неделя, 28 юни 2015 г.

Луди кексчета



Реших да си направя този луд кекс като малки мъфини, ще изглежда още по-лудо според мен. 

Необходимите продукти: 3 яйца, 1 ч ч захар, 3/4 ч ч кафе, 1/4 ч ч кафеен ликьор, 3 с л какао, 1 ванилия, 1/2 к л сол, 1 1/2 ч ч брашно, 5 с л олио.



За глазурата: 100 гр черен шоколад, 100 мл сметана.
Разтопете шоколада на водна баня и разбъркайте добре, добавете сметаната на части и разбъркайте до гладкост. Оставете в хладилник да се стегне малко. Сложете в пош със звездовиден накрайник и украсете охладените кексчета.


Смесете брашното и останалите сухи съставки и ги пресейте. Разбийте яйцата със захарта и добавете олиото след това. Прибавяйте на части сухите съставки като ги редувате с кафето и ликьора. Разпределете във формички за мъфини. Печете на 180 градуса до суха клечка. Охладете и гарнирайте с шоколадова глазура. 


Да Ви е сладко! 


Ако са ви харесали лудите ми кексчета споделете ги с бутоните под публикацията. Благодаря Ви!
  

Кекс с меласа и лавандулова глазура - 2



Много време мина докато си купя меласа ама като си я намерих веднага си сътворих едно вкусно кексче. То у нас кекса е като хляба, щом има кекс и кисело мляко няма гладни всички обичат да си хапват.
 Побързайте и вие, че сега точно има лавандула, съберете си една китка ще ви стигне за много глазури.


Необходимите продукти: 5 яйца, 200 гр бяла захар, 1/2 ч ч кафява захар Мусковадо, 1/2 ч ч меласа, 100 мл олио, 300 мл прясно мляко, 1 ванилия, 2 с л какао, 2 ч ч брашно, 10 гр бакпулвер, 1 ч л портокалова кора, 1 с л кокос.

За глазурата: 60 мл прясно мляко, 100 гр захар, 1 с л мед, 100 гр пудра захар, 1 ч л лавандулови цветчета, лилава боя.


Общо взето като всеки кекс разбърквате яйцата и захарта на крем. Пресявате брашното с останалите сухи съставки.  Добавяте олиото и меласата. След това редувате прясното мляко и пресетите сухи съставки. Изсипвате в кексова форма и печете на 180 градуса до суха клечка.


Да Ви е сладко!


Ако сте харесали номер две на кекса с меласа споделете го с бутоните под публикацията. 





четвъртък, 25 юни 2015 г.

Невероятен кейк - Marble Butter Sponge Cake, Tang Mian Method


Интересна техника, която не съм прилагала за кекс до сега, не съм срещала и по блоговете, които съм посещавала. Рецептата намерих тук: http://kitchentigress.blogspot.sg/2014/10/marble-butter-sponge-cake-tang-mian.html  


Необходимите продукти: 60 гр масло, 45 гр брашно, 30 гр студено прясно мляко, 20 гр белтък, 1 ч л ванилов екстракт, 45 гр жълтък, 1/16 ч л крем тартар, 105 гр белтъци, 50 гр захар.




Сложете маслото да се разтопи в една малка тенджерка, добавете брашното и направете парено тесто. Прехвърлете в купа и добавете прясното мляко. Прибавете ванилата и 20 гр беелтък след това и 20 гр жълтък. Разбийте белтъците на сняг със захарта и щ сол. Прибавете ги към тестото и разбъркайте внимателно. в малка част от тестото сложете какао и разбъркайте. Сипете част от тестото в тавичка с диаметър 18 см постлана с хартия.
Аз направих малка грешка и го сложих в тавичка с 20-21 см диаметър и стана по нисък, но това не му попречи на вкуса.
 Сипвайте от височина 30 см така се редуцират балончетата в сместа. Накапете от какаовата смес и с клечка разнесете да се образуват тънки шарки. Отново сипете от бялата смес и нашарете. Така докато свършат смесите. Печете на 160 градуса за 20 минути и след това на  180 градуса за 10-12 минути по средата на фурната. 
Отгоре може да намажете с малко ганаш..... мммммм вкусотия!



