сряда, 30 септември 2015 г.

Ябълкова торта с маскарпоне


Бърза торта с малко съставки за всякакви поводи. Можете да се развихрите относно плодовете и да я направите с каквито плодове имате. 


Аз си купих ябълки в по-голямо количество и реших да направя ябълково сладко с ванилия. Това е нещо уникално като аромат и вкус. Без много обяснения ако решите да си направите такова просто сложете шушулка ванилия в сладкото и ще разберете за какво Ви говоря.


Можете да използвате такова сладко веднага в сладкиши или да си го затворите в бурканчета. Във вторият случай трябва да добавите малко лимонена киселина.


А сега за тортата! Когато, нямам много време за мотане в кухнята правя изпитани рецепти за да съм сигурна че ще стане. Така е и с този лесен блат който съм използвала вече доста в тортите си.


Необходимите продукти: 4 яйца, 100 гр захар, 120 гр брашно, 1 ч л бакпулвер, 40 мл вода, 30-40 мл олио, 1 ванилия, 1/2 ч л лимонена кора.


За сиропиране сок от ябълковото сладко с ванилия. Когато го правя за директна консумация както в случая не го правя много гъсто.
За крема:250 гр маскарпоне, 200 мл течна сметана, 2 - 3 с л пудра захар, лимонова кора.
Допълнително за гарниране: замразени или пресни малини, кокосови стърготини, бял шоколад и сушени червени боровинки. 


Яйцата се разбиват със захарта и се добавят ванилията и лимоновата кора. След това на части се прибавя брашното с бакпулвера и водата. Изсипете сместа в тавичка или форма за торта с подвижен борд. Печете в загрята фурна на 180 градуса. Печете до златисто или до суха клечка. 


След като се охлади напълно разделете на две за да получите два еднакви блата. Поставете в чиния и сиропирайте. Подредете един ред ябълки и намажете един пласт крем. Поръсете с малини и сложете вторият блат. Отново сиропирайте и намажете с крем. 
О, щях да забравя крема е най-лесен от всичко. Разбъркайте с шпатула маскарпонето със захарта и добавете малко лимонова кора. Разбийте сметаната и я добавете внимателно към маскарпонето. Разбъркайте и крема е готов. 


Оставете са де охлади и стегне в хладилник поне за два часа. Украсете по желание с кокосови стърготини, плодове или бял шоколад. Аз сложих всичко за разкош.


Да Ви е сладко!
Ако Ви е харесала лесната и вкусна торта споделете я и си я направете!


понеделник, 28 септември 2015 г.

Кекс с ябълки , орехи и канела




След една страхотна среща с кулинарни блогъри от цялата страна, как да не ти се прииска да твориш. Видях същата страст и любов към кулинарията в очите на тези хора каквато аз самата изпитвам. Чух  за техните мисли и преживявания около готвенето и блогърстването, които са толкова близки до моите, да не кажа почти същите. Например бележка "Не пипай, не е снимано!"  или реплика на домашните " Наснима ли го вече" , " Може ли вече да си хапна", "Свърши ли фотосесията". 
Голямо приключение си е това, който не вярва може да се пробва, близките му или ще са супер доволни или ще започнат да използват същите фрази, като тези по горе.  Но в крайна сметка ще си хапнат и ще искат да се повтори, потрети и тн. така че ще ви простят, че сте ги накарали да почакат.



Необходимите продукти: 4 яйца, 400 гр захар, 1 ч л канела, 1 ч ч орехи, 3 ябълки, 10 гр бакпулвер, 1 ванилова захар, 2 1/2 ч ч брашно, 150 мл прясно мляко, 1 ч л лимонова кора, 100 мл олио. 


За гарнитура: 200 мл прясно мляко, 1 яйце, 70 гр захар, 1/4 ч ч брашно, 1 ванилия, 1/2 ч л лимонова кора, 1 желатин, 30-40 гр масло, 50 гр бял шоколад, 100 мл млечна сметана, няколко листа портокалова мента, 1 с л мед.


За да направите крема смесете яйцето със захарта и брашното. Сложете млякото в малка тенджерка да се загрее. При непрекъснато бъркане изсипете яйчената смес при млякото. Върнете на котлона и бъркайте докато се сгъсти. Добавете лимоновата кора и ванилията. След като крема е сварен добавете маслото и белият шоколад, бъркайте докато се разтопят. Накиснете желатина в студена вода и го добавете в топлият крем. След като изстине напълно разбийте сметаната на гъст крем и я смесете с крема. 


Разбийте яйцата със захарта и ваниловата захар. Добавете олиото и след това брашното с бакпулвера и млякото на части, като ги редувате. Накрая добавете орехите, лимоновата кора, канелата и ябълките. Изсипете в кексова форма с дупка в средата. Намажете я с масло и поръсете с брашно. Печете на 180 градуса до суха клечка. След като изстине кекса поднесете парчетата с крема и портокалова мента. 


Между другото в момента има промоция на ябълки в Метро.


Да Ви е сладко!



Ако Ви е харесало моето предложение споделете с бутоните под публикацията.




"Бейби" салата с малинов оцет и кедрови ядки




Ще Ви трябват зеленчуци, като тези, колкото по мънички толкова по-добре. Моите са подарък от Метро и Блоговодител, за което им благодаря. Шепа кедрови ядки и малко по-специален оцет. Ето и идея как да си го направите.


Необходимите продукти за дресинга: малинов оцет, зехтин, сол. Сложете продуктите в детско бурканче и разклатете добре, дресинга ви е готов за секунди. Семпло но много вкусно, свежо и здравословно. 


Нарежете зеленчуците както Ви харесва. Патладжанчето на филийки за да запечете за минутка на тиган накрая сложете и шепа кедрови ядки да ги запечете за секунди. Броколито романеско начупете на розички и за 1 минута сложете във вряща вода, а след това в ледена. Царевичката оставих 2 минути във врящата вода и след това отново в ледена. 


Да ви е сладко!


Ако Ви е харесало моето предложение споделете го с бутоните под публикацията.
Благодаря Ви!


В мрачното време и снимки с телефон не стават, но се надявам да се насладите на салата в чиния пред вас.


петък, 25 септември 2015 г.

Нашето участие в сватбата на Вера и Ангел




Малко снимки от една приказна сватба, за която имах възможността да поработя и да приготвя сладкиши.


До колкото знам по масите не са останали никакви сладки в края на вечерта.


Мисля, че това е ясно доказателство за вкуса.





























Да са живи и здрави младоженците и много щастие им пожелавам.


 И последно малко работни снимки.