сряда, 31 декември 2014 г.

Шоколадoв чийзкейк



Само като го видях и ми се прияде! Как да го подмина запазих си линк към рецептата, който отлежава доста време, но си струваше да се наканя да го направя. Това ще е  гвоздеят на вечерта и то не на коя да е вечер, а на новогодишната, така че в разрез снимки по-късно.


За основата: 200 г шоколадови бисквити - 1 1/2 пакет, 75 г разтопено масло.
За крема: 680 г крема сирене, използвах повече - 800 гр, 4 пакета Fitness,200 г кристална захар, 3 яйца, на стайна температура, 380 г натурален шоколад / може и една част от количеството да бъде млечен, 200 г пълномаслена заквасена сметана, 1 ч.л. ванилов екстракт.
За заливката: 200 г течна сметана - готварска, 200 г натурален шоколад.


За приготвянето на чийзкейка използвах 26 см тавичка с откопчаващо се дъно и незалепваща повърхност (моята е със стъклено дъно и силиконов борд).
 За да направите основата, натрошете на трохи бисквитите с блендер или ги натрошете на ситно с чук за пържоли, като ги сложите в найлонов плик. Сипете ги в купа, разтопете маслото, залейте и разбъркайте с лъжица, докато стане лепкава бисквитена смес. Покрийте дъното на тавичката със сместа, притиснете с помощта на лъжица. Приберете в хладилника за 20 минути, докато направите пълнежа.


На водна баня в купа, сложете шоколада като го натрошите на парчета, за да се разтопи. Бъркайте и след като се разтопи, оставете настрани. В купа сложете крема сиренето. С помощта на миксер разбийте сиренето на пухкав крем, сложете и 200 гр захар. Разбъркайте добре. Сипете бавно разтопеният шоколад и бийте на ниска степен. След като се хомогенезира, добавяйте едно по едно яйцата. Разбърквайте след всяко едно от тях добре. Добавете ванилията. Добавете заквасената сметана и разбъркайте. Сместа е готова, извадете тавичката от хладилника и изсипете сместа вътре.


Включете фурната на 180 С, сложете тавичката на средно ниво във фурната и печете 50-55 минути. Чийзкейкът е готов, когато центъра му е още леко течен при разклащане. Извадете и оставете да се охлади на стайна температура около 1 час. След това приберете в хладилника и охладете поне 4-6 часа, но най-добре за 1 нощ.


За да направите глазурата загрейте на котлона сметаната и сложете натрошения на парчета шоколад. Изчакайте да се разтопи добре и свалете от огъня. Залейте чийзкейка и оставете останалата част от глазурата да се охлади, поставете я в пош с малък шприц и декорирайте крайчетата. Измитете и подсушени плодове ги наредете по повърхността за украса по ваш вкус. Аз използвах и малко замръзени, но така малко се разтичат. Намажете ги добре с желатин разтопен и смесен с някакво светло сладко.
Накрай поръсих с кокосови стърготини за снежен ефект, нали е зима все пак. 



Хайде още малко украса и зеленко!



Да Ви е сладко!



PS След като бяхме похапнали добре, този чийз кейк ми дойде доста шоколадов, май предпочитам по-лека версия. Ще пробвам с млечен шоколад или класически без шоклоад. 

понеделник, 29 декември 2014 г.

Коледни мини пайчета и най-специалния ми подарък



Страхотни малки вкусотийки се оказаха тези малки пайчета с маслено тесто, ябълки и орехи. Има още много сладки приготвени за Коледа, нека Ви разкажа и за тези.


Необходимите продукти: 125 гр меко краве масло, 100 гр пудра захар, 1 яйце, 1 ванилия, 250 гр брашно.

За плънката: 2 ябълки, 1 ч ч мармалад, 1 ч ч орехи, 5 с л кокосови стърготини.


Омесете тестото и оставете в хладилник. Разточете на кора с дебелина около половин сантиметър. Сложете на всяка формичка хартия на дъното и тесто, така че да покрие и стените. Във всяка формичка посипете орехи и ябълки, а отгоре 1 с л мармалад. Украсете с тесто.
Печете на 180 градуса до порозовяване на горните пластове тесто и ръбчетата.
Извадете от фурната и след 5 минути махнете от формичките.



 След като се охладят ги поръсете леко с пудра захар.




Да Ви е сладко, на нас ни бяха много сладки, особено в компанията на сутрешното кафе в тези чашки, които направиха денят прекрасен! 
Благодаря на бог, че ме е дарил с такива съкровища, като Полина и Трендафил.


