вторник, 31 декември 2013 г.

Био боя и торта "Розови мечти"



По случай посрещането на новата 2014 година, изпробвам нова рецепта и се надявам да стане много хубава и вкусна както изглежда при Ева.

Ще ви предложа и ароматна, сладка и безвредна боя за вашите кремове и глазури. Става за сметанови кремове, за захарна и белтъчна глазура и за каквото си поискате дори за украса на сладкиши. Като почивам повече от два дни и се чудя, какво да направя така се получава, измислям щуротии.

Необходимите продукти за боята: 1/2 глава червено цвекло нарязано на ситно, 1 ч ч захар, 2/3 ч ч вода , 1 ч л лимонова кора, 1- 2 парченца джинджифил колкото лешник.  

Сложете цвеклото с водата и захарта в тенджерка, и оставете да заври. След 5 минути добавете и лимоновата кора и джинджифила. Варете докато започне да се сгъстява като сладко. Прецедете направо в сухо бурканче и затворете. Когато изстине може да я добавите към разбита сметана или да добавите в нея пудра захар и да си приготвите захарна глазура. Идеи много, сега ще ви покажа, какво направих аз.



Рецептите на Ева ми се струват много привлкателни и затова реших да изпробвам една тортичка. Рецептата в оригинал можете да видите  тук.
125 мл кисело мляко
Продукти за блатовете:
250 гр черен шоколад 70% какао
250 гр краве масло
1 ч.л. разтворимо кафе
190 мл вода
325 гр брашно
30 гр какао на прах
1/2 ч.л. сода
550 гр захар
4 яйца
40 мл растителна мазнина
1 ч.л. ванилов екстракт
125 мл кисело мляко

Продукти за муса:
225 гр бял шоколад
500 мл сметана  30%
300 гр захар
140 гр вода
4 белтъка
5 гр лимонтозу
20 гр желатин, накиснат във вода

За декорация на тортата:
400 мл сметана
1-2 с.л. пудра захар - See more at: http://www.evatoneva.com/index.php?option=com_content&view=article&id=363:chocolatemudcake&catid=13:desertiinapitki&Itemid=13#sthash.GhpbcDbi.d

Необходимите продукти: 250 гр масло, 250 гр черен шоколад, 1 ч л  разтворимо кафе, 190 мл вода, 325 гр брашно, 30 гр какао, 1/2 ч л сода, 550 гр захар, 4 яйца, 40 мл растителна мазнина, 1 ч л ванилов екстракт, 125 мл кисело мляко.



Загрейте маслото, шоколада, водата и кафето. Разбърквайте и оставете да се охлади,  като стане хомогенно.
Пресейте брашното с какаото и содата, добавете захарта и разбъркайте.
В друга купа смесете яйцата с киселото мляко, олиото и ваниловият екстракт. Смесете със сухите съставки и бъркайте до еднородна смес. 
Смесете шоколадовата и яйчената смес постепенно и изсипете сместа в предварително приготвената форма.
Печете на 160 градуса,  около 1 час и 15 минути. Охладете покрит с кърпа без да вадите от формата. Нарежете хоризонтално на 3 блата след като е напълно изстинал.
Сега можете да сглобите тортата.



Аз намалих с 1/5 съставките на крема и добавих от моята био боя.
За крема: 400 мл сладкарска сметана, 200 гр бял шоколад, 3 белтъка, 200 гр захар, 40 м л вода, 4 гр лимонена киселина, 16 гр желатин накиснат във вода, 100 мл моята био боя.  
Загрейте сметаната до кипване и веднага залейте шоколада. бъркайте докато се получи еднородна смес. Оставете да се охлади и след това приберете в хладилник поне за 6 часа. Разбийте сметаната до твърди връхчета.
Кипнете водата и захарта и оставете да се охлади добавете желатина. Разбийте белтъците на пяна и добавете сиропа на тънка струйка. Разбивайте на максимална скорост. Прибавете разтвореното лимонтозу и продължете разбиването докато се охлади сместа. Смесете в голяма купа белтъците и сметаната.

