неделя, 30 юни 2013 г.

Немска палачинка












Неделя сутрин е всички спят, аз се ровя из нета и се мъча да прогоня натрапчивите мисли от сивото ежедневие,от главата си. Попадам на рецепта за лесна палачинка, която няма да ме  кара да стоя 1 час пред печката и да пържа палачинки. 



Намерих много различни дозировки в различни блогове и взех да се чудя ами сега коя е по-добра? Всеки се хвалеше със своето творение. На вид всички изглеждат вкусно, но коя беше най-сполучлива? Заключението ми беше -Трябва да се пробва мои вариант!
Та си направих моя версия с малки различия от рецептите които прочетох.  


Загрейте фурната до 200 градуса, сложете формите да се стоплят и добавете маслото в тях. Аз използвах 1 голяма форма и три малки шолчета за крем брюле.  


Необходимите продукти:5 яйца, 1 1/2 ч ч брашно, 1 1/2 прясно мляко, ванилия, 1 с л захар, 1 щ сол, 1 ч л лиминова кора, 70 гр масло.(ч ч =200мл)


Разбивате яйцата със солта, захарта, ванилията и лимоновата кора, добавяте на части брашното и млякото, така че да се получи гладка смес. Изсипете в формата загрята и намазана с масло. Печете на 200 градуса за 15 минути и още 10 на 180 градуса.




Извадете и нападайте докато е топла със сладко по ваше желание. Да Ви е сладко!







събота, 29 юни 2013 г.

Сочна торта с крем страчатела




Набързо трябваше да спретна торта за рождения ден на моя съпруг. Нямах никакво време за мотане, защото съм на работа. "Запретнах ръкави" рано сутрин и се появи тази тортичка. 
Той обича сочни сладкиши с мнооого сок, затова трябваше да се съобразя с това.
Страхувах се, че съм прекалила със сока, но като разрязах тортата видях,  че е съвсем точно. Ако бях сложила още малко може би нямаше да  реже, а щях да я сипвам с лъжица.
   
Необходимите продукти: 5 яйца, 1 ч ч захар, 1 ч ч брашно, 1 с л какао, 2 с л олио, 2 с л вода, 1 ванилия.(ч ч =200мл)

За крема: 300 мл течна сметана, 150 мл кондензирано мляко, 50 грама натрошен шоколад, 1/2 ч ч натрошени лешници. Сметаната се разбива много на гъсто и се добавя кондензираното мляко, то трябва да е гъсто, за да не се разводни крема. 

За сиропа: 3 ч ч прясно мляко, 1 1/2 ч ч захар, 2 с л какао, 2 ванилии, 1 ч л портокалова кора. Разтопете захарта в млякото добавете и какаото и оставете да заври.

За глазурата: 100 мл сметана, 100 грама тъмен шоколад. 


Разбиват се яйцата със захарта на много гъст крем, добавят се какаото размито в водата и олиото, след това се прибавя и брашното като се бърка внимателно да не спадне. Пече се във форма намазана с масло и постлана с хартия. Сложете я в загрята на 180 градуса фурна и печете до суха клечка. След като се охлади напълно се разрязва на две и се сиропира с горещ сироп. Намазва се с дебел слой крем  и се слага втория блат, отново се сиропира и се оставя да попие малко. Залива се с глазурата и се украсява с портокалови корички и натрошени лешници.





Да Ви е сладко!

петък, 28 юни 2013 г.

Сметанови усуканици



Сладка и солена усуканица със сметана и богат пълнеж! Това изобретих днес преди работа, за закуска на децата.



Необходимите продукти: 200 мл млечна сметана 35%, 1 яйце, 1/2 ч л сол, 1 с л захар, 800 гр брашно, 200 мл вода, 50 мл олио. Масло за намазване на корите около 80 грама. 


Маята се разтваря в леко загрятата сметана със захарта и малко брашно. Оставя се да шупне и се омесва еластично тесто. Тестото втасва докато удвои обема си. Разделя се на 4 топки и се разточват кори с дебелина 3 мм. Намазват се с масло и се поръсват с плънка. Усукват се две по две. Отново се оставят да втасат малко украсяват се с малки разрези и се поръсват с вода.Сладката се поръсва и със захар и се пекат на 180 градуса до готовност.


