четвъртък, 28 ноември 2013 г.

Oрехов кейк с ябълки и джинджифил



Пухкав, ароматен, вкусен, лесен, и......всичко което се сетите!


Необходимите продукти: 4 яйца, 2ч ч захар , 1 1/2 ч ч орехи, 2 ябълки, 1 ч ч сладко от ябълки, 2 с л ванилов екстракт, 1 бакпулвер, 1/2  ч л канела, 1 щ кардамон , 1 щ индийско орехче, 70 мл олио, 180 мл вода, 2 1/2 ч ч брашно, 3 с л пшеничен зародш, 4 кубчета захаросан джинджифил.
*може да пропуснете някоя подправка или да използвате кокосови стърготини вместо пшеничен зародиш. Сладкото също може да е по ваше желание.


В купа смесете настърганите ябълки, орехите и сладкото. Добавете и пшеничения зародиш.
Разбивате яйцата със захарта до получаването на крем.  Добавете олиото. Смесвате брашното с бакпулвера подправките и ванилията. Добавяте на части водата и брашното.
Накрая смесвате двете смеси. Изсипвате в форма за кекс и печете на 180 градуса около 50 минути.

Гарантирам ви страхотен аромат в кухнята цял ден.


Да Ви е сладко!



сряда, 27 ноември 2013 г.

Wholemeal aromatic breads - Ароматни типови хлебчета



Типово брашно преди време ми звучеше не особено добре, а сега направо го предпочитам за хляб. Ровейки се из нета за нови вдъхновения попаднах на тази рецепта. Аз отново реших да направя мой вариант на ароматни типови хлебчета. Добавих и малко млекце за разкош.


Необходимите продукти : 400 мл вода, 200 мл прясно мляко, 15 гр мая, 1 с л захар, 1 ч л хималайска сол, 50 мл олио, 1 кг брашно.

 За намазване: 30 гр масло, 1 скилидка чесън, 1 щ сол, 2 щ мащерка. 


Тестото се приготвя по познатия начин за хлебно тесто с мая, след като втаса се разточва кора с дебелина 6-7мм  изрязват кръгчета. Намазват се с маслото и се декорират с тесто по желание отгоре. Отново се оставят да втасат и се намазват с яйце пекат се на 180 градуса до златисто.



Друг начин за оформяне е да се разточи тестото половината, да се намаже с маслото и да се навие на руло. Нарязва се на 12 парчета. Другата половина от кората се режена 12 квадратчета и се слага по едно парче тесто на дъното на формичка за мъфини и отгоре се слага по едно парче от рулото. Отново втасва и се намазва с яйце поръсва се с сусам и готово.


Един много вкусен пастет от маслини с зелени чушки ще ви поднеса с хлебчетата.
Необходимите продукти: 1 ч ч зелени маслини без костилки, 3 печени зелени чушки, 1 люта чушчица, магданоз, 3 с л зехтин, шепа орехови ядки. Смелете всичко в блендера но не го правете много гладко.    


Да Ви е сладко!



Pumpkin Chocolate cake - Тиквено-шоколадов кекс


Звучи обикновено, а не е. И след като беше похвален от човек, които не сипе похвали току- така, реших да ви го споделя. Това е нов вариант кекс от моите измишльотини. Кексът става плътен но не тестен, с наситено шоколадов вкус, аромат на канела и тква, почти коледен аромат. Кажете сега, не ви ли се прияде?



Необходимите продукти: 4 яйца, 400 др захар, 100 мл олио, 1 бакпулвер, 200 мл прясно мляко, 1 ч л канела, 2 ванилии, 300 мл тиквено пюре( печена тиква), 1 ч л лимонова кора, 100 гр шоколад,  2 1/2 ч ч брашно (1 ч ч =200мл).  


 Пасирайте в дълбок съд тиквата с прясното мляко, лимоновата кора и олиото.
 Разбийте на крем яйцата със захарта, добавете тиквената смес и прибавете на части сухите съставки без канелата.
 Разделете на две части, в едната сложете канелата а в другата разтопеният шоколад. 
 Изсипете в форма за кекс и печете на 180 градуса около 50-55 минути.
 Внимателно извадете от формата и залейте с глазура по желание.
 Аз просто разтопих един бял шоколад и го шпроцовах.
Не се чудете, запрятайте ръкави и си го направете.
 Да ви е сладко! 

вторник, 26 ноември 2013 г.

Extra specilal pumpkin pie - Специален тиквен пай



Това е днаешното ми предложение, в което някои хора любители на тиквата ще се влюбят. Различен дори странен но много нежен и вкусен.