 Малини, сметана, шоколад  и листенца мента за украса. Това е уникална торта, торта мечта, затова я нарекох така. И да не забравя направих и малко желе за украсата, 1/2 ч био боя, 1/2 ч ч захар, 1/2ч ч вода, 10 гр желатин разтворен във вода. Загрейте захарта водата и боята и като се разтопи захарта добавете желатина, ароматизирайте по желание с портокалова или малинова есенция. 



Стига толкова че стана 2 км пост отивайте да празнувате. Парченце ще ви покажа догодина! Да Ви е сладко и много празнично през новата година!

Виенска баница



За посрещането на новата 2014 г реших да направя сладка баница. Бабата на нашия кум винаги прави такава за нова година. Много пипкаво изглежда от срани, а е толкова лесна и стана много бързо. Видях рецептата тук и реших да я направя по тази рецепта.



Необходимите продукти: 2яйца, 200 мл прясно мляко, 1щ сол, 1/2кубче мая, брашно за меко тесто, което може да се точи.
За сиропа: 3 ч ч вода, 3 ч ч захар, 2 ванилии.



От продуктите омесете еластично тесто оставете само за 10 минути. Разделете го на 4 топки. Разточете тънки кори намажете ги с масло и ги завийте на руло. Нарежете на парчета по 2,5 см и подредете изправенив тава намазана с масло. Оставете да втаса не си мислете че е малко кято втаса ще напълни тавата. Аз използвах тава с диаметър 34 см. Печете н 180 градуса, докато се зачерви. Оставете да с охлади напълно и залейте с горещ сироп.


Да ви е сладко! 


неделя, 29 декември 2013 г.

Празеник със сирене



След толкова мръвки по празниците и какви ли не манджи ми се прииска да направя един празеник. Много е семпъл като продукти, но резултата е много ароматен и вкусен. Като ме видяха че ще готвя с праз децата малко се нацупиха но после като усетиха аромата от фурната нямаха търпение да го извадя и разчупя. Затова и нямам снимки като за света. Но обещавам другият път да направя по-хубави. Искаше ми се да запиша и звука, който издава при разчупването.


Необходимите продукти: 1 кисело мляко, 200 мл вода, 2 яйца, 20 гр мая, 1 с л захар 1 ч л хималайска сол, брашно около 1,1 кг тестото трябва да е еластично и не много твърдо. 
За плънката: 3 стръка праз (големи), олио, 300 гр сирене.
Задушете праза в малко олио, добавете пилешки или друг бульон и оставете да се вари на бавен огън докато се изпари бульона. Оставете праза да изстине и чак като е готово тестото добавете натрошено сирене към праза.
Сложете маята във водата и добавете захарта. разбийте и добавете няколко лъжици брашно оставете да се навдигне. Омесете тестото с останалите продукти и готовия квас. Оставете тестото да втаса около 1 час. Разделете го на две топки и от всяка топка направете с дърпане голяма кора. Намажете с олио и поръсете от плънката навсякъде. Навийте на руло усучете го и го завийте на охлювче. Сложете го в намазана с олио или масло тава. Направете същото и с втората топка тесто. Оставете да втаса и да напълни тавата. Печете на 180 градуса около 55 минути, наглеждайте го всяка фурна е различна.

Да Ви е сладко!

петък, 27 декември 2013 г.

Мини щоленчета на Йоли



Преди Коледа съм засипана с много работа, но сега почивам и се чудя коя вкусотия да си направя по-напред. Тези сладки малки щоленчета ми са хванали окото още, като ги публикува Йоли и сега им дойде реда и на тях. Спазвам точно рецептите и знам, че ще има страхотен резултат щом става въпрос за Йоли. 


Както винаги сложих и мое нещо, ще го разберете по-надолу.

Необходимите продукти: 1 яйце, 2 с л течен мед, 40 гр захар, 10 гр мая, 100 мл прясно мляко, 70 гр масло+ 2 сл мас, 250 гр брашно, 1 ванилия, 1 ч л лимонова кора, 30 гр тъмни стафиди, 50 гр нарязани сушени плодове, 70 гр бадеми.
За пълнеж 200 гр бадемов марципан, аз сложих 150 гр + 50 гр шоколад, така марципана е по-вкусен според мен.


