понеделник, 28 април 2014 г.

Пикантно пилешко с Мексикански микс



Лесна вечеря с малка подготовка от предния ден. Купете си  готов зеленчуков микс, но ако искате може да го приготвите сами. 

Необходимите продукти: 2 бр бяло пилешко месо, къри, чили, черен пипер, червен пипер, лимонов сок, чесън, зехтин, мед.
За оризовия микс: 1 ч ч ориз, 3 ч ч Мексикански зеленчуков  микс, олио, чили, хималайска сол, 3 ч ч вода.


 Смесете лимоновия сок, меда и зехтина, смачкайте скилидката чесън и разбъркайте.Смесете сухите съставки и добавете течните. Натрийте добре месото нарязано на тънки лентички. Оставете да престои няколко часа. Може да стои една нощ в хладилник покрито с фолио. Запържете в олио за кратко да се капсулова и добавете ориза. Разбъркайте добре и добавете и зеленчуковия микс, добавете и подправките. Когато всичко остане на олио без вода, се добавят 3 ч ч вода и се оставя на слаб огън да се свари ориза.


Да ви е сладко!

Домашна торта "Ванилия"




Торта която ще Ви  върне в детството! Всички са опитвали такава домашна торта с аромат на ванилия,  пухкави сиропирани блатове и вкусен крем с масло. Благодаря на Веси за рецептата.


Необходимите продукти: 5 яйца, 2 ч ч захар, 1ч ч кисело мляко, 1/2 ч ч олио, 3 ч ч брашно, 1 пак. амонячна сода, 1-2 пак. ванилена захар д-р Йоткер, 2 ч л какао.
За крема: 1 л прясно мляко, 6 с л захар, 6 с л брашно, 3 яйца, 250 гр краве масло, 1-2 с л пудра захар, 1 шушулка ванилия.

За сиропиране: 2 ч ч подсладена газирана напитка

Шоколад за поръсване 130-150 грама.


  Фурната се загрява на 180 градуса С.
   Яйцата и захарта се разбиват до побеляване. Добавят се киселото мляко и олиото, а след тях пресятото брашно и амонячната сода. Накрая - есенцията. Тестото се разбърква с лъжица. Разделя се на три равни части за по-точно го насипете в три еднакви купички. Блатовете се пекат в застлана с хартия тава с диаметър 28-30 см. В моя случай използвах алуминиеви формички с по-малък диаметър около 20-22 см диаметър. Следващият път като реша да правя висока торта, ще направя 5 блатчета, за да станат по-тънки. В последната купичка тесто се добавя разбъркано с малко гореща вода какао.



   За крема: Яйцата, брашното и малко от млякото се разбъркват. Останалото мляко се кипва със захарта. Яйчената смес се добавя на тънка струя, при непрекъснато разбъркване. Кремът се вари до сгъстяване. Охлажда се напълно. Отделно се разбива маслото с пудрата захар. Двата крема се смесват като към масления се добавя по една лъжица от млечния и се разбърква с миксер на ниски обороти. След като се усвои половината млечен крем, останалият се добавя наведнъж и се разбърква с лъжица, aроматизира се с ванилия.



  В поднос се поставя бял блат, сиропира се с газираната напитка и се намазва с крем. Отгоре се поставя какаовият блат, отново се сиропира и се намазва обилно с крем. Последен - бял блат, сиропиране и тортата се измазва цялата, отгоре и отстрани с крем. Украсете с настърган шоколад и оставете в хладилник да се охлади и стегне. 


Да Ви е сладко!

събота, 26 април 2014 г.

Пухкави сиренени тарти




Бързи, вкусни закуски. Който не е на диета може да се наслади на нещо много лесно, като детска игра.  Специално за Танчето я пиша тази рецепта! Всичко се бърка на ръка и без миксер стават супер пухкави. От тази доза излизат много, пригответе си поне 36 хартийки. Ако нямате може да изпечете в голяма тава и след това да нарежете на квадратчета.
   

