петък, 30 август 2013 г.

Шоколадово - малиново вълшебство


Всеки ден нещо се пече във фурната и днес реших да и дам почивен ден. Затова пък котлона поработи 10 минути. 


Това е резултата, лек десерт с малиново желе, шоколадов крем и малинова сметана. Много нежен и приятен се получи. Може да го направите по свой вкус с други плодове или друг крем. Аз исках да комбинирам вкуса на шоколад с този на малини без да се бият и единият да доминира.


Необходимите продукти: 800 мл прясно мляко, 6 с л захар, 1 пакетче нишесте, 3 с л какао, 1 ванилия, 100 гр  тъмен шоколад. 
Направете си хубаво кремче и още докато е горещо сложете шоколада в него да се разтопи. Разпределете го в чашки и оставете леко да се охлади 


За малиновото желе: 200 гр малини, 5 с л пудра захар, 4 л вода , 1/2 пак желатин (5 гр)
Намачкайте малините със захарта и ги загрейте на котлона. Разтворете желатина във малко вода и го добавете към малините. 
Сложете по 2 с л от желето на всяка чашка. 
Разбийте 1 ч ч сметана на гъст крем, добавете останалото желе към сметаната .
Сложете сметаната в пош и украсете всяка чашка. Декорирайте с малинки и листенца мента аз сложих едно индрише защото доставчика на мента ме забрави.
  

Да Ви е сладко!


Не издържам вече ...... ам!


четвъртък, 29 август 2013 г.

Прасковена тарта




Имам праскови и си търся рецепта, търся търся и си харесвам такава за ябълки. Ами не ми пука почвам я с праскови. Още докато приготвях пълнежа се разнесе такъв аромат, че ако имаше бременни наоколо щях да имам проблеми. Рецептата е на Йоли, аз внесох само малки промени.  Не се чудете за тази рецепта, а просто я направете и се насладете на вълшебният вкус.     


Необходимите продукти: 350 г брашно, 1 ч.л. бакпулвер, 1 ванилия, 1 ч.л. настъргана кора от портокал, 120 г захар, 1 цяло яйце, 1 жълтък, 200 г студено масло
Продукти за пълнежа: 1 кг праскови, 20 г масло, 5 с.л. захар, 1/2 ч.ч. стафиди, 1/2 ч.ч. накълцани печени бадеми (без сол), настъргана кора от 1 лимон, 3 с.л. ром.
Приготвяне
В купа се размесват брашното, бакпулвера, ванилията, захарта и портокаловата кора. Прибавете яйцето, жълтъка и студеното масло, нарязано на парченца.С ръце се омесва тесто да получаване на гладко тесто. Оставете да се охлади за 30-40 минути в хладилника.


Прасковите се почистват от семките и се нарязват на парченца. Задушават се в маслото за кратко. Посипват се със захарта, заливат се с рома и продължават да се задушават, докато течността изври напълно и захарта започне да се карамелизира. Към края се слагат стафидите, орехите, ванилията и лимоновата кора.Сместа се оставя да изстине.




Дъното и стените на тортена форма се намазват с масло и се поръсват с брашно или се опаковат с хартия. 2/3 от тестото се разточва на тънка кора с 6 см. по-голяма от диаметъра на формата. Пренася се внимателно, аз го разточих върху фолиото беше много добра идея, и се слага на дъното на тортената форма така,че да покрие и стените. Надупчва се с вилица. Посипете една шепичка кокосови стърготини и грис преди да сложите плънката, така ще се предотврати възможността долния блат да стане клисав. Плънката се разстила на равномерен пласт.Останалото тесто се разточва на кръг с диаметъра на формата и се поставя внимателно върху прасковите, като краищата на тестото се прищипват. Може да направите малки дупчици за украса отгоре. Аз намазах се с жълтък и поръсих с захар и бадеми.  Сладкишът се пече в предварително загрята на 170 градуса фурна до златисто.


Да Ви е сладко !


сряда, 28 август 2013 г.

Торта Еклер с двойна доза крем


Дълго търсих подходяща торта за този специален ден.