За намазване 30 гр масло
За поръсване пудра захар



  Разтворете маята в млякото. Разбийте леко яйцето със захарта и меда. Добавете двата вида мазнина, млякото, ванилията и лимоновата кора. Разбъркайте добре.С брашното омесете меко и леко лепкаво тесто.  Сипете сушените плодове, стафидите и бадемите. Оставете да втаса за 1 час на стайна температура покрито с кърпа или фолио. Става лепкаво тесто но като втаса се оформя лесно с набрашнени ръце. Не добавяйте повече брашно, защото ще станат твърди.



  Разделете тестото на 16 малки парчета. По същият начин нарежете марципана на 16 части и оформете фитили.
  С ръце направете  питка от всяко парче тесто. В средата сложете по едно парче марципан  и загърнете така, че да имитирате бебешки повой. Символът на загъване на щолен е "Христос в пелени".


  Подредете сладкишите в тава, покрита с хартия за печене и оставете отново да втасат за 20 минути.
 
  Загрейте фурната на 180 градуса и изпечете щолените за около 20 - 25 минути. Докато са горещи ги намажете с мекото масло и оваляйте в пудра захар. Оставете ги да изстинат, след което завийте всеки щолен в найлоново фолио. Могат да се съхраняват две седмици така се получават още по вкусни, защото се смесват ароматите.




Не може да се изтрае без да се опита, а като ги опиташ не се спираш и накрая няма какво да пазиш две седмици и почваш втора доза. Така стоят нещата с вкусотийките на Йоли.



 Да ви е сладко!

 

четвъртък, 26 декември 2013 г.

Chocolate Kourabiedes - Шоколадови курабийки


 
Шоколадови курабийки с бадеми! Вкусни и лесни за приготвяне със сигурност ще станат любими на хората които ги опитат. Аз ги открих тук и реших да запазя рецептата за почивните дни. Сега си ги направих и цялото семейство се наслаждават на вкуса им с чаша топло мляко или ароматно кафенце. 


Рецептата в оригинал и превод:
Ingredients
200 gr. butter
80 gr. caster sugar
100 gr. almonds, roasted and grated
260 gr. flour
20 gr. cocoa powder

 For the Glaze
200 gr. caster sugar
2 tbsp milk
1 tsp cocoa



Preheat oven 175° C/345°F.
Put all ingredients in the mixer bowl and mix until it becomes a smooth dough.
Put the dough on a parchment paper and put it in the fridge to stabilize for half an hour.
Take it out and roll it to a 1-1,5 cm thick layer.
With Christmas molds make biscuits.
Bake them for 12 to 15 minutes.
Take them out of the oven and let them cool.


Необходимите продукти: 200гр масло, 80 гр захар, 100 гр печени смлени бадеми, 260 гр брашно, 20 гр какао.
За глазурата: 200 гр захар, 2 с л мляко, 1 ч л какао.
*Като реша да ги правя отново ще сложа и един белтък, защото са много ронливи и се чупят много. Мисля, че няма да промени много вкуса, само ще спои добре съставките.  Промених малко и моята глазура, защото имах разтопен шоколад.


Загрейте фурната на 175 градуса. сложете продуктите в купа и бъркайте докато се получи гладко тесто. сложете тестото в хатия и го оставете да се охлади за половин час. Разточете го на кора с дебелина 1 1,5 см. с формички за коледни сладки изрежете курабийките и ги изпечете за около 15 минути. Оставетет да се охладят. Намажете ги с глазурата, ако е много гъста добавете още малко мляко. Аз поръсих и малко кокос за по-снежен вид.
Да Ви е Коледно и сладко!

неделя, 22 декември 2013 г.

Коледни мъфини 5


Трябваше да изпробвам новите подаръци, не можах да се сдържа и днес преди работа си направих една доза мъфини.


Необходимите продукти: 2 яйца, 180 мл лимонада, 5 ч л брашно от рожков, 200 гр захар, 2 ч ч (200 мл)брашно, 100 мл олио, 2 ванилии, 1 бакпулвер, 1 ч л лимонова кора, 1 к л канела, 50 гр бадеми нарязани, 50 гр шоколад нарязян.