PS. Извинете ме за снимките, но са направени рано сутринта на 25 декември по тъмно (сърце юнашко не трае) и не са особено качествени.

Масленки с ванилов вкус



Рецептата видях от фейсбук , благодаря на Ралица Маринова.


Необходимите продукти: 250 гр меко краве масло, 200 гр пудра захар, 2 яйца, 1 ванилия, 500 гр брашно.


Замесва се тесто и се оставя два часа в хладилник.  Тестото се разточва на кора с дебелина около 3 мм и се изрязват различни формички.
Пекат се върху хартия на 160 градуса за около 10-12 мин.
Може да слепите сладките с конфитюр от ягоди или да поръсите с пудра захар. 
Аз мисля да ги разкрася с шоколад.


Да Ви е сладко!


четвъртък, 25 декември 2014 г.

Тиквеник аламинут



След работа и много набързо как се прави тиквеник? Ами с помощници! Моят помощник е пасатор 6в1 на Russell Hobs.
Тиквата беше настъргана за три минути орехите натрошени за една и то какво остана сглобяването.


Необходимите продукти: 1/2 тиква цигулка или друга месеста, 2 пакета фини кори, 1 ч ч захар, 1 ч ч орехи, по една-две супени лъжици грис за всяко руло, 1 ч л канела, олио за намазване.

Сложете захарта орехите и канелата в блендера и за една минута няма и толкова са надробени и смесени с канелата и захарта.
Намажете кора с олио и отгоре втора кора, пак намажете и трета кора, наръсете с грис, захар с орехи и тиква. Навийте на руло и подредете така всички кори. Намажете отгоре с малко олио и поръсете с захар може и пудра. Печете на 180 градуса за около 40 минути. Като се изпече я завийте с кърпа. Ако обичате сочен тиквеник може да го полеете леко със сок от компот от праскови докато е горещ.

Да Ви е сладко! Весела Коледа!



Ако Ви е харесала рецептата споделете я с бутоните в която мрежа ви се иска!

Ароматна мини баклава





Коледа без баклава и меденки не става. Тази година реших да е такава навита и мъничка.


Необходимите продукти: 500 гр кори за баница, 250 гр масло, 2 ч ч орехи, 1/2 ч ч захар, 1 ч л канела, 1 ч л лимонова кора.
За сиропа: 700 мл вода 700 гр захар, 1 ч л лимонова кора.  


Стопете маслото. Сложете орехите в блендера заедно с канелата захарта и лимоновата кора, за 5-10 секунди са готови, накълцани и смесени.
Намажете кората с масло сложете в тесния край малко от орехите и навийте. Подредете всички кори в тава и намажете с масло и отгоре. Печете на 180 градуса до златисто. Извадете и оставете да се охлади напълно. 
Сварете сиропа и залейте изстиналата баклава. След това нарежете на парченца за една хапка.


Весела Коледа и да ви е сладко!



Ако Ви е харесала рецептата споделете я с бутоните в която мрежа ви се иска!

вторник, 23 декември 2014 г.

Масленки с локум и без



За Коледа трябва да направим още някоя сладка.



Необходимите продукти: 1 яйце, 150 гр пудра захар, 200 гр мас, 500 гр брашно, ванилия, и кутия локум.


Омесва се ронливо тесто, от което се късат топчета и се слага по 1/4 локум във всяко. Оформят се и се подреждат в тава с хартия. Пекат се на 180 градуса докато започнат да порозовяват. Изваждат се и като се охладят се поръсват с пудра захар. 


Да Ви е сладко!









понеделник, 22 декември 2014 г.

Бутер торта


Това се появи изневиделица като идея от едни бутер кремки. Всички искат с повече крем. И от дума на дума на мен ми дойде на ум да го направя на торта та да има много крем.


Необходимите продукти : 400 гр бутер тесто Бела, 1 л прясно мляко, 8 с л брашно, 2 жълтъка, 3 с л кокосови стърготини, 1 ч л лимонова кора, 80 гр масло, 8 с л захар, ванилия, 150 мл сладкарска сметана. Пудра за поръсване.


Нарежете тестото на квадратчета и го изпечете до златисто кафяво. Може да си направите няколко формички за горния ред като украса.


