вторник, 28 април 2015 г.

Торта с халва


Е няма как начесах си пръстчетата да я направя тази торта избрах я за рожденият ми ден. Вкус супер! Изядена за нула време! Препоръчвам я на всички, които искат различен и уникален вкус.
http://lussisworldofartcraft.blogspot.com/2015/04/halva-cake-recipe.html



Иска ми се да имам по-хубава снимачна полщадка, но уви се задоволявам с една лампа над работният ми плот. За това моля да ме извините но вечерните снимки не ми се получават добре.



За какаовия блат: 5 яйца, 3/4ч ч захар, 3/4 ч.ч.брашно,1/3 ч.ч. какао, 1/2 ч.л. бакпулвер, 
За сусамовия блат:4 белтъка, 1/2 ч.ч. захар, 1/2 с.л. царевично нишесте, 1/2 с.л. брашно, 1/2 ч.л. бакпулвер, 150 г сусам

За крема:4 жълтъка, 500 мл прясно мляко (аз използвах 50/ 50 сметана и мляко),3 с.л. брашно, 2 с.л. царевично нишесте, 1/2 ч.ч. захар, 1/2 ч.ч. масло, 200 г халва (тахан)


Започваме с приготвянето на шоколадовия блат. Разделяме белтъците от жълтъците и разбиваме белтъците със захарта на сняг.
Прибавяме един по един жълтъците, като продължаваме да бъркаме с миксера.Пресяваме брашното с бакпулвера и какаото. Добавяме на части и бъркаме с шпатула. Всичко трябва да става внимателно, за да не загубим от въздушността на белтъците. Прехвърляме в дълбока тавичка, с диаметър около 23-24 см. Предварително поставих на дъното кръг от хартия за печене, а стените на съда намаслих добре. Печем блата в предварително загрята фурна на 160 градуса за около половин час. Готовия блат оставяме да се охлади в отворената фурна, но на вратичката, за да не го "стресирам'" веднага на студено и да предотвратя възможността да спадне. След това извадаме от формата да се доохлади върху решетка.



Докато блатът се пече, можете да направите целувчено-сусамовия блат. Разбийте белтъците със захарта на твърд сняг. Прибавете постепенно брашното, нишестето, бакпулвера и сусама, смесени предвалително. 
Прехвърляме в същата тавичка, отново застлана с хартия за печене и печем на 180 градуса около 20 минути.
Най лесния начин за крем е на Йоли затова го направих така. Смесвам всички сухи съставки направо в тенджерата. Добавям млякото и разбърквам добре. После добавям и жълтъка и разбивам, слагам на котлона и бъркам докато се сгъсти. После добавям маслото и бъркам докато се стопи. Вместо халва сложих 100 бял шоколади 3 с л сусамов тахан.
Сглобяване на тортата: Първо разрязваме шоколадовия блат на две, слагаме едната част на дъното на тортена форма с подвижен борд. Разпределяме отгоре  половината от крема. Слагаме целувчения блат и втората част от крема и завършваме отново с шоколадов блат.

Украсата е по желание всеки може да украси по свой вкус. 

Аз направих още малко допълнителен крем с тахан и лешникова паста и измазах тортата отвън. Отстрани панирах с печени филирани бадеми а отгоре с карамел и сусам. 


Да Ви е сладко! 


Ако Ви е харесала рецептата споделете я с бутоните в която мрежа ви се иска!


петък, 24 април 2015 г.

Лимонови Pop cakes



Тези малки сладури първо те привличат гледаш ги гледаш ги и не ти се иска да ги разваляш като ги ядеш. После като хапнеш едно, не се усещаш как си оставил само хартийките в подноса.


Необходимите продукти: 150 гр масло, 3 яйца , 150 гр брашно, 150 гр захар, 1 ванилия, 1 ч л бакпулвер, 1 сока и кората лимон. 

За глазурата: 100 гр шоколад, 3 с л олио, 100 гр бял шоколад за украса и поръска, може да използвате кокос, ядки сушени плодове и каквото ви дойде на ум.


Разбийте маслото с ванилията и яйцата на крем. Добавете брашното с бакпулвера и накрая лимоновия сок и кората. Изпечете ги във форма за поп кейк и залейте с шоколадова глазура. След като глазурата се стегне украсете по ваш вкус.


Да Ви е сладко!


Ако Ви е харесала рецептата споделете я с бутоните в която мрежа ви се иска!

четвъртък, 23 април 2015 г.

Ябълкови тарталетки



Медени крехки основи с вкусен ябълков пълнеж с аромат на кокос и хрупкави бадеми.

Необходимите продукти: 2 яйца, 2 с л мед, 2 к ч захар, 1 ванилия, 10 гр бакпулвер, 2 с л кисело мляко, 2 к ч олио, брашно за меко тесто.