За топчетата 50 гр бадемов марципан, разделете го на 12 пaрченца и го оформете като лешник.


Разбийте яйцата със захарта и добавете олиото. Смесете сухите съставки и ги добавете, като редувате с лимонадата. Накрая добавете бадемите и шоколада.


Разпределете сместта в хартиените формички и сложете по 1 топче във всяко кексче.


Печете на 180 градуса. След като ги извадите и се охладят ги украсете с шоколядова глазура и сметанов крем.


За сметановият крем ви трьбват 150 мл сметана, 100 гр бял шоколад. Разбийте сметаната и добавете разтопеният шоколад.

Да Ви е сладко!


сряда, 18 декември 2013 г.

Super special roll - Специално руло


Рулото за специални гости, трябва да е специално! Реших да го направя за десерт тази вечер, за много близки приятели и се надявам да го харесат. Сега ще ви разкажа повече за това рул,о а вие решете дали да си го направите. Нежно блатче, хрупкави шоколад и бадеми, ароматен и плътен крем. и накрая за разкош малко шоколадова глазура за украса.


Необходимите продукти: 5 яйца, 5 с л захар, 3 с л брашно от рожков, 3 с л брашно, 1 ч л бакпулвер, 1 с л вода, 2 с л олио, 1 ч л ванилов екстракт.


Разбийте белтъците на сняг, разбийте жълтъците в друг съд със захарта, добавете водата и олиото към жълтъците. Пресейте сухите съставки и ги добавете към жълтъците. Накрая добавете и белтъците и разбъркайте внимателно да не спадне обема на сместа. 


Изсипете в тавичка с хартия и печете на 180 градуса, аз познавам че е готово като вземе да спада малко и да се отлепва блата от стените. Извадете и отделете от хартията, навийте с помощта на кърпа и оставете да се охлади леко. Намажете с крема и отново завийте на руло. 
Отгоре също намажете с крем и украсете с нарязани леко запечени бадеми и натрошен шоколад.


За крема са ви необходими 250 гр маскарпоне, 200 мл сметана, 150 гр печена тиква, 5 с л пудра захар, есенция по желание, 1/2 ч л подправка за меденки (канела, джинджифил, кардамон), 50 грама натрошен черен шоколад.
* Разбийте тиквата на пюре с малко сметана. Разбийте маскарпонето с пудрата захар на крем и добавете останалата сметана. Смесете двата крема и добавете подправките.


Да Ви е сладко!

SOS – Сладки с брашно от рожков





Брашно от рожков?!  Какво е това? Много време го срещах в различни рецепти и не съм се постарала да науча повече за него. Но преди два три дни го открих в магазина и реших да го изпробвам. Купих си един пакет и започна дирене на рецета докато попаднах на  тази. Страхотно изглеждат бисквитките на Йоана как да не ти се прииска да си хапнеш от тях. От мен добавих и малко шоколадова глазура.





Тези сладки са само началото на едно приятелство, защото ние станахме приятели с това брашно. Страхотен вкус и специфичен аромат придава и меласата, много дълбок и първичен. По едно време докато месих тестото си казах че ми идва в повече, много силно мирише, но като се изпекоха бисквитките .....запях друга песен.


Необходимите продукти: 150 гр масло, 150 гр захар, 60 гр брашно от рожков, 60 гр меласа, 200 гр брашно, 1 яйце, 2 ч л бакпулвер, 1 с л ванилов екстракт, 1 щ сол, 120 грама смлени лешници, и 50 цели лешника. Моите сладки ги направих по малки, затова се увеличи бройката.

 








Разбийте маслото със захарта на крем, добавете и яйцето. След това прибавете и меласата и ванилията. Смесете сухите съставки в купа и ги добавете на части, като бъркате с миксер или на ръка с дървена лъжица. Направете топчета и сложете по едно лешниче на всяко топче. Печете на 180 градуса около 15 минути.
Страхотен подарък за коледа.


Да ви е сладко!