Размийте брашното и захарта в малко вода добавете ванилията, жълтъците и кокосовите стърготини.
Сварете млякото и добавете брашняната смес, бъркайте докато се сгъсти. Отместете от котлона и сложете маслото, бъркайте докато се разтопи. Оставете да се хлади и добавете разбитата сметана. Разбъркайте и сглобете тортата. Наредете един ред бутерки и леко ги притиснете, залейте с крем и наредете втори ред бутерки, отново залейте с крем и украсете с формичките. Поръсете с пудра захар. Оставете в хладилник за няколко часа.


Това е торта бутерка, бърза лесна и вкусна.


Да Ви е сладко!


Ако Ви е харесала рецептата споделете я с бутоните в която мрежа ви се иска!


вторник, 16 декември 2014 г.

Медена торта с ванилов крем и боровинково сладко



Само за гладни реши да си спретне сладък купон. Част от купона беше и тази торта. Измислена набързо покрай меденките, които правихме.


Необходимите продукти: 1 яйце, 100 гр захар, 1/2 ч л сода, 2 с л мед, 1 ванилия, 1 к л канела, 40 гр масло, около 2 ч ч брашно. Трябва да се получи меко тесто, оставете го да се охлади после ще го разточите по-лесно.

За крема: 500 мл прясно мляко, 2 жълтъци, 3 с л захар, 200 мл сметана сладкарска, 50 гр бял шоколад, 50 гр масло, 1 ванилия,4 с л с връх брашно. 


Сметана за украса може и да не е оцветена.
Сварете млякото иго отстранете от котлона.
Смесете жълтъците със захарта и ванилията. Добавете малко мляко и брашното. Бъркайте докато се получи хомогенна смес. Сипете я при останалото мляко. 
Сварете крема като го бъркате непрекъснато и го отстранете от котлона. Добавете маслото и шоколада и бъркайте докато се разтопят. Оставете да се охлади покрит с фолио. Смесете със сметаната и разбъркайте на ръка с шпатула.


Разбийте яйцето със захарта на котлона, добавете меда и канелата. Сложете маслото и содата. Отстранете от котлона и охладете на стайна температура. Добавете брашното и омесете тестото. Не слагайте допълнително много брашно. Разделете на четири или пет топки и всяка разточете на тънка кора върху хартия за печене. Изрежете с ринг за да получите хубав кръг с големината на вашия райф. Надупчете с вилица. Печете на 180 градуса за кратко докато порозовеят. 

Сглобявате, като слагате една платка в чиния с райф добавяте крем и заглаждате. Слагате втората платка и малко крем, върху крема слагате сладкото. Моите платки са три, последната платка и крем отгоре. Платките може да ви са три четири или пет според големината на ринга, който използвате.

Да Ви е сладко!



Ако Ви е харесала рецептата споделете я с бутоните в която мрежа ви се иска!

понеделник, 15 декември 2014 г.

Петифури с глазура



Харесват ли Ви моите петифури! 


Почакайте само да ги опитате!


Харесах си една рецепта от пради и реших, че ще и предам малко коледно настроение. Прибавих това онова и ето резултата.


Необходимите продукти: 4 големи яйца, 135 гр захар, 85 гр брашно, 1 ванилия, 150 гр масло, 300 гр бадемов марципан, щипка сол.
За намазване: aз използвах сладко от горски плодове, но за да не се усещат семчици го пасирах и добавих 50 грама крема сирене за мекота на вкуса. Още 1/2 лъжичка канела и коледния дух вече е в сладкиша.


За глазурата и украсата:150 гр бял шоколад, 2 с л олио, шушчица боя за шоколад, кокосови стърготини, захарни топченца.


Отново да ви покажа колко е лесно и бързо с някоя и друга машинка. За приготвянето на тези петифури използвах пасатора на Russell Hobbs за да раздробя бадемовата паста със захарта и маслото. Точно за 1 минута резултата беше съвършен.


Добавих и едно яйце и за миксера не остана работа почти. Прехвърлих всичко в миксера и добавих едно по едно останалите яйца. За 2 минути бъркане и е готово. Сложете брашното и бъркайте на ръка с шпатула.



    Изсипете в тавичка с хартия на дъното и печете до леко златисто. Платката трябва да е мекичка и сочна, не препичайте.



Като се охлади я нарежете на три правоъгълни парчета и гинамажете с приготвения мармалад. Сглобете и оставете в хладилник да се стегне. Нарежете на парчета по желание и залейте с глазурата.
Украсете по ваше желание.

