нейният ред. Оригинала можете да видите тук:


Необходимите продукти: 1 яйце, 225 мл прясно мляко (може и с кисело), 1 щ сол, 100 гр масло, 80 гр захар, 7 гр суха мая, 1 ч л портокалова кора, 450 гр брашно препоръката на авторката е да се използва бяло брашно с ниско пепелно съдържание 350, аз използвах тип 450 и отново се получи много добре. 
За поръсване: 1/2 ч ч захар фина, 1/3 ч л канела, малко масло за намазване. 

Омесете тестото в хлебопекарна или на ръка. Оставете го да втаса и разточете на кора с дебелина 8 мм. Признавам си аз ги разточих повечко, но следващият път ще ги оставя по-дебелички.  



 Изрежете понички с помощта на рингове или чаша и подредете в тавичка с хартия на дъното. Отново оставете да се навдигнат и тогава са готови за печене. 


Печете ги на 180 градуса за около 12 минути. Извадете ги от фурната и оставете за 2 минути да се охладят намажете с масло и поръсете с канелена захар. 


Да Ви е сладко!
Ако Ви е харесала моята закуска тази сутрин споделете я с бутоните под публикацията.



Хапвайте ги топлички така са най-вкусни!



http://www.lauraadamache.ro/2008/08/gogosi-italiene-ciambelle.html -  Още един вариант за понички по италиански.

сряда, 14 октомври 2015 г.

Френска селска торта с тиквен крем и боровинки





Есента е толкова красива и ни предлага такава гама от вкусове, че не мога да смогна да си направя от всичко, което ми се прииска.


Необходимите продукти: 2 яйца, 1 ч ч захар, 3 с л мед, 1 ч л сода, 1 ч л канела, 80 гр масло, ~500 гр брашно трябва да се получи тесто, което може да се точи.

За крема: 500 мл заквасена сметана, 400 гр маскарпоне, 1/2 ч.ч. пудра захар, кората от един лимон, 2 ванилии, 2 1/2 ч ч пюре от тиква, 1 1/2 пак желатин .

За гарниране: боровинки и парченца ръчел

За украса : 1 ч ч ганаш, 100 гр бадеми.


В тенджера се разбиват яйцата и захарта, добавят се и другите продукти без брашното. Бърка се и се загрява докато започне да променя леко цвета. Свалете от котлона и добавете брашното. Бъркайте с бъркалка и като стане много гъсто омесете на ръка. Внимавайте да не се опарите, ако е още горещо. 
Разделете на 8 топки и разточете върху хартия за печене. Корите трябва да са с дебелина около 3 мм. Печете на 200 градуса до златисто, внимавайте че са тънки и лесно изгарят. За да ми е по лесно и бързо точа върху две хартийки които непрекъснато сменям във фурната. Оставям ги една върху друга за да се охладят.

За крема смесете маскарпонето с пудрата захар и лимоновата кора. Добавете заквасената сметана и накрая тиквеното пюре. Сложете желатина в чашка и добавете 60-70 мл студена вода, след като набъбне го разтопете на водна баня. Разтопеният желатин прибавете последен. Крема е готов можете да сглобявате.
Блат-крем-боровинки-блат-крем-парченца рачел, и тн докато ви се иска. Моята торта е с 6 блата. Украсете по желание.


Може да направите тортата и с този крем. 

Да Ви е сладко!

Ако сте харесали есенната ми идея споделете я с бутоните под публикацията.

четвъртък, 8 октомври 2015 г.

Шоколадова торта с тиквен крем


Една любима торта с есенен привкус. Изчезна за нула време от хладилника щом махнах табелката не пипай.


Рецептата за оригинала можете да видите тук: http://samozagladni.blogspot.bg/2015/07/moist-chocolate-cake.html


Необходимите продукти: 2 ч ч брашно, 2 ч ч захар, 3/4 ч ч какао, 2 ч л сода, 1 ч л бакпулвер, 1 щ сол, 1 ч ч мляко, 1/2 ч ч олио, 1 ванилия, 2 яйца,1 ч ч горещо кафе.
За крема: 1/3 ч ч захар, 1/4 ч ч брашно, 1 ч ч прясно мляко, 1 щ сол, 1 яйце, 1 ванилия, 1 1/2 ч ч печена пасирана тиква, 30 гр масло,1 желатин, 100 мл сметана, 2 с л карамел.
За ганаша: 200 мл сметана, 240 гр шоколад.
Допълнително боровинки и парченца рачел


Смесете всички сухи съставки в купа. Разбийте яйцата с млякото и олиото смесете ги със сухите съставки и най-накрая добавете горещото кафе. Печете в тортена форма с подвижен борд до суха клечка. Оставете да се охлади напълно
и разрежете на два блата. Отстранете шапката ако се е подул неравномерно. 