Необходимите продукти:1 пакет одрински кори, 1 тиква цигулка, 4 яйца, 650 мл прясно мляко, 200 гр захар, 1 ч ч орехови ядки, 1 ч л канела, 200 гр масло, пудра захар за поръсване.


*Нарежете тиквата и сложете с захар да се изпече.
*Сложете една кора на дъното на тавата, поръсете с орехови ядки.
*Нарежете корите на ленти с широчина 3 см.  Нагънете корите като хармоника и подредете прави в тавичката. полейте с разтопено масло и поръсете със захар. Изпечете на 180 градуса и вентилатор до златно, намалете фурната и оставете да поизсъхне около 30 минути.
*Пасирайте  1 ч ч тиква (240мл) с яйцата захарта и млякото, добавете канелата и залейте корите печете на 180 градуса. Извадете и охладете напълно поръсете с пудра захар.


Имате едно страхотно вкусно десертче, което спокойно можете да си хапнете в компанията на любим човек и чаша чай.  
Да Ви е сладко!

понеделник, 25 ноември 2013 г.

Пържоли с лимоново-къри марината



Дълго време ме обвиняват мъжете в къщи че не готвя пържоли и сега реших да ги поглезя. Но сухи и жилави пържоли на обичам, затова трябваше да измисля нещо по-различно. 


 Тези пържолки си заслужават чакането.

Необходимите продукти: 1 кг свинки врат без кост, 1 ч л паста от зелено къри , 1/2 черен пипер, 1/2 ч л кимион,  1/2 лимонов сок, лимонова кора настъргана на най-ситното ренде, хималайска сол, 2 с л мед, 7-8 с л зехтин, 1 скилидка чесън, магданоз.


Смесете всички съставки за маринатата и пасирайте, намажете хубаво пържолте и ги сложете в плик в хладилника. Аз ги оставих цяло денонощие. 
Сложете на загрята скара или на грил тиган и печете до средно изпечено, не ги препичайте много.
Сервирайте с прясна салата и балсамова редукция, на мен взе много да ми харесва този сладко кисел вкус.


Да Ви е сладко!


И едно вкусно хлебче с маслинки.


сряда, 20 ноември 2013 г.

Кифлички с ябълково сладко и орехи



Реших да направя кифлички за закуска, но от вечерта, че детето тръгва рано-рано на училище.


Необходимите продукти: 2 яйца, 1 кисело мляко, 1 ванилия, 1 ч л лимонова кора, 100 мл олио, 10 гр мая, 100 мл вода, 180 гр захар, 1 щ сол , брашно около 0,9 кг (не го меря вече) тестото се получава малко помеко от козуначено.
 За плънката: 1 бурканче ябълково сладко, 1 ч орехови ядки, по желание може да добавите канела. 


 Маята се разтваря във водата с 1 с л захар и малко брашно. Като се вдигне добавете млякото,  яйцата, захарта и олиото. Сложетеимоновата кора ванилията и започнете да добавяте брашно. Като стане толкова гъсто че да се бърка тлудно с лъжица го оставете да престои 1 ч. Добавете брашно малко по малко и измесете тестото. Оставете го да втаса. Разделете на две или три топки разточете на кора с дебелина 5 мм и нарежете на парчета като торта. Сложете малко сладко и ядки на всяко парченце и завийте като кифличка. Намажете с яйце и поръсете със захар.


Да ви е сладко!


Коледни мъфини 4



Още е дно допълнение към моето предизвикателство Покажи ми Коледа 
и рецепта № 300 в този блог!


Тези мъфини са комбинация между две страхотни рецепти, едната е Мъфини Утринна роса а другата е торта Червено кадифе. Получиха се страхотни мъфини и не останаха много дълго на масата.


Необходимите продукти за топчетата: 1 1йце, 50 гр кокосови стърготини, 3 с л захар, 3 с л нишесте, 3 с л извара. От сместа се правят топчета които се слагат във фризера да стегнат.


Необходимите продукти за тестото: 125 гр брашно, 75 гр какао, 1 щ сол, 1 ванилия, 65 гр масло, 125 гр захар, 1 яйце, 125 мл яйрян, 1/2 ч л оцет, 1/2 ч л сода, червена боя.


Разбийте маслото със захарта на крем, добавете яйцето и отново разбъркайте. Пресейте брашното с какаото, солта и ванилията. Прибавете на части като редувате с айряна оцветен с боя. Аз умишлено не сложих много боя.  Накрая прибавете и содата разтворена в оцета.


