събота, 30 март 2013 г.

Мъфини с козе сирене и лапад




 За мен това са спомени от детството. Аромата на козе сирене ми напомня за  село, за баба, която ме научи на много неща и в същото време е толкова изтънчено и нежно че е достойно за най-големите ценители на сирена. Всеки който иска да усети силно ароматно и вкусно българско сирене, може лесно да го направи като си вземе сиренето на Жоси.


Тук можете да видите много хубави, продукти на Жоси: 


 Това е доза за 12 мъфина, за закуска са идеални, засищащи и вкусни. 
Необходимите продукти : 2 яйца, 200 гр кисело мляко, 70 гр олио, 1 бакпулвер, 170 гр бяло козе или краве саламурено сирене, 10 листа пресен лапад, 2 с л сок от лимон или лайм, 200 гр брашно.
Сусам за поръсване и меко козе сирене за украса. 
Ако искате да смекчите аромата и вкуса на сиренето за украса, разбийте течна сметана без захар и размесете добре с мекото сирене. 


Натрошете сиренето, добавете яйцата и разбъркайте. Не се нуждаете от миксер всичко става много лесно с вилица. Добавете олиото, а след това и киселото мляко с бакпулвера и лимоновия сок. Накрая се добавя брашното, става гъста смес, която се смесва с листата от лапад нарязани на тънки лентички. Разпределете във формички с хартийки, поръсете с със сусам и печете на 180 градуса. 


Ако и Вие сте почитатели на българските вкусове, направете си ги, заслужават си и стават мнооого лесно. Да Ви е сладко !

сряда, 27 март 2013 г.

Ванилова тарта с богата плънка




Това е вариация на моят сладкиш "Искам още", всеки път го правя по-различен начин, сега се получи невероятна комбинация от аромати и вкусове.


Не се постарах много да изглежда изтънчено, но ако решите да го изпробвате ще разберете, че е с изключителен вкус и аромат.



Необходимите продукти: 2 яйца , 2 к ч захар, 2 к ч олио или разтопено масло, 2 ванилии, 2 с л кисело мляко, 1 бакпулвер, брашно около 5 ч ч . трябва да се получи лепкаво тесто. 


Разбъркайте яйцата със захар, добавете олиото, а след това и киселото мляко с бакпулвера и брашното на части. като стане малко по-гъсто от кекс си оставете 1 к чашка. Другото доомесете. Става лепкаво тесто но като постои се работи лесно.


За плънката: 2 ябълки, 1 ч  (100 мл) бадеми леко запечени настъргани, 10 смокини от сладко, 2 с л портокалово сладко. Една и половина ябълка се настъргват всичко останало се блендира.


От тестото оформете кора и сложете на дъното на форма с хартия. Оформете борд, а отгоре сложете ябълката,  накрая сместа от бадеми и сладко. Украсете с заделеното рядко тесто.  


Да Ви е сладко!

Постно брауни


Подходящ за момента на великденските пости сладкиш. Лесен за приготвяне и много вкусен.



Изпробван е преди доста време от мен и споделен на сайте на Жоси:
http://josi.bg/recipes/view/367/Postno-brauni.html


Необходимите продукти: 3 ч ч брашно, 2 ч ч захар, 2 ч ч вода, 2 ч л сода , 1 бакпулвер, 2 ванилии, 6 с л какао, 3 с л оцет, 3/4 ч ч олио, 1/2 к л сол. По желание може да добавите и шепа орехи.

Смесете всички сухи съставки добавете течните , разбъркайте но не много. Пече се в тавичка с хартия за печене или намаслена и набрашнена. Сложете на 180 градуса загрята фурна и печете 45 минути.

Да ви е сладко!

Захаринки



Стават разкошни много нежни курабийки.

Необходимите продукти: 6 яйца, 1 ч л сода, 8 ч ч брашно , 2 амонячни соди, 400 гр захар, 2 ванилии, 400 мл кисело мляко, 400 мл масло, портокалова кора.


Разбийте яйцата и захарта на крем, добавете маслото и киселото мляко със содите. Разбъркайте добре с брашното и останалите продукти. Получава се лепкаво и трудно за работа тесто. Оставете го да си почине за 10-15 минути и ще оформите по-лесно. Потопете захаринките от едната страна в захар и печете на 180 градуса до бледо зачервявне.

Да Ви е сладко!


Бадемови кошнички с череши




Тези вкусни бадемови кошнички ще зарадват всеки и малък и голям. Идва времето на пресните череши, направете си и се поглезете.
 

Необходимите продукти:

1 яйце, 1 к ч бадеми (начукани или блендирани и леко запечени) 1 жълтък, 1 к ч  захар,1 с л мед, 1 к ч олио, 1 1/2 с л  кисело мляко 1-2 ванилии,2 1/2ч ч брашно, 1 ч л бакпулвер.
За плънката-1 кофичка от кисело мляко пресни череши (почистени от семките), 1 ч ч захар,1 ч ч вода, оставете да поврат но не и да стават на сладко. След като се охладят се слага и един желатин(предварително разтворен в студена вода). Белтъчна украса: 2 белтъка +2 с л захар разбити на сняг .