За плънката: 2 големи настъргани  ябълки, 1 бурканче светъл мармалад(ябълки или друг), 1/2 ч ч бадеми, 2/3 ч ч кокос. 


Замесете тестото и оставете за 5 минути. Тестото става лесно за обработка. На плот с брашно разточете тънка кора около 3 мм. Изрежете кръгчета и ги поставете във форма за мъфини и сложете по 1 лъжичка от плънката. Поръсете всяка тарталетка със захар. Изпечете на 170 градуса до златисто. По желание поръсете с пудра захар.
Ако искате да станат мекички ги затворете в кутия, ако ги искате хрупкави ги оставете открити.


Да Ви е сладко!

Ако Ви е харесала рецептата споделете я с бутоните в която мрежа ви се иска!

вторник, 21 април 2015 г.

Кекс с фъстъчено масло и кокос



Една вечер у дома без десерт и вече се забелязва липсата. Затова набързо спретнах този кекс. Направете си го защото иначе ще изпуснете да се насладите на неустоимо удоволствие.



Идеята за този кекс дойде от тук SAMOA BUNDT CAKE  и реших да си направя съвсем мънички промени, но се получи страхотен вкус. 


Необходимите продукти: 2 яйца, 1 ч ч кафява захар мусковадо, 1/2 ч ч фъстъчено олио, 2 с л фъстъчено масло, 3/4 ч ч брашно, 3/4 ч л бакпулвер, 1/2 ч л сода, 1 щ сол, 1/2 ч ч прясно мляко.

За втората смес: 1 яйце, 1 ч ч захар, 1/4 ч ч какао, 1 ч ч брашно, 1 ванилия, 1/4 ч ч фъстъчено олио, 3/4 ч ч прясно мляко, 1/2 ч л сода, 3/4 ч л бакпулвер, 1 щ сол.

За глазура:  100 бял шоколад и препечен кокос и филирани бадеми.


Разбийте яйцата със захарта на крем и добавете олиото и фъстъченото масло. Смесете брашното с ванилията, бакпулвера и содата. Добавете на части млякото като редувате с брашното. 

По същия начин направете и втората смес. Във форма намазана с масло и поръсена с брашно изсипете част от какаовата смес и върху нея част от фъстъчената. Така докато свършат двете смеси.
Печете на 170 градуса до суха клечка.


Разтопения бял шоколад намажете върху кекса и поръсете с препечен кокос и бадеми.



Да Ви е сладко!


А днес щях да съм на диета .... друг път!


Ако Ви е харесала рецептата споделете я с бутоните в която мрежа ви се иска!


четвъртък, 16 април 2015 г.

Морковена торта със зелени смокини



Морковена торта почти като на Луси, ама и аз си сложих туй-онуй. 


Вече имам торта украсена с морковчета и тази я направих с цветенца.


Мммммм носи се такъв аромат на канела, зелени смокини препечен кокос и бадеми, че не исе издържа ....нападам я!





Необходими продукти: 4 ч ч рендосани моркови, 1 ч ч счукани орехи,1 ч ч зелени смокини от сладко нарязани на ситно колкото стафидки, 1 1/4 ч.ч. олио, 2 ч ч захар, 4 бр яйца, 2 ч ч брашно, 2 ч л канела, 2 ч л  бакпулвер, 1 ч л сода, 1/3 ч ч сок от смокиновото сладко.


За крема: 250 гр маскарпоне, 400 гр заквасена сметана, 1/2 ч.ч. пудра захар, 150 мл сладка сметана за разбиване, био лимонова кора.

Почистените моркови настържете на ренде или в кухненски робот. Пригответе продуктите и формичките за печене с хартия на дъното. Разбийте захарта с олиото и, добавете яйцата и сухите съставки на части. Разделете сместа в двете тавички и печете във фурна на 170 градуса до суха клечка.


Да Ви е сладко!



 Ако Ви е харесала рецептата споделете я с бутоните в която мрежа Ви се иска!

понеделник, 13 април 2015 г.

Кифлички с шоколад



Харесах си една рецепта за козуначено тесто защо пък да не си врътна и едни кифлички.
Козуначени кифлички с шоколад, много пухкави, сладки и ароматни.


Необходимите продукти: 200 мл заквасена сметана, 4 яйца, 180 гр захар, 60 мл олио, 40 гр масло, 1 ванилия, 1 есенция ром, 1/2 есенция лимон, 750 гр брашно, 1 с л натурален подсладител. 
За плънката: шоколад на капки или течен шоколад Нутела, бадеми за поръсване. 


Сложете маята във заквасената сметана с 1 с л захар и 3 с л брашно да се събуди. След това замесете тестото с всички останали продукти без олиото. Него го прибавете накрая на части. Оставете тестото да поседи 30 минути и го разделете на топки по 100 гр за една кифла. Оформете кифличките и подредете в тавичка с хартия на дъното. Оставете да удвоят обема си и намажете с яйце, Поръсете с захар и бадеми и изпечете във загрята на 170 градуса фурна.