Накиснете желатина в малко студена вода.
 За да направите крема смесете сухите съставки и добавете към тях малко от млякото и яйцето. разбийте добре, Останалото мляко сложете на котлона да заври. Изсипете горещото мляко в яйчената смес и бъркайте за да се хомогенизира. Върнете крема в тенджерата и варете на средна степен при непрекъснато бъркане до сгъстяване. Горещият крем подправете с маслото, карамела и тиквата. Сложете желатина в горещият крем и той ще се разтопи от топлината. Оставете да се охлади напълно покрит с фолио. Разбийте сметаната и я смесете с охладеният крем.


За да сглобите сложете единия блат в поднос и с помощта на ринг сглобете тортата. Поставете единият блат и леко поръсете със сироп от рачел.  Намажете с крема първият блат поръсете с боровинки. Отгоре сложете втората половина от блата и измажете с крем, оставете в хладилник да стегне. Освободете тортата от ринга и леко измажете отстрани, Украсете по ваше желание с ганаш и парченца рачел.


Да Ви е сладко! 
Ако Ви е харесала новата премяна на тази торта споделете я с бутоните под публикацията.


понеделник, 5 октомври 2015 г.

Най-добрата карамелена торта


Е това не ми се беше случвало - от бързане да занеса тортата за една приятелка забравих да я снимам. Сега ще чакам снимка от нея, ако и те я хапнат преди да я снимат ще има втори тур то се е видяло. Харесах си рецепта за блатовете от тук:
останалото си измислих сама.



Необходимите продукти: 3 яйца, 1 1/2 ч ч захар, 1/2 ч ч масло, 2 1/2 ч ч брашно, 1/2 ч ч олио, 2 с л ванилов екстракт, 1/2 ч л сода, 1 щ сол, 2 ч л бакпулвер,1 1/4 ч ч  прясно мляко.
За крема: 100 гр захар, 250 мл прясно мляко, 1/2пак  желатин, 50 гр масло, 2 ванилии, 1/4 ч ч брашно, 1 яйце, 1/2 ч ч нутела, 100 мл сметана, 100 гр шоколад.

Карамелизирайте захарта и сипете млякото с тенджерата да се разтопи карамела. От млякото, брашното и яйцето се сварява крем. До като е топъл се добавя маслото и накиснатия желатин, разделя се на половина и към едната половина се добавя Нутелата. Оставя се да се охлади. Към другата половина вече охладена се добавя разбит студен ганаш, който предварително се приготвя.

За хрупкавия топинг: 1 ч ч безсолни печени фъстъци, 100 захар, 30гр масло, 1/3ч ч овесени ядки. Разтопете захарта и сложете в нея маслото, след като се разтопи сложете и фъстъците и овесените ядки. Изсипете върху силиконова подложка да изстине напълно. Натрожете на ситно в блендер. 

За сиропа: 1 ч ч прясно мляко (180-200мл), 1/2 ч ч захар, 4 с л бейлис.
За сиропа също се карамелизира захарта и се изсипва млякото в нея да се разтопи. След това се добавя и Бейлиса.
Карамел за намазване 1/2 ч ч + 1/2 ч ч бита сметана.
печени фъстъци за украса.

От продуктите за блата се приготвя един блат с диаметър 25-27 см. Започнете с разбиването на маслото със захарта. Добавете олиото и яйцата едно по едно. След това на части добавете сухите съставки като редувате с прясното мляко. Печете на 180 градуса до суха клечка, оставете да се охлади напълно и разрежете на две половини. Поставете единият блат в чиния с ринг около него. Сиропирайте с карамеленото мляко с Бейлис. Сложете малко карамел смесен със бита сметана и залейте с шоколадовата половина от крема. Отгоре поставете вторият блат и отново сиропирайте с млякото, залейте с карамел смесен с бита сметана. Оставете да се стегне в хладилник. Отстранете ринга. Измажете тортата отстрани с втората половина от крема и шприцовайте големи рози по борда. В средата поръсете карамелизираните фъстъци.


Да Ви е сладко!


Още идеи:
http://www.easydessert.org/white-velvet-cake/


http://spicysouthernkitchen.com/southern-caramel-cake/


http://pickyin.blogspot.com/2011/08/best-birthday-cake.html


http://www.rockrecipes.com/the-best-yellow-cake-recipe-homemade-from-scratch/


http://www.rockrecipes.com/the-best-vanilla-cake/


http://letthebakingbeginblog.com/2014/04/marinas-birds-milk-cake/#_a5y_p=1619740


http://www.foodandwine.com/recipes/marble-cake-with-chocolate-frosting