Омесва се тесто от което се правят 10-12 кошнички(във форми за мъфини). Намазват се с белтък. Пекат се на 180 гр до леко зачервяване. От тестото може да се направят и други фигурки за украса . Напълват се кошничките с черешово желе и се оставят да се охладят. Украсяват се с белтъците и се запичат за минутка на грил с вентилатор.



Моите кошнички с череши бяха много отдавна публикувани тук:
http://josi.bg/recipes/view/442/Bademovi-koshnichki-s-chereshi.html , но чак сега седнах да ги публикувам и в моя блог.


Да Ви е сладко!

вторник, 26 март 2013 г.

Великденски козунак - Йоли


Както правя напоследък всеки път когато реша да забъркам нещо, първо отварям блога на Йоли и после решавам какво ще си спретна. Впечатли ме категоричното мнение на Йоли, че това е най-добрата пропорция за козунак. И не се замислих много, веднага забърках маята.  Миналата година  и аз имах страхотни попадения на рецепти за козунак, но с мас не съм правила.
  
Та ето оригиналната рецепта написана от Йоли: http://yoli-www.blogspot.com/2012/04/blog-post.html



Аз ще изброя все пак необходимите продукти:
7 яйца, 400 гр захар, 300 мл прясно мляко, 60 гр мая, сок на един лимон, 2 ванилии, 1/4 ч л сол, около 1200 гр брашно, кората на лимона 120 гр мас, 230 гр масло.
За пълнеж: локум, захаросани портокалови корички, орехи , сушени плодове. За един козунак трябва една кутия локум обикновен. Аз използвах и червени боровинки.

Маята се разтваря в 100 мл мляко, 1 ч л захар и малко брашно за да се събуди.
Разбийте добре яйцата с млякото и захарта в голяма купа, добавете ванилията , лимоновия сок и кората.
Когато маята е готова добавете всички течни съставки и омесете с брашното. Става твърдо тесто. Започнете да добавяте маслото предварително разтопено с маста. Добавяйте и месете докато се поеме всичкото масло. Получава се еластично тесто , което не лепи по ръцете. Оставете тестото да втаса за 2-3 часа. Разделете на 4 топки защото се получават 4 козунака.
 Всяка топка разделете на три или на четири, зависи как ще плетете козунака. Разточете всяко топче и наръсете в средата плодове и локум. Завийте усучете и оплетете. Отново оставете  да втаса за час и половина. Намажете с яйце по желание поръсете с захар и бадеми.


Вкусът е по-хубав от вида на моя козунак, хареса го и един човек, който трудно дава изцяло положителни оценки за храна .

Това беше моята първа репетиция за тази година, отчетох си две грешки, но за Великден със сигурност ще го повторя с повече внимание.


Тук можете да видите как се плете козунак  различни варианти

Да Ви е сладко!  

събота, 23 март 2013 г.

Рошава баница - сама у дома




Семейството ми днес е на гости на баба а аз съм сама в къщи, нямам голямо вдъхновение за да готвя, нямам и хляб да намажа една филия и да тръгвам за работа. И какво да правя трябва да забъркам нещо бързо и да изчезвам. Какво имам ? Разни половинки от туй-онуй. Запрятам ръкави и да видим какво ще излезе.

Тази баница има от всичко по малко. Останали кори от някоя друга рецепта, самотно яйце в хладилника, половин майонеза, чаша газирана вода, почти свършила бучка сирене :) около 150 грама, около 50 мл олио, две лъжици брашно.


Нарежете корите на ленти с широчина 2 см както са навити на руло. Разрошете ги и ги запечете да станат златисти. Намажете тавичка с олио сложете половината от корите и леко притиснете.  Натрошете половината сирене отгоре и сложете втората половина от корите . Останалото сирене натрошете и добавете яйцето, майонезата, олиото, брашното и накрая газираната вода. Полейте корите с тази смес и готово. Печете на 180 градуса докато олекне. Ще се надуе първо  и после леко ще спадне. 


  Ако Ви хареса идеята да си направите тази вкусотийка, естествено че може да удвоите или утроите продуктите и да направите баница за всички в къщи. Да Ви е сладко! 

петък, 22 март 2013 г.

Типови питки




Обикновени питки и много фантазия . 


-С какво можем да си направим сандвич за училище, мамо?
- С масло и сирене, с маслинова паста и кашкавал, с топено сиренце и салам с какво то искате.
-Ами имаме лииииии ....?
-Имаме!
-Ами тогава искам!
-Какво искаш?
-Ами такова де. Марулки и краставички.
и т н.

И така важното е хляб да има, все ще се намери какво да сложите вътре.




Тази доза ми се видя малка, за нашето семейство и реших да добавя туй-онуй.
За да увелича обема на тестото прибавих 200 мл кисело мляко и увеличих олиото на 6 с л, съответно и брашното увеличих . Oставих да втасва на тесто цяла нощ. Това ги направи много бухнали и сутринта рано у нас замириса на топъл хляб. При мен питките станаха 8 и по желание на сина ми са кръгли.