Необходимите продукти: 5 яйца, 200 мл заквасена сметана, 200 мл вода, 150 мл олио, 10 гр бакпулвер, 3 и 2/3ч ч брашно, 250 гр сирене.
За поръсване по желание сусам , маково семе, тиквени семки.


Сложете бакпулвера в брашното. С вилица натрошете сиренето на едро. Добавете яйцата, разбийте и добавете олиото. После на части добавете брашното и смесената с вода сметана. Получава се малко по-гъсто от кексово тесто. Разпределете в формички за тарталети или мъфини. По желание поръсете със семена. Печете на 180 градуса до суха клечка или до златисто.



Да ви е сладко!


сряда, 16 април 2014 г.

Великденски хрупкави сладки



Обещавам и изпълнявам! Това е моята нова изненада за празничната трапеза.


Великден е толкова пролетен, шарен и вълнуващ, защо да не си го направим още по-красив.


Необходими продукти:  175 гр брашно, 50 гр сусамово брашно ( може и от бадеми), 30 гр смлени ситно кайсиеви  ядки 150 гр пудра захар , 1 яйце, 100 гр масло, 1 с л коняк , 1 ванилия.


Препечете леко брашното, добавете и лешниците ситно смлени да се запекат лекичко. Оставете да се охлади брашното. Омесете тестото и ако е необходимо добавете още малко брашно. Оставете да се охлади 30 минути в хладилник. Разточете върху хартия кора с дебелина 5 мм и изрежете бисквиткитe внимателно. Печете на 170 градуса, не препичайте, защото брашното е вече препечено. Оставете да се охладят и украсете по ваше желание. С фондан или белтъчна глазура, а защо не и с шоколад.


Да Ви е сладко!




вторник, 15 април 2014 г.

Сладки изненадки



 Сладките питки на леля Миче,
тази рецепта се приготвя от една моя скъпа леля за всеки Великден. Аз като най-организирана и прилежна кулинарка си преписах рецептата и я пазих години, но не я запомних наизуст. Сега като реших да я правя, не можах да си я намеря, сякаш беше потънала в дън земя. Сега ще импровизирам и се надявам резултата да е толкова вкусен и пухкав.


Необходимите продукти: 300 мл прясно мляко, 300 гр захар, 3 яйца, 18 гр мая, 1 ванилена захар, 3 с л кисело мляко, 100 мл олио, 80 гр масло, 1 есенция за козунак( може да е цитрон или ром) , около 1 кг брашно, 1 ч л лимонова кора,1/2 ч л сол.
За плънката: 1 и 1/2  ч ч орехи, 100 гр захар, канела .


Разтворете маята в прясното мляко, добавете 1 л захар и 150 гр брашно и оставете да се събуди маята. Добавете останалите продукти и омесете еластично тесто. Оставете да втаса докато удвои обема си. Оригиналния начин за оформяне на курабийките е следния: откъсвате малко парче тесто оформяте като питка, слагате в средата половин чаена лъжичка от плънката и затваряте към средата така че плънката да остане скрита в средата. Така приготвените сладки се оставят да починат за 30 минути на топло и се намазват с яйце. Отгоре се слага по една орехова ядка и се поръсва със захар. Наредете ги на достатъчно разстояние една от друга, защото много се надуват. Пекат се на 180 градуса до зачервяване. 
Аз реших да се позабавлявам и да направя малко по-интересни на вид курабийки, но идеята за скритата изненада е същата.  


Уцелих рецептата, получиха се супер пухкави. Сгреших само, че не си ги оформих по оригиналния начин, щяха  да станат по кръглички и гладички.   
Къщата ви се изпълва с уникален аромат, а вкуса на тези пълнени сладки ще ви накара да си ги направите отново. 


Ако са ви харесали поне на вид или като идея гласувайте за тях тук и ги пратете в "Пекарната на Рудолф", но трябва да: 1 харесате страницата  2  На снимка с Рудолф има бутон "Log in with Facebook",трябва да цъкнете първо там, после на "Всички рецепти", намирате снимката на моята рецепта "Сладки изненадки",  3  влизате в нея, най-отдолу има гласувай за рецептата :) 
Да Ви  е сладко!




