вторник, 30 април 2013 г.

Чийз-милк кейк


Аламинутен, почти диетичен десерт без печене. Става дори за вечерен десерт, който няма да ви накара да се чувствате гузни, че сте го изяли преди лягане.  


Необходимите продукти: 1 пакет бисквити, 1 пак. масло (125 грама), 1/2 ч орехови ядки, 1 с л мед.
За крема:  400 мл заквасена сметана, 1 кофичка изцедено кисело мляко (от две-три неизцедени
се получава) 1 бурканче (бебешко) сладко от праскови или кайсии, 1 ч л лимонова кора , 1 желатин, 1 кофичка прясно козе сирене Жоси.
За украса каквото ви хрумне: 5 ягодки, 1 банан, 2 нарязани шоколадови бонбона , шепа шам фъстък.


Смесете с бисквитките, орехите с маслото и меда в блендер. Исзипете сместа в форма с подвижен борд притиснете добре и залейте с млечната смес.
Млечна смес се приготвя като се смеси всичко в голяма купа и накрая се добави желатина предварително накиснат в студена вода и разтопен на водна баня.
Оставете в хладилник да стегне за няколко часа.

*Една моя грешка не блиндирах много добре продуктите за блата за да се усещат орехите и бисквитите и ми се ронеше след това. Не я допускайте и може да представите този сладкиш дори и на гости :) Да Ви е сладко!

неделя, 28 април 2013 г.

Задушени пържолени сандвичи


Лесно, бързо и не цапа фурната. Вкусно и ако изберете подходящо месо дори диетично.   


Необходимите продукти: 4 големи или 8 по- малки пържоли, 1-2 моркова, 1 глава лук, 4 с л заквасена сметана, 1 / ч ч зелен грах, соев сос, черен пипер, и други на вкус.


Мариновайте пържолите и ги оставете за няколко часа. Вземете алуминиево фолио и откъснете парче около 35 см дължина. Сложете пържолка върхунея зеленчуци, лъжица сметана и втората пържолка. Завийте пликче и притиснете добре за да се задуши.


Печете около 1 час на 220 градуса. Поднесете с картофена салата ако не мислете за отслабване. Ако ви се струва прекалено калорично върви с всякаква друга прясна салата.


                                                                         Подаръче изненада в чиния, на мъжете у дома много им хареса.


Да Ви е сладко!



сряда, 24 април 2013 г.

Марсилска торта



Започвам рубрика "Любими рецепти на приятели" това е първата.




Първи опит за Марсилска торта. Рецептата е от една много стара книжка, грижливо пазена от бабата на моя приятелка Таня Годжева. Реших да я направя и да споделя с вас нещо, което е много лесно и с достъпни продукти. Това са продуктите за блатовете, не си мислете че са малко. Получават се 10 хубави блата по 20 см диаметър.



Необходимите продукти за блата: 2 яйца, 1 с л амонячна сода (размита в малко топла вода), 1 винена чаша захар, 1 с л краве масло, брашно за меко тесто (около 2 ч ч по 200 мл).
Показвам стъпка по стъпка за начинаещи, защото изглежда трудно, но е лесно.




Омесва се меко тесто за точене. Разделя се на 10 топки от които се точат кори. Трябва да се разточи много тънко върху хартия, почти 2 мм. Надупчете с вилица за да се навдигнат по-равномерно.


Пекат се на предварително загрята на 190 фурна, като се внимава да не изгорят. Признавам си последният го препекох, като почнах да правя и крема, го забравих.  



За крема: 0,5 л прясно мляко, 3 с л какао, 1 с л брашно, 1 ванилия, 6 с л пудра захар, 200 гр масло.
На мен ми стана рядък млечният крем с това количество брашно, затова препоръчвам да си сложите 2 лъжици.


Загрейте млякото, размесете добре какаото,брашното и ванилията с малко студено мляко. Добавете гладката смес към останалото мляко и сварете млечен крем. Оставете да изстине напълно и  смесете с масленият крем. За него разбийте маслото с пудрата захар на пухкав крем. 



За гарнитура: орехови ядки, шоколад, готови целувки, по оригинална рецепта.
А от мен добавка, малко ганаш, към крема за измазване на тортата отстрани, бадеми и кокос! Да Ви е сладко!




И двойна доза за рожденият ми ден!


И двойна доза за Ивчето!




вторник, 23 април 2013 г.

Пъстърва във фолио


Бързо, полезно и вкусно!

Необходимите продукти: 2 пъстърви, 1 лимон, 2 глави зелен лук, 2 дафинови листа, 5 с л зехтин,1 ч л  розмарин, сол и пипер на вкус.


Пригответе си плънката от зелен лук, парченца лимон, розмарин, дафинов лист. Не правете грешката на съпруга ми да начупвате листата дафинов лист, сложете ги цели.


Изчистете рибата. Напълнете я с плънката.


Завийте във алуминиево фолио.