За сладката плънка: 1 пакет локум, 1 бурканче сладко, 1/2 ч ч бадеми, 1 шепа тиквени семки, 1 шепа слънчогледови семки,  2 с л сусам, 5 с л захар.



За солената плънка, 100 гр извара, 200 гр бяло сирене, 50 гр кашкавал, 50 гр чедър, чубрица или шарена сол, сусам, тиквени семки, слънчогледови семки.
  





Да Ви е сладко!

сряда, 26 юни 2013 г.

Реване ли е, диване ли е?



Реване е! Този път стана хубаво, значи не е диване. 
От много време се каня да го направя и все нещо друго правя, но днес имам да наваксвам бъркане, за три седмици назад.

Необходимите продукти: 5 яйца, 1 ч ч захар, 1 ч ч брашно, 1 ч л кора от лимон.


Яйцата се разбиват на крем със захарта докато станат 4-5 пъти по обемни. Добавя се лимоновата кора и брашното и се разбърква внимателно докато стане хомогенно без да спада.
Изсипва се в предварително намазана с масло форма и постлана с хартия за печене. Пече се в загрята фурна на 180 градуса до суха клечка. 
Оставете да се охлади напълно и след това залейте с горещ сироп.
За сиропа : 3ч ч вода, 2 ч ч захар, ванилия, лимонова кора.



Оставете хубавичко на хладно място, ако го правите през лятото като мен, можете да оставите за малко да се охлади и да приберете в хладилник. 
След това сервирайте с топка сладолед и сладко от боровинки това е моето предложение за десерт в този горещ летен ден. 



Мноооого е сладко, Да Ви е сладко!

Пилешки бутчета с гъби и бадеми

 

Невероятно бързо, уникално вкусно, супер ароматно!

Необходимите продукти за 4 порции: 4 бутчета, 10 големи гъби, 150 гр бадеми, 2 с л нишесте, сол , черен пипер, 60 мл бяло вино 100 топено сирене, 30 гр масло.


Запържете гъбите в зехтин или олио, добавете бутчетата и запържете от всички страни. Добавете бадемите и разбъркайте добре, намалете котлона на средна степен и добавете 300 мл вода. Оставете да се сготви месото, след това добавете нишестето, разбъркайте добре и добавете 1/2 ч бяло вино и 1 ч вода, малко черен пипер. Накрая сложете маслото разбъркайте да се разтопи добре и добавете топеното сирене на парченца.


Украсете порциите с листенца магданоз и див лук и се насладете на невероятното ястие което сте си приготвили.
 

Самоса кифлички с извара




Кифлички Самоса как ви звучи? Вкусно?! Само че тези са мой вариант побългарени малко. 
"Самоса" са само заради формата. :)


Необходимите продукти: 200 мл прясно мляко, 1 яйце, 1 1/2 пак суха мая, 1 ч л сол, 1 с л захар, 5 с л олио, 1 ч ч кисело мляко, 800 гр брашно (София мел). 
Маята се разтваря в прясното мляко захарта и малко брашно. Оставя се да се навдигне. Готовата мая се замесва с останалите продукти на еластично тесто. Оставя се да удвои обема си покрито с кърпа.


За плънката: 200 гр извара, 150 мл  майонеза, 150 гр бяло краве сирене (моето е Жоси).
Сусам за поръсване, яйце за намазване на баничките и 50 гр масло за намазване на корите (може и олио).
Тестото се разделя на три топки и се оставя да почине 30 минути.


Разточват се кори с дебелина 2 -3 мм намазват се с олио или масло и се слагат една върху друга. 


Навиват се на руло и се режат на парчета по 3-4 см.


 Разточват се на кръгчета и се пълнят с една лъжица плънка. Загъват се на триъгълни банички и се подреждат в тава с хартия на дъното. Подробно начина на оформяне можете да видите тук.







 Оставят се за 10-15 минути да се навдигнат и се пекат на 180 градуса за 25-30 минути. 


Внимавайте не бързайте много, да не се опарите! Пригответе си чаша студен айран докато ги чакате да си починат след фурната.
Да Ви е сладко!

вторник, 25 юни 2013 г.

Любими сирена




Този етикет "Изберете българското" започвам с идеята да споделям всички мои любими марки български продукти. Убедена съм че и вие имате любими български продукти, може да споделяте спокойно в коментари вашите любими продукти така ще можем да споделяме и  пробваме и вашите любими.