Рецептата на Йоли много ми хареса, използват се продукти, които винаги имам в къщи. Приготвя се на няколко етапа и може да си задоволиш неистовото желание за бъркане по всяко време. Промених много малко в цялата рецепта добавих още една доза крем.
 Избрах точно нея за рождения ден на баща ми защото исках да се съобразя и с неговият вкус. Той е по по-традиционните вкусове, не обича много сметанови и мазни кремове. Бива си го моя татко изключителен кулинарен критик е и без да казва нищо, ще го разбера дали му е харесало. Това ще е моята изненада за вечерта надявам се да има добри отзиви след като я опита. 
И така Еклер торта с повечко крем!


За блата :1 яйце, 2/3 ч.ч. захар, 1/2 ч.ч. кисело мляко, 1 ч.ч. брашно, 1/2 ч.л. бакпулвер, 1 ванилия, 1 ч.л. настъргана лимонова кора, 75 г стопено масло.
Разбийте яйцето със захарта и добавете млякото. Пресейте брашното с бакпулвера и ванилията и ги сипете при яйчната смес. Подправете с лимоновата кора и накрая налейте и маслото. Разбъркайте добре всичко. Сипете тестото в тортена форма с диаметър 26 см , покрита с хартия за печене. Изпечете блата в предварително загрята на 170* фурна за около 30 минути.
За крема: 500 мл прясно мляко, 2 жълтъка, 8 с.л.захар, 5 с.л.брашно, 1 ванилия, 15 г желатин (1 и половина пакетчета), 200 гр бял шоколад, 1 ч ч сметана, от мен една допълнителна ароматна нотка есенция пъпеш за лятно настроение.

За крема смесете захарта и брашното. Разредете с малко мляко и разбъркайте за да получите гладка каша. Сложете жълтъците, разбъркайте и добавете останалото мляко. Сварете гъст крем. Свалете от огъня и сипете желатина. Не е нужно да го стопявате предварително, той ще се разтвори от горещия крем, но не забравяйте да бъркате  докато се стопи. Докато крема е горещ добавете белия шоколад, бъркайте докато се стопи.  Оставете крема да изстине. Разбийте сметаната на сняг, разбийте крема с миксер на бързи обороти и добавете сметаната. Крема ще е малко по-рядък но ще стегне след това от желатина.  



За еклерите:250 мл вода, 75 г масло, 150 г брашно, 1/2 ч.л. захар, щипка сол, 4 яйца
За шоколадовият крем:500 мл прясно мляко, 2 яйца, 4 с.л.захар, 5 с.л.брашно, 1 ванилия, 150 гр тъмен шокоад, 1 ч. л. лимонова кора.
Няма да се спирам подробно на направата на еклери всеки може да види това тук.

За сиропа: 1/2 ч ч сироп от компот праскови, 2 с л ром

За глазурата: 2 белтъка, 100 гр захар, ванилия

За украсата: шоколад, бадеми, захарни украси аз си направих и малки цветчета от фондан, няколко еклерчета.


Сглобяване: първо поставете блата в чиния за торта , сиропирайте го леко.Сложете ринг или разглобяем борд от форма за торта  Намажете на 1,5 см дебелина крем подредете еклери върху него. Залейте с останалия крем поръсете с какао и ако има възможност захлупете с нещо. Оставете да се стегне в хладилника за няколко часа.
След като добре се охлади се отстранява ринга и се украсява с белтъчната глазура. С помощта на горелка запечете леко белтъчната глазура, ако нямате загрейте грила на фурната на 300 и сложете тортата за кратко.
Украсете по ваше желание с малки еклерчета, ядки, бадеми и каквото ви харесва.



С много любов за моя тати! Ако и вие решите да си я направите да Ви е сладко!

вторник, 27 август 2013 г.

Кефал с два вида сос



Много бърза и семпла, лека вечеря, която ще те накара да си я направиш отново и отново.


Необходимите продукти: 4-5 рибки морски Кефал, черен пипер, сол и зехтин.
За свежия сос: магданоз, лимонов сок, зехтин, сол, див лук. Магданоза се нарязва на ситно добавя се лука отново на ситно, и останалите продукти. Разбърква се добре може и с пасатор, аз не ги пасирах, за да си личат парченцата магданоз.
Балсамова редукция можете да направите по много начини ето моят, който много допадна на цялото семейство.   

Рибата се почиства и се посолява с много малко сол, може и да не се посолява, защото в соса има сол. Поръсва се леко с черен пипер и се оставя за малко. Намазва се със зехтин и се пече на грил тиган. Сервира се с сос и балсамова редукция. Украсете със свеж магданоз или див лук.