неделя, 13 април 2014 г.

Best ever German chocolate cake


Видях снимка на тази торта и направо ми се прииска да си хапна. Реших да си запазя рецептата за удобен момент и ето сега ви я представям. Такъв тип крем с ядки не съм правила до сега, но това май ще се промени за в бъдеще.
http://www.adashofsanity.com/2014/03/best-ever-german-chocolate-cake/
Моята прилича на детска рисунка, защото е украсена от сестричка за братче по случай имения ден на батето.


Необходимите продукти: 2 ч ч брашно, 2 ч ч захар, 3/4 ч ч какао, 2 ч л бакпулвер, 1 и 1/2 ч л сода, 1 ч л сол, 1 ч ч прясно мляко, 1/2 ч ч олио, 2 яйца, 2 ч л ванилов екстракт, 1 ч ч гореща вода.

За глазурата: 1 ч кондензирано мляко, 1 ч ч захар, 3 жълтъка разбити с 1 л вода, 1/2 ч масло, 1 ч л ванилов екстракт, 1 ч ч нарязани ядки пекан, 1 ч ч кокосови стърготини, 1 с л царевично нишесте.  


Загрейте фурнта на 180 градуса. Намажете с масло три тавички по 20 см и поръсете леко с брашно. Аз реших да я направя в голямата тавана фурната и след това да разрежа на три правоъгълни блата.


В купа смесете сухите съставки, и разбъркайте добре. Добавете млякото, олиото, яйцата, и ваниловия екстаркт, разбийте добре докато стане еднородна смес. Намалете скоростта и добавете горещата вода. Бъркайте докато се поеме водата и още една минута повече. Разпределете тестото в трите тавички и печете 30-35 минути до суха клечка. Извадете от фурната и оставете да се охладят, след това извадете от формичките.

За глазурата: В голяма купа смесете кондензираното мляко, и нишестето и разбъркайте добре. Добавете маслото, жълтъците, захарта и ванилията и разбъркайте отново. Оставете на слаб огън да се вари докато се сгъсти. махнете от огъня и добавете ядките и кокоса. Оставете да се охлади поне един час и намажете блатовете. За да се реже по-лесно тортата я оставете да се охлади в хладилник. 



Да Ви е сладко!



сряда, 9 април 2014 г.

EMPANADA GALLEGA


Много обичам да правя такива тестени ястия, които лесно можеш да сложиш в една торбичка и да отиваш на работа. Та ето едно такова предложение много вкусно и ароматно. Емпанади могат да се направят и с месна плънка, която определено ще се хареса на мъжете у дома, но следващият път.
http://www.dishesfrommykitchen.com/2012/09/empanada-gallega-daring-bakers-challenge.html


Необходимите продукти: 2 ч ч вода, 1 суха мая, 5 ч ч брашно, 4 с л олио, 2 ч л сол.
За плънката: 3 сварени големи картофа, 1 глава лук, 1 1/2 ч ч зелен грах, кимион, сол, чили, подправки по желание.  Не пиша количество на подправките защото всеки харесва различно солено и люто. Ако обичате по пикантна храна сложете повечко чили.


Омесете тестото и го оставете да втаса поне за 50 минути покрито с кърпа или фолио.  През това време си пригответе плънката. Сложете зрънца кимион в тигана и го загрейте. Добавете олио и ситно нарязан лук. Пържете на слаб огън докато лука се карамелизира. Добавете 1 ч л захар накрая. Добавете граха и останалите подправки, разбъркайте добре и сложете смачканите картофи. Размесете плънката и добавете сол на вкус, след това оставете да се охлади.



Готовото тесто разделете на две и разточете на кора с дебелина около 3 мм. Оформете емпанадите във формички, каквито ви харесват. Аз реших моите да са кръгли използвах кръгчета с различна големина . Напълнете емпанадите притиснете крайчетата и готово , по желание може да украсите с тестени фигурки. Оставете 15 минути да се понавдигнат, намажете с яйце и направете малки дупчици с клечица за зъби. Поръсете с кимион и печете до златисто.
Поднесете топли с яйрян си пасват чудесно. 