Разпределете в хартиени формички. Всяко топче оваляйте в смлени макови семена така се получава и по-ароматно и по-интересно трицветно кексче.
Печете на 180 градуса.



Украсете с белтъчна глазура от 1 белтък, 2 капки есенция и 200 гр пудра захар. Украсете с оцветена флазура или цветни шрифтове.     

 Да Ви е сладко!



вторник, 19 ноември 2013 г.

Зеленчукова крем супа с червено цвекло


Днес съм посветена на червеното цвекло, направих салата с цвекло, украсих сладките розова глазура със сок от червено цвекло а сега и супа.

Необходимите продукти: 5 картофа, 1 парче червено цвекло, 1 глава лук, 3 моркова, 2 зелени чушки, няколко листа целина, магданоз, сол, зехтин, 1 яйце, черен пипер по желание.

 Сложете лука да се задуши, добавете морковите и чушките. Нарежете картофите и цвеклото на кубчета и ги сложете при лука. разбъркайте добре. Добавете вода и оставете да се сварят зеленчуците. Сложете целината и магданоза на ситно и след 5 минути е готова за пасиране. 
 След като пасирате оставете за няколко минути да се охлади и може да застроите супата с едно яйце. Сервирайте по желание с кисело мляко или заквасена сметана. Поръсете с ароматни крутончета и се насладете на страхотен вкус.


Да ви е сладко!


Топла есенна салата




Такова чудо не бях правила, но след като трябва да ям повече зеленчуци и месо заради желязото, реших да потърся рецепти. Попаднах на рецепта за топла салата която изглеждаше много добре и реших че ще правя нещо такова. Както винаги променям малко нещата ама такава съм си все нещо ми се иска да променя.


Реших да сложа : карфиол, броколи тиква картоф морков лук червено цвекло орехи сусам къри черен пипер кимион лимонов сок зехтин. Нищо не мога да ви кажа с точност като количество.  Ако решите да си я направите сложете каквото ви харесва и колкото искате.


Само да обясня какво и как направих: 
*Лука задуших в олио добавих подправките и сусама и оставих за 2 минути. Настъргах  моркова и го прибавих при лука,  оставих на слаб огън. Добавих малко лимонов сок.
Тиквата почти сварена добавих на парченца, и оставих на слаб огън. Всички тези зеленчуци прехвирлих в затоплена керамична тавичка. 
* В тигана сложих орехите и ги запекох за кратко да замиришат. Добавих на розички и броколито и карфиола( предварително бланширани за 1 минута). Полях с лимонов сок и подправих с хималайска сол. Прехвърлих и тях в тавичката. 
* Последно настъргано червено цвекло, бланширах за минута. Изцедих и бум в тигана с малко зехтин, сол и лимонов сок.  След минутка в тигана се озоваха на върха на купчинката от зеленчуци.
*Може допълнително да си направите дресинг и да овкусите.



Аз спокойно пропускам основното при такава салата.
 Да ви е здраво и сладко!

Weihnachtsplätzchen - Плецхен


Днес реших да ви представя едни коледни курабийки - "Плецхен", както им казват в германия. Рецептата ми изпрати един скъп човек, който преди няколко години тръгна на труден път. Тя е силна жена и знае как да постигне това което иска. Далеч от родината е трудно, но ... така е милата ни държава вече не е майчица за нас. 


Та за Плецхените, Ани благодаря за рецептата надявам се, че ти харесват моите и че ще те видя скоро да си ги направим заедно, както се забавляват децата в моловете при вас.     


Необходимите продукти: 125 гр масло, 125 гр захар, 1 средно голямо яйце, 1 ч.л. ванилов аромат, 250 гр брашно. 


Сместа стига за 18-20 плецхени (на мен ми станаха повече). Тестото става мазно. Държи се 30 мин. в хладилник, след което се разточва кора с 4мм дебелина, режат се формички. Пече се на 180 градуса за 10 - 15 мин.

 

 

Глазурата може да се направи с пудра захар и вода, но вместо вода много често я правят с: 200 гр пудра захар, 3-4 суп. лъжл ананасов сок - стои 10 мин. за да се смеси (ягодов, малинов, портокалов и тн)

 

Моята глазура направих наполовина, защото исках да не покривам целите бисквитки.
Необходимите продукти:  2 с л вода, 2 с л захар и 1 резенче червено цвекло оставих да зарат на котлона. Отцедих сокчето и го оставих да се охлади. Прибавих 100 грама пудра захар и една какпка мандаринова есенция.

 

Супер бърз и простичка рецепта но какъв аромат се носииии....
Да ви е сладко!