Една лятна салата с домати и краставици е добре дошла на всяка маса през август.  

И топлото хлебче също се намърда на масата до рибката, беше страхотна комбинация със салатеният сок.



Бързо, свежо и вкусно! Да Ви е сладко!  

четвъртък, 22 август 2013 г.

Изненада в плик и зеленчуци с балсамова редукция



Това е идея която ми се върти от известно време да си направя пилешко филе, но ми се искаше да не е обикновена суха пилешка пържола а нещо богато сочно и ароматно. Изглежда този пост ще е един от най дългите, докато обясня всичко. 


Необходимите продукти: пилешки гърди, хималайска сол, черен пипер, кимион, мащерка зехтин, розмарин. Патладжан, топено сирене за мазане, топено сирене (в опаковка като салам).
За гарнитурата: 1 глава лук 4 моркова, 3 чушки, редукция от балсамов оцет, соев сос.   
Кори за баница по две на филе, 50 гр масло. 



Месото се маринова и се оставя в хладилника поне за час. След като се ароматизира добре се грилова на скара или грил тиган за кратко от двете страни на месото. Патладжана се нарязва на ленти и се посолява да се отдели горчивата течност. Намазват се с зехтин и се запичат леко на грил тиган.  Намазва се една кора с 5 грама масло, отгоре се слага втората кора и се маже пак с масло. Поставя се парче патладжан парче топено сирене, филе. Филето се намазва с една чаена лъжичка топено сирене за мазане. Загъва се като плик и се маже с масло, поръсва се със сусам. Пече се на 190 градуса за 40-50 минути.


Гарнитурата се приготвя лесно, за кратко се запържват зеленчуците, като се внимава да не омекнат напълно. Трябва да останат сладки и леко хрупкави. 


Редукцията се приготвя от: 1 каф. чашка балсамов оцет, 1 каф. чаша сладко от къпини (може и от друг плод), 3 с л мед, 1 с л кафява захар, 1 щ сол. Всички продукти се слагат в малка тенджерка и се оставят да заврат. Къпините се намачкват прецеждат се и всичко отново се връща на котлона да се редуцира, докато се сгъсти.
От това количество се получава една чашка редукция, може да си я затворите в бурканче и да я използвате, когато ви се прииска нещо различно и вкусно. 


Сервирайте по едно филе с порция зеленчуци поръсете с редукция и соев сос.
Да Ви е сладко!   


понеделник, 19 август 2013 г.

Сладко от зелени смокини




Голямо изпитание си беше цялото това сладко. Първо трябваше да си набера смокини. На морето смокини бол и зрели и зелени каквито си пожелаеш, ама са завряни все в едни капинаци цялата се изподрах докато си ги набера. Нищо аз съм много търпелива, ама и много ината. Как ме търпи мъжа ми не знам, пък и ми угажда на акъла. След като се сдобих със зелени смокини, които оглеждах и мърморясвах цяла седмица, докато бяхме на морето мирясах. Прибрахме се в Пловдив и веднага взех да правя сладкото. От много мерак не погледнах дори и рецептите, които бях чела, така пропуснах и подробността със синият камък.
Стига толкова предисловие, че стана историческо.



Необходимите продукти :  2 кг смокини, 1,5 кг захар, 800 мл вода, 1 ч л лимонена киселина. Допълнителни аромати не сложих защото исках да видя какъв е натуралният аромат на зелени смокини.
Та, как се приготвя сладкото или по-точно, как аз го приготвих. След като измих и почистих смокините от дръжките ги надупчих и сложих да се варят с вода. След като завряха ги оставих за 5 минути и ги отцедих. Пробвах да изстискам една две и нещо взеха да се пукат и да се цепят. Реших че само ще сложа нова вода, още 5 минути варене и две три стиснати смокини пак се цепят. Ядосвам се и решавам, да става каквото ще, между временно питам всички готвачки в фейса какво да правя. Съветите валят от всички кулинарни групи. Това много ме успокои, поне имах морална подкрепа. Сменям водата и още 5 минути на котлона. Надупчих ги пак в вилица малките бейби смокинки се поизцедиха, а големите не щат, та не щат. Разделих ги и малките ги сварих първи в захарен сироп. Уж бяха грозни и смачкани, а като ги сложих в сиропа се изпънаха и станаха, като цели и здрави смокинки. Варих сладкото около30 минути и после намалих котлона съвсем докато ми хареса гъстотата на сиропа. Това ми даде кураж и за големите. Но те упорито отказваха да се цедят. Тогава мъжа ми каза : Нали знаеш онова сладко от дядо, дето го ядохме .... то беше с нарязани смокини. И аз реших да ги нарежа. Сложих ги в захарният сироп и за мое учудване те не се разкапаха, а си останаха на половинки. Даже стана много красиво, защото се показа много хубаво червената вътрешност на смокинята.
Та така с моето сладко. Ако ви се захваща с такова приключение, можете да си намерите зелени смокини по морето, все още има в изобилие.