Да Ви е сладко!



Млечен десерт в чашки



Бързо, лесно, вкусно! Готов за нула време и достоен за посрещане на гости.

Необходимите продукти: бишкоти, 2 яйца, 500 мл прясно мляко, 1 с л кокосови стърготини, 5 с л захар, 5 с л брашно, 50 гр масло, 100 гр бял шоколад, 1/2 ч кафе еспресо, 400 мл заквасена сметана, 1/2 бурканче сладко, 1 желатин. 

Крема се приготвя от свареното мляко, яйцата, захарта и брашното. Сварява се гъст крем и се добавя маслото, разбърква се до пълно разтопяване. Добавя се 60 гр шоколад на парченца и отново се разбърква. 
Заквасената сметана се разбърква със сладкото и се добавя желатина предварително разтворен във вода. Затоплете го на водна баня да се разтопи и го добавете в сметаната.

Сложете на дъното на всяка чашка по една две бишкотки, напръскайте с кафе. Залейте с крем и оставете да се охлади. Поръсете с парченца бял шоколад. Сипете от заквасената сметана и отново оставете да се охлади. Сервирайте не много студен.


Да Ви е сладко!

Кашкавалени топчета



Най бързото предястие или ястие както ви харесва. Благодаря за рецептата на Маргото!


Необходимите продукти: 2 яйца, 300 гр кашкавал, 8 с л брашно, 1 ч л равна бакпулвер.

Настържете кашкавала. Разбийте яйцата и ги добавете към кашкавала. След това добавете брашното с бакпулвера. Получената смес оставете за 5-10 минути в хладилник. Оформете топчета колкото орех с влажни ръце и пържете в сгорещено олио.
Поднесете с чеснов сос и се насладете на страхотен вкус.



Да Ви е сладко!

Маково руло


Пролетно руло с мак и бадеми.


Необходимите продукти: 6 яйца, 70 гр брашно, 120 гр пудра захар, 1 ванилия, 60 гр маково семе, 40 грама бадемово брашно.
За крема:500 мл прясно мляко, 2 яйца, 5 с л захар, 80 гр бял шоколад, 5 с л захар, 1 желатин, 1 ванилия, 80 гр масло. 
Загрейте до кипване млякото, разбийте яйцата със захарта и добавете брашното и ванилията. Сипете малко мляко в яйцата разбъркайте добре и изсипете цялата смес при млякото. Върнете на котлона и варете като бъркайте непрекъснато, получава се гъст крем. Свалете от котлона и добавете маслото и бъркайте докато се поеме. Сложете и шоколада на парченца, разбъркайте и добавете предварително накиснатия желатин. Разбъркайте добре и оставете да се охлади и леко стегне.
За намазване:1 бурканче сладко от смокини, 1 банан. 
За глазура:100 гр черен шоколад, 1 ч л глюкоза, фондан.


Разбийте белтъците с 2 супени лъжици пудра захар, гъст сняг. Разбийте жълтъците с останалата захар и добавете брашното и маковото семе. Добавете и ванилията и бадемите към жълтъците. Вземете 1 /4 от белтъците и ги прибавете към жълтъците, разбъркайте с шпатула. постепенно смесете всичките белтъци като бъркате внимателно да не спадне сместа. Изсипете в тавичка с хартия на дъното и печете на 180 градуса до суха клечка. 
Извадете и навийте с хартията докато е топло за да се извие тестото и след това да не се начупи. След 7-8 минути го развийте и махнете хартията. Намажете с сладко по желание, аз използвах смокиново сладко което разбих с пасатор. Този вариант за мазане на блатове го правя вече няколко пъти и много ми харесва. Подредете парченцата банан и намажете с крем. Завийте с домакинско фолио, за да не изтече крема и оставете в хладилник за няколко часа. 
Махнете фолиото и украсете рулото по ваше желание.     


Да Ви е сладко!