Първата ми публикация реших да е за сирена. Няма по- хубаво от българското сирене! Бялото саламурено сирене за мен е номер едно в класацията на сирената. Купувала съм много най-различни сирена през живота си, сега реших да Ви представя едни мои любимци. 

1 Жоси
2 Верея
3 На баба
4 Маджаров 
5 Филипополис  
6 Елена
Нека производителите, които прочетат тази публикация не се сърдят на подредбата тя е по реда, в който съм купувала на сиренето.
И така моята оценка е 6 за всички тези 6 марки. Приготвила съм ги в хиляди варианти, за да видя как се държат в тигана и фурната. Хапвам ги постоянно в натюр за да усетя солеността и структурата и не на последно място, да видя какъв дълготраен остатъчен вкус оставят в устата.  


Няма да е лесно описанието, подробно мислех да обяснявам за всички. Започвам с Жоси защото е едно от най купуваните от мен сирена. Страхотен вкус, добре ми е на сол и на джоб, не се скапва, ако се готви в ястия. Имам страшно много рецепти на баници, сиренки, тутманици, милинки и какво ли още не. Всичко е със страхотен резултат. Това сирене определено ще продължа да купувам докато го има и е с такъв вкус. 


Верея е страхотно свежо сирене с много плътна структура, която приятно гали езика и небцето. Идеално премерена сол, не се налага обезсоляване, като се слага в тестени или други ястия. Добре запазва формата си така, че можете да го нарежете на парченца и да поднесете на малки квадратчета поръсено с подправки и зехтин за мезе. Не се стопява, като сиренето менте, когато се готви на тиган или в баница. Имала съм и такива попадения когато опечеш баницата се чудиш "Аз сирене ли сложих или ..... май само сол съм сложила?"


На баба сиренцето си го бива не е много скъпо, вкусно и деликатно, като че ли наистина баба ми го е правила. Преди 18 години моята баба ми правеше такова сирене, ядеш ядеш и не можеш да се спреш. Аз затова толкова обичам сирене. Ако си омесите и една погача с масло просто друго не ви трябва, измийте един домат и се насладете на най-прекрасното ядене.  

Маджаров опитвали ли сте ги?
Снимка нямам но пък имам цяла колекция кутийки от техните сирена . Страхотна опакова върши работа не само за сирене.
  Хайде всички които още не са ги опитали да отиват на пазар такова нещо не е за изпускане. Малко по-скъпички са продуктите на тази марка, но качеството се постига с качествени продукти. Няма как да си направите хубаво сирене ако слагате лошо мляко. Много са добри на вкус и оставят приятен привкус в устата. Няма да ви накарат да пиете много вода след, като сте изяли дори 1/2  бучка сирене.


Филипополис - Грация, ами какво да ви кажа грациозно вкусно. Винаги съм била привърженик на българските стоки. Когато пазарувам често срещам много скъпи чужди продукти купувам ги и се разочаровам. За да не се разочаровате и вие купете си нашенско сиренце. Аз съм от Пловдив и марки направени тук в града или около него, как да не ги пробвам. Нормална цена и супер качество! 

Това сиренце купих на килограм а не вакумирано и затова нямам етикет, но пък ще ви издам една тайна, купих го от Пикадили.  
Елена е едно от най-евтините сирена, които съм купила сега, но не отстъпва по качество. Много хубав пай си направих с него с тиквички и бутер тесто. Сиренцето се оказва много добро за топлинна обработка. Мога да го хапвам с пресни зеленчуци на салатка без да се сетя за друга вечеря. 

Тази пубикация смятам да обновявам с нови попълнения.
И преди да съм ви отегчила съвсем смятам да спра до тук. Очаквам вашите коментари, споделете вашите любими български сирена, искам да ги опитам.

Ето новите ми попълнения които съм и харесала от БГ сирената:


БМК
Страхотно сирене изпробвано вече в минимум 20 варианта! Цената е прилична и опаковката е хубава. По всички показатели 6 на този производител.


Сирене Олимпус, изпробвах първо кравето сирене но със сигурност ще си купя и другите, защото съм впечатлена. Рядко си купувам нещо което съм видяла на реклама , но този път не съжалявам.
Имам практика да изпробвам няколко пъти, за да видя дали поддържат качеството преди да си кажа мнението. Това сирене купувам вече 4 пъти и ще си купя другите непременно.  

Изберете българското!