Печете на 230-250 градуса за около 30-40 минути.


Сервирайте с зелена салата, и вкусен домашен хляб! Да Ви е сладко!





четвъртък, 18 април 2013 г.

Черни франзели с мед



 Любимите ми черни франзелки! Малко по-мекички от другите и много подходящи за сандвичи на следващият ден.


Необходимите продукти: 100 мл вода, 1 суха мая, 1 ч л сол, 1 с л мед, 5 с л олио, 200 мл прясно мляко, 1 с л смляно ленено семе, 400 гр пълнозърнесто брашно, 200гр бяло брашно. 
Сложете маята във водата и меда и я разтворете добре, добавете малко брашно и оставете да се активира маята. Омесете еластично тесто с останалите продукти и готовата закваска, като олиото прибавяте накрая. Отново оставете да втаса. Като си удвои обема само леко прегънете няколко пъти и оставете пак, второто втасване става бързо. Разделете на 4 топки и оформете гладки топчета. След 10 минути оформете като леко притискате с пръсти да се получи сплескана питка, започнете да завивате от горната страна към вас , накрая притиснете с длан за да се залепи тестото. Потъркаляйте го като фитил и готово, франзелката е готова отново оставете покрито с кърпа, като се надуят правите разрез с ножица под наклон, хващате и завивате към другият край. Така се получава тази сладка шарка.    
Печете на 180 градуса докато се зачервят леко.


Да Ви е сладко!


сряда, 17 април 2013 г.

Козуначени цветя



Козуначено тесто всеки си го прави както си иска. Правила съм с прясно мляко, с кисело мляко, със сметана, с кондензирано мляко резултата винаги е много хубав, важното е да уцелите пропорциите. Тези козуначени цветя ще направя с прясно мляко и масло.





Необходимите продукти: 350 мл прясно мляко, 1/2 кубче мая (20 гр), 1/2 ч л сол, 3 яйца (единият жълтък се оставя за намазване), 1 есенция ром, 1 кора от лимон, 2 ч л екстракт ванилия, 100 мл масло, 250 гр захар, 1,100 кг брашно за козунаци на София мел.



За плънка : 2 кутии локум, 4 с л захар ,1 ч ч бадеми.



Разтворете маята в млякото, 200 гр брашно  и 1 с л захар. Оставете да се събуди маята. Замесете еластично тесто с останалите продукти. Маслото накрая добавяте на части докато доомесвате. Оставете да втаса и удвои обема си. Извадете тестото на плот разстелете и прегънете няколко пъти, отново оставете да втаса. Извадете и разделете на 4 топки. Разточете първата топка на кора с дебелина 0,6 см и изрежете кръгчета с чаша или ринг. Подредете кръгчетата в тавичка с хартия и направете разрези с нож за пица по средата. Прегънете ъгълчетата и сложете по едно рулце във всяко кръгче. Оставете ги да втасат намажете с жълтък и поръсете със захар. Печете в загрята на 180 градуса фурна, до зачервяване и кух звук при почукване.



За рулцата разточете втората топка на голяма правоъгълна кора сложете локум по края  и наръсете с захар и бадеми. Навийте на руло така че локумчето да е в средата на рулцето. Нарежете на малки и сложете в средата  на всяко кръгче.


Поставих повече снимки, за да стане ясно как се оформят.



Да ви е сладко!

Разядка с грис и крема сирене



Много лесна, бърза рецепта която ще накара всяко злоядо дете да си похапне.


Можете да поднесете върху препечени филийки с лентички филе и свеж магданоз.


Необходимите продукти: 1/4 ч ч грис, 1 ч ч вода, 2 с л майонеза, 1/2  кофичка прясно козе сирене Жоси, 2 сварени настъргани  белтъка, 1 скилидка чесън, 1 щ черен пипер пожелание.


Сварете гриса във водата, като го сипвате на тънка струйка във врящата вода и бъркате непрекъснато. Оставете да се охлади и смесете с останалите продукти. Белтъците настържете или нарежете на ситно.


Страхотна комбинация с хрупкава франзела. http://samozagladni.blogspot.com/2013/04/blog-post_4867.html

Да Ви е сладко!

Картофени Дукеси с прясно козе сирене


Това може да е топла гарнитура, предястие, а за такива като мен, направо ястие. Аз много обичам картофи, а в комбинация с масло и сирене са направо неустоими.



Необходимите продукти: 5-6 средни сварени картофа,2 яйца, 1/2 кофичка прясно козе сирене Жоси, 20 гр масло, сол, чубрица, черен пипер на вкус.



Намачкайте добре картофите с маслото добавете яйцата и подправките. Накрая сложете сиренето и разбъркайте добре. Напълнете сместа в пош с голям накрайник за розички и шприцовайте върху силиконова подложка или хартия за печене. Печете на грил, на  най-горното положение на фурната и на макс температура докато се зачервят леко. По желание накрая може да поръсите с памезан.



Да Ви е сладко!