И не забравяйте за ръкавици, те са важна част при брането, почистването и изстискването, ако не искате да ви лепят и парят ръцете после.


Да Ви е сладко моето сладко!

четвъртък, 8 август 2013 г.

Ябълков кекс






Ябълки ситни, ароматни от село това е днешната ми муза. Сега набързо ще забъркам един ябълков кекс.    


Необходимите продукти: 5 яйца, 1 ч ч прясно мляко, 3/4 ч ч олио, 2 ч ч захар, 3 ч ч брашно, 1 бакпулвер, 2 ванилии, 2 ябълки, 2 с л какао, 1/2 ч л канела, 1/ 2 ч ч бадеми или други ядки, 1 ч л захаросани портокалови корички.


Разбийте яйцата със захарта на гъст крем и добавете олиото. След това смесете сухите съставки и ги добавете на части като редувате с прясното мляко, накрая добавете ябълките настъргани и портокаловите корички. Намажете формата за кекс и я поръсете с брашно, изсипете половината от сместа и в останалата добавете какаото. Изсипете кафявата смес отгоре и поръсете с ядките, с помощта на малка лъжичка лекичко притиснете ядките да се смесят с тестото. Трябва да останат в горната част на тестото, да не пропаднат на дъното.


Да Ви е сладко!  





сряда, 7 август 2013 г.

Сладкиш От нищо нещо


Пак една от моите измислици, но като се получи добре смея да напиша и как я направих. Сипвах всичко направо от бурканчетата и кутийките, нищо не съм мерила точно, затова много му се зарадвах, като се получи такова едно хубаво, мекичко, сочно и вкусно.  

Необходимите продукти: всичко което не е на брой е "около" 2 яйца, 140 гр захар, 60 мл олио, 80 мл прясно мляко, 60 мл ябълково пюре, 2 с л сладко от боровинки, 3 с л сладко от праскови, 2 ванилии, 3 с л кокос, 2 с л какао, 1 3/4 ч  брашно, 1 бакпулвер,   2 круши, 1 шепа бадеми. 


 Разбивате яйцата със захарта, на крем. Добавяте олиото, млякото смесено със сладкото и ябълковото пюре, и накрая брашното със бакпулвера, ванилията, какаото  и кокоса. Изсипва се във форма с хартия на дъното и се поръсва с парченца круши и бадеми. Пече на 180 градуса за 30 минути или до суха клечка.


Ако решите да правите експерименти като мен, да Ви е сладко!



неделя, 4 август 2013 г.

Мъфини с круши и мак




Плодове и яйца като има, какво ви трябва още брашно и готово забъркали сте уникален десерт или закуска. Така в днешната неделна сутрин си забърках тези малки кексчета с мак и круши.



Необходимите продукти: 2 яйца, 1 ч ч прясно мляко, 1 ч ч захар, 1/2 ч ч олио, 2 ванилии, 1 голяма круша нарязана на парченца като кубчета около 1:1:1 см, 1/2 бакпулвер, 30 гр шоколад, 2 ч ч брашно, 1/2 ч ч кокос, 2 с л мак, 2 с л сок от портокалово сладко. 


Яйцата се разбиват със захарта на крем. Добавя се олиото и сока от сладко. След това на части се редуват прясното мляко и брашното с бакпулвера, маковото семе и кокоса. Разпределете в хартиени кошнички и сложете по парченце круша и няколко парченца нарязан шоколад (ако имате шоколадов чипс може и с него)


 Печете на 180 градуса до суха клечка. Използвайте по-големи формички че аз си препълних моите и не станаха много красиви. 


Да Ви е сладко!