Ако Ви е харесала рецептата споделете я с бутоните в която мрежа ви се иска!



Сега копирам и оригиналната рецепта от този блог, за да е по-лесно на всички мои читатели: http://joyofbaking.com/cakes/PetitFoursRecipe.html

Almond Cake:

2/3 pound (300 grams) almond paste
2/3 cup (135 grams) granulated white sugar
2/3 cup (150 grams) unsalted butter, at room temperature (cut into pieces)
1/2 teaspoon pure vanilla extract
3/4 cup (about 4 large eggs) (190 grams without shell), at room temperature
2/3 cup (85 grams) all purpose flour
1/4 teaspoon (1 gram) salt
Filling:
1/4 cup (60 ml) apricot preservies, heated and strained
1/4 cup (60 ml) seedless raspberry preserves, heated
White Chocolate Glaze:
8 ounces (230 grams) white chocolate, coarsely chopped
6 tablespoons (80 grams) unsalted butter, cut into small pieces
1 tablespoon (13 grams) vegetable shortening
Royal Icing: (optional)
1 large egg white (30 grams), at room temperature
1 teaspoon freshly squeezed lemon juice
1 1/2 cups (180 grams) confectioners sugar (powdered or icing sugar), sifted

AlmondCake:Preheat your oven to 375 degrees F (190 degrees C). Butter a 17 1/2 x 12 1/2 x 1 inch (44 x 32 x 2.5 cm) baking pan and line the bottom of the pan with parchment paper. 
Place the almond paste in your electric mixer, fitted with the paddle attachment, (or use a hand mixer) and beat until smooth. Add the sugar and beat until thoroughly combined. Gradually add the butter and continue to beat until light and fluffy (2-3 minutes). Beat in the vanilla extract. Scrape down the sides of your bowl as needed. Add the eggs, one at a time, beating until well combined. Finally, beat in the flour and salt.
Evenly spreadthe batter into your pan and bakefor about 15-18minutesor until lightly browned, springy to the touch, and a toothpick inserted into the center of the cake comes out clean. Remove from oven and place on a wire rack to cool for about 5-10 minutes. Run a knife or spatula along the sides of the pan and then gently slide the cake, along with the parchment paper, onto a wire rack to finish cooling.
Next, trim the edges of the cake with a sharp knife and divide the cake into three equal pieces. Take one layer and flip it onto a baking sheet that has been lined with parchment or wax paper. Peel off the parchment paper and spread the apricot preserves evenly over the top of the cake. Take a second layer of cake and turn it upside down on top of the apricot preserves. Peel off the parchment paper and spread the raspberry preserves evenly on the top of the cake. Then take the last layer of cake and turn it upside down on top of the raspberry preserves. Cover the whole cake with plastic wrap and then place a heavy plate or baking pan on top of the cake. This is done to compact the cake layers. Place in the refrigerator to chill until firm (2-3 hours or even overnight).
Once the cake is firm, remove from refrigerator, and using a 1 1/2 inch (4 cm) round cookie cutter, cut into shapes (you can also cut the cake into squares, rectangles, or diamonds). Place the mini cakes on a baking sheet, cover, and place in the refrigerator while you make the White Chocolate Glaze.
White Chocolate Glaze:Put the white chocolate, butter, and shortening in a stainless steel bowl. Place over a saucepan of barely simmering water and heat until smooth. (Watch carefully as white chocolate can easily over heat.) Remove from heat.
Place your small cakes on a wire rack that has been placed over a baking sheet. Using a small ladle pour the chocolate glaze over the cakes, making sure that the glaze completely covers each cake. If your glaze gets too thick, place it back over the heat to thin it out. Any glaze that drips onto the baking sheet can be strained and then it may have to be reheated. Place the frosted cakes into the refrigerator for about 15 minutes so the glaze can harden and become firm.
Royal Icing: Place the egg whites and lemon juice in a large bowl and whisk until frothy. Add the sifted powdered sugar and mix until smooth. If needed, add a few drops of water until you get the correct piping consistency. At this point you can add food coloring to the royal icing. Place the royal icing in a pastry bag fitted wth a small plain tip and decorate the tops of the cakes.
Store the Petit Fours in a covered container in the refrigerator for about 7-10 days. They can also be frozen for about a month. (If freezing, do not decorate with the royal icing.) To defrost, place in the refrigerator for several hours or overnight.
Makes about 24 - 1 1/2 inch (4 cm) Petit Fours.





И отново с участието на Russell Hobbs