Ако сте харесали рецептата споделете с бутоните под публикацията, благодаря ви предварително!


Ingredients: 60 g unsalted butter, 45 g cake flour, 30 g cold full-fat milk, 20 g egg white, 1 tsp vanilla extract, 1/16 tsp salt, 45 g egg yolks, 105 g egg whites, 1/16 tsp cream of tartar, and 50 g castor sugar

 https://www.youtube.com/watch?v=CRArVXT9NJE



Ето и още прекрасни кейкове, които чакат някой да си ги хареса и да си ги направи:










сряда, 24 юни 2015 г.

Кекс с тиквички, рожково брашно и мусковадо.




Изненадайте всички с този вкусен кекс, дори и вас самите.  

Необходимите продукти: 3 яйца, 1 ч ч захар Мусковадо, 1/2 ч ч бяла захар, 1 ванилия, 1 ч ч прясно мляко, 1/2 ч ч фъстъчено олио, 2 с л фъстъчено масло, 2 с л сусамов тахан, 1 с л Нуела, 1 малка тиквичка, 2 1/2 ч л бакпулвер, 2 ч ч брашно, 4 с л брашно от рожков, 1 с л какао, 1 ч л портокалово сладко.  
Ако обичате пикантния вкус на джиндифила може да добавите малко.



Настържете тиквичката на ренде и я оставете настрана да се отцеди. 
Разбийте яйцата със захарта на крем, добавете олиото, маслото, тахана и шоколада. Пресейте всички сухи съставки и ги добавете на части, като редувате с прясното мляко. Накрая добавете и портокаловото сладко накълцано на много ситно и изстисканата тиквичка. Изсипете в кексова форма и печете на 180 градуса до суха клечка. 
Намажете с разтопен шоколад леко разреден със сметана и поръсете с кокос запечен до златно.


Да Ви е сладко!

събота, 20 юни 2015 г.

Хрупкав пай с ябълки и пияни фурми



Раз, два, три и сладкиш си направи, така става с домашните помощници.

Необходимите продукти: 1 яйце, 100 гр захар, 200 гр масло, 300 гр брашно, 1 ванилия, 1 шепа бадеми.
За плънката: 1-2 ябълки, 1 и 1/2 ч ч фурми без костилки, 50 мл ром, 1 шепа бадеми.

Сложете бадемите и захарта в блендер и блендирайте. Добавете брашното и маслото и отново смесете. Добавете яйцето и последно разбийте за секунди. Изсипете в найлонов плик и притиснете да се слепят трохите. Оставете в хладилник за 20 минути. Разточете и покрийте дъното и борда на тавичката с тесто. разпределете ябълката на резени и фурмите. Поръсете с трохи от останалото тесто, една лъжица захар и бадеми. Печете на 180 градуса до златисто. 
Лесен, ароматен и много вкусен! Ако Ви е харесала идеята за бърз лесен сладкиш направете го и споделете! 

Да Ви е сладко!

петък, 19 юни 2015 г.

Тортичка минутка


Като нямам много време, бързо правя тора Минутка. Тази беше сътворена за нула време за една рожденичка, да ни е жива и здрава!

Необходимите продукти: 5 яйца, 150 гр захар, 120 гр брашно, 2 с л какао, 1 ванилия. 
За крема: 150 гр маскарпоне, 150 гр сметана, 3 с л тиквено пюре, 2/3 ч ч Нутела.

За леко сиропиране 1/2 ч ч сок от компот от праскова върши идеална работа.


Разбивате яйцата със захарта на крем. пресявате брашното и какаото. Добавяте ванилията и брашното и изсипвате в тава с хартия на дъното. Пече се на 180 градуса до суха клечка без да се препича. Навива се веднага за да хване форма. След като се охлади развийте и нарежете на 3 или 4 дълги еднакви ленти. Леко намажете със сок от компот. Едната намажете с Нутела а другата с крем. 
Тук има рецепта на Йоли сглобена по този начин: http://yoli-www.blogspot.com/2008/09/blog-post_9539.html
Навийте кръгче от намазаното с Нутела  и отрежете до  там. Около него навийте от намазаното с крем. Около него отново с Нутела, може да снаждате и така докато ви свърши платката.
Стегнете в ринг и намажете отгоре с крем. Оставете да стегне в хладилник след това махнете ринга и измажете и страните с крем. Залейте с разтопен шоколад и украсете по желание. 