Да Ви е сладко!

сряда, 20 март 2013 г.

Шоколадово вълшебство







Много шоколадово и супер вкусно, затова си го кръстих вълшебство- "Шоколадов десерт" на Йоли.  http://yoli-www.blogspot.com/2008/09/blog-post_6904.html


Както винаги нещо променям или ми липсва продукт или просто фантазирам. В този случай бадемите ми са свършили и веднага им намерих заместник. Кокосът и ядките шам фъстък трябва да свършат работа.  
Ароматите които се носят докато пиша ми доказват че ще падне сладко хапване.

масло

захар

какао

Лешници
 шам фъстъккокос,

орехи

брашно

Още необходимите продукти:1 ванилия,4 яйца.
Разтопете маслото добавете захарта и какаото. Оттеглете от котлона и охладете. Добавете ядките предварително запечени за по- хубав аромат. Добавете жълтъците, брашното и ванилията накрая. Белтъците разбийте на сняг и прибавете на 3 части към шоколадовата смес. Печете на 160 градуса за 40 минути. в тавичка с хартия.
Охладете и намажете със сладко. А отгоре намажете с шоколадова сметана. Поръсете с какао за кадифен завършек. 
За намазване сладко 1/2 ч ч аз намазах с плодове смокини от сладко, разбито с сок о портокалово сладко.    http://samozagladni.blogspot.com/2013/01/blog-post_24.html   Нямате си и идея, що за аромат се получи.
За шоколадовата сметана 200 мл сметана неподсладена + 100 гр млечен шоколад това е другото сменено, в оригиналната рецепта беше черен.


Да Ви е сладко!



Червен хляб и бяла разядка




През цялото време докато правех този хляб си мислех че нищо няма да излезе и , че ще се проваля. Утешаваше ме само идеята че поне ще е красиво розово хлебче. И накрая  какво стана не излезе никак красиво розово, както докато го месих. Получи се страхотен на вкус пухкав хляб с оранжево-червен цвят.  


 Необходимите продукти: 1 яйце, 150 мл кисело мляко, 100 мл сметана , 50 мл олио, 1/2 ч пюре от червено цвекло,1 ч л сол, 2 с л мед, 2 пак суха мая, 300 м л вода от варенето на цвеклото, около 700 гр брашно.


Ако си мислите че цвеклото дава само и единствено цвят, грешите има някак нежен  вкус този хляб , и той определено де дължи на цвеклото.
Разбийте с пасатор свареното цвекло около 1/2 средна глава. Добавете яйцето 
, сметаната, млякото, меда, олиото и отново разбийте с пасатора . Добавете маята и разбъркайте. Оставете да се навдигне. Добавете водата, солта, и брашното и месете,  докато получите еластично меко тесто. Не добавяйте много брашно накрая на месенето добавете две лъжици олио и размесете докато се усвои и остане мазничко отгоре. Оставете да си удвои обема. 
Разделете на 6 топки и оформете на малки хлебчета върху набрашнена повърхност. Отново оставете да се навдигне в тава с хартия без олио. Надупчете на няколко места и печете на 180 градуса .

**************
За да Ви е още по- вкусно, направете си разядка от сирене , кисело мляко , сметана, зехтин и чесън по желание. Разбийте продуктите с блендер за минутка и сте готови. Може да добавите и подправки като черен пипер, червен пипер и кимион.


Да ви е сладко!


вторник, 19 март 2013 г.

Галет с червено цвекло, моцарела и броколи




 Тези предизвикателства на Йоли започват все повече да ми харесват. Може и нищо да не спечеля , но си сътворявам страхотни вкусотийки.
Този галет е само солен галет и до тук с общото в рецептата промених напълно плънката заради сезонноста на патладжаните. Не обичам да готвя много с зеленчуци и плодове които са форсирани за да растат в нетипични за тях условия. Затова плънката си е  изцяло мое фантазе.


За плънката са необходими 150 гр червено цвекло нарязано на тънко и бланширано в солена вода, 4-5 розички броколи задушени в масло, 10-15 листа лапад задушени в масло, 4 мариновани чери доматчета, 1 моцарела, 100 гр кашкавал.
* Оставете цвеклото и броколите да се охладят, преди да сглобите галета.


 За тестото: 125 гр масло, 1 яйце, 250 гр брашно, 1 ч л сол,1/2 ч л сух розмарин.
Разбийте маслото на крем, добавете солта и яйцето и накрая постепенно прибавете брашното и розмарина. Оставете тестото в хладилник да почине.



  Разточете върху хартия поръсена със семена сусам, мак и ленено. Оформете галета, като в средата поставете добре отцедени парченца червено цвекло, върху него сложете дебели парчета моцарела. Отгоре разпилейте розички броколи и лапад. Най-отгоре сложете доматчетата и кашкавала. Завийте крайчетата и печете на 180 градуса до готовност.


Да Ви е сладко!