Да Ви е сладко!



 Ако Ви е харесала рецептата споделете я с бутоните в която мрежа Ви се иска!

събота, 11 април 2015 г.

Чатал татлъсъ / Çatal Tatlısı

Много лесен десерт за нула време. 
http://lussisworldofartcraft.blogspot.com/2015/03/blog-post.html

Необходими продукти за тестото: 1 яйце, 1/3 ч.ч. кисело мляко, 1/3 ч.ч. олио, 1 пак. бакпулвер (10 г), 1 ванилия, щипка сол, брашно колкото поеме (поне 2 ч.ч. + още малко за доомесване), млени орехи* по желание
ч.ч. = 200 мл
За захарния сироп: 3 ч.ч. вода, 2 ч.ч. захар, ванилия и/ или малко лимонов сок

Направете захарния сироп, за да може да изстине и да залеете с него още горещите мелчета. Сложете захарта, ванилията и водата да заврат. След това намалете и оставете сока да поври още няколко минути. Накрая прибавете и няколко капки пресен лимонов сок. Оставете сиропа да изстива.
В купа смесете всички съставки и замесете тестото. 
Разточете тестото на тънка кора, нарежете на ленти. Сложете орехи в единия край и навийте така че да останат в средата.Подредете в тава с хартия и печете до зачервяване в предварително загрята на 170 градуса фурна.
Още горещи, заливаме мелчетата с изстиналия сироп и оставяме хубаво да се напоят.


Да Ви е сладко!  Ако Ви е харесала рецептата споделете я с бутоните в която мрежа Ви се иска!


Великденски зайчета от козуначено тесто


Не може да се нагледа и нарадва човек на такива вкусни зайчета.


Необходимите продукти: 3 яйца + 1 белтък, 200 гр заквасена сметана, 150 гр захар, 60 гр. масло + 40 мл олио, малка щипка сол, 25 гр прясна мая, кората на една мандарина (портокал) + 2 с л портокалов сок, 1 капсула есенция ванилия, 1 капсула есенция лимон или настъргана кора от един лимон, 750 гр брашно София мел за козунаци.

Събудете маята в сметаната и една лъжичка захар, добавете и 2-3 лъжички брашно. След 15 минути замесете тестото с останалите продукти като за последно оставете олиото и маслото. Когато сте омесили тестото започнете постепенно да добавяте маслото и след това олиото. Те ще направят тестото по-жилаво в началото а после по-меко.
Оставете да се отпусне тестото и леко да се навдигне. Разделете го на части колкото искате и оформете големи или малки козуначета зайчета.

 За очички сложете малки парченца от стафиди а за устни част от червена боровинка. За коремчето изберете плод по ваш вкус, може да е кайсия или ябълка, круша или друг плод.
Подредете в тавичка и оставете да се надуят по желание може да ги намажете с яйце или жълтък, ако не ги наръсете със пудра захар след изпичане.  Сложете в згрята фурна на 180 градуса и печете до златисто.  

Да Ви е сладко!
 Ако Ви е харесала рецептата споделете я с бутоните в която мрежа Ви се иска!


сряда, 8 април 2015 г.

Великденски кошнички


  
Рецептата  е тази оформлението е малко по-различно, но резултата винаги е вкусно изкушение! Тези са малко по-големи и са по-удобни за такава украса.


Значи след като се изпека и изстинат се украсяват с разтопен бял шоколади цветни бонбончета с фъстък. Те ще са вашите яйца, а пиленцата и пеперудките са от същото тесто просто изрежете и изпечете бисквитки. 


По желание може да се украсят и самите бисквитки с бял шоколад.


Весел Великден и да Ви е сладко!


Ако Ви е харесала рецептата споделете я с бутоните в която мрежа ви се иска!

вторник, 7 април 2015 г.

Шоколадова лава - Йоли


Ах тази лава от кога и се каня! 


Необходимите продукти:
200 гр шоколад, 200 гр масло, 140 гр захар, 4 яйца, 40 гр брашно, 2 ванилии, масло за намазване, брашно за поръсване
Начин на приготвяне:
Начупете шоколада на мънички парченца, след което го разтопете на водна баня заедно с маслото и захарта. Разбийте яйцата на ръка. Сложете в тях шоколадовата смес.
 Изсипете всичко в 8 намазани форми с масло и поръсени с брашно. Сложете ги за 1 час минимум във фризер и след това печете около 12 минути на загрята фурна 220 градуса.
Можете да сервирате горещо или студено, с бишкоти или сладолед аз я комбинирах с плодове за свежест.




Да Ви е сладко! 
Ето и друга рецепта за подобно изкушение:
http://www.prekrasna.bg/mnogo-lesna-recepta-za-shokoladovo-sufle/