Ние отиваме на рожден ден и това малко бижу е част от подаръка ни.


Ако ви е харесала идеята споделете с бутоните под публикацията.
Да Ви е сладко!

вторник, 16 юни 2015 г.

Шарено руло


Хайде пак сме на италианска рецепта за руло. Пак си правя и моя версия естествено.


Необходимите продукти: 5 яйца, 150 гр захар, 120 гр брашно, 1 ванилия, 20 гр какао.

За крема : 3 с л тиквено пюре, 50 мл млечна сметана, 150 гр маскарпоне, 3 с л подсладено кондензирано мляко, 3 с л Нутела.
За намазване: 3 с л сок от портокалово сладко, 60 мл вода, 3 гр желатин,




Разбийте яйцата със захарта на крем. Добавете брашното и ванилията пресяти предварително. Сипете половината от сместа в пош, а вдругата добавете какаото и разбъркайте добре. Изсипете и нея в пош и шприцовайте на ленти върху хартия намазана с малко олио. С клечка направете шарки върху тестото, както е показано на клипчето. Печете на 180 градуса за 10-12 минути. Извадете и оставете да се охлади Покрийте с фолио или кърпа. След няколко минути навийте заедно с хартията да се оформи и оставете да се охлади напълно. Сложете на дългата страна на платката нутелата  и след това тя ще остане в средата. Останалата част от платката покрийте с крем и завийте рулото. Охладете поне за час и поднесете, може да намажете повърхността на рулото с портокалово желе за блясък.



Рулото с моя крем е супер! Ако Ви се е харесало рулцето споделете с бутоните под публикацията. Благодаря Ви предварително!
Да Ви е сладко!  

Не се издържа покрай това изкушение.


За три секунди изчезва парчето..... :)


четвъртък, 11 юни 2015 г.

Парфе, парфе, парфе!


Колко обичате студено парфе? Аз съм много щастлива от резултата с тези малки парфенца направени за проба. Това е летния сладкиш с много фина текстура и свеж вкус. Лятото сме на домашни сладоледи, гранита и парфе. 



За основите на парфетата: 4 яйца, 60 гр брашно, 10 гр мед, 80 гр захар, 1 с л кокосово масло, 2 с л кокосови стърготини.


Яйцата се разбиват със захарта на крем, добавят се меда и брашното на части и се бърка с шпатула, накрая се добавя кокосовото масло и стърготините. Разпределете сместа в 3 формички за торта с диаметър 16-18 см с хартия на дъното. печете на 170 гр за 10-12 минути или до суха клечка. След това сложете всяко блатче във форма с хартия по борда и изсипете сместа за парфето. 


Ягодово парфе с рикота: 250 гр рикота, 200 мл заквасена сметана, 120 пудра захар, 10 гр желатин, 1 купичка ягоди. Всички продукти без желатина се пасират. Добавя се разтопения на водна баня желатин и се разбърква. 



Портокалово парфе с тиква: 1 купичка пюре от тиква, 250 мл заквасена сметана, 3 с л  портокалово сладко от корички, 2 с л ванилова пудра захар, 1 желатин.  Всички продукти без желатина се пасират. Добавя се разтопения на водна баня желатин и се разбърква. 







И третия вид с черешиииии....



Кокосово парфе с череши и мента: 1 купичка череши, 3-4 листа прясна мента, 250 заквасена сметана, 100 гр маскарпоне, 1 ч л лимонва кора, 120 гр пудра захар, 1 желатин, 1 с л кокосови стърготини.  Всички продукти без желатина и кокосовиите стърготини се пасират. Добавя се разтопения на водна баня желатин и се разбърква. 



Поръсете с препечен кокос и бадеми и украсете с череши.



Ако са ви харесали моите парфета, моля споделете с бутоните под публикацията.




